Моят път

“Постоянството отличава успешните хора” – Дани Рангелова от “One Media”

Дани Рангелова, продуцент и собственик на продуцентска къща “One Media”. Гостува в “Моят път”, за да разкаже за трудностите на предприемачеството, за писането, за създаването и заснемането на видео. Самоопределя се като журналист и е всестранно развита личност, с буден дух и енергична мисъл. Пише “под наем” сценарии, статии и създава визии за видео заснемане в собствената си продуцентска къща. Какви са трудностите в този бранш и какво означава да създаваш висококачествени продукти в силно конкурентна среда, разказва Дани.

Дани: “Не мога да работя нещо, което не обичам с цялото си сърце”.

Аз съм Дани Рангелова,  завърших Факултета по журналистика и Масови комуникации към СУ “Климент Охридски” и още през първата година на следването си разбрах, че това е професия, която или започваш да практикуваш веднага или никога не го правиш. Вярвам, че 20те години от живота на човек са времето, в което трябва да направи своите грешки, 30те – да научи уроците си, а 40те – да плати сметките си. В този ред на мисли, ми остават само още две години, за да науча някои важни неща.

 Каква е сферата Ви на заетост и кои са Вашите брандове:

Преди половин година създадох моята продуцентска къща “One Media”, защото реших, че след 20 години в телевизионни продукции е дошъл моментът, в който трябва да скоча и да проверя мога ли да изплувам сама. Все още се боря с подводните течения 🙂

От колко време сте в тази сфера и  това ли е единствената Ви професия в момента:

В тази сфера съм от деветнадесетгодишна. Тогава за пръв път застанах пред камера и разбрах, че никога, нищо /в професионален план/ няма да накара сърцето ми да работи така, както тази професия. Не раз

бирам хората, които приемат работата си като задължение, което трябва да свършат от 9 до 6, а в края на месеца взимат възнаграждението си, за мен това е живот, лишен от смисъл, от емоция.

Не мога да работя нещо, което не обичам с цялото си сърце.

Какъв е Вашият професионален опит?

Започнах в малка кабелна телевизия през далечната 1999 година като водещ на сутрешен блок, след няколко години натрупан опит на различни места, попаднах в екипа  на Живка Гичева от БНТ, която тогава избра мен за репортер в предаването “Защо не… с Марта Вачкова”, след това пътят ми продължи в екипа на Иван Христов и Андрей Арнаудов, които правеха  “Сблъсък” по бТВ, а през 2012 станах част от предаването “Преди обед” по бТВ. Професионалният ми път никога не е бил лек и подкрепен от “правилните хора”.

 Спомняте ли си кога и как взехте решение да започнете самостоятелна кариера?

По-скоро никога няма да го забравя 🙂

След раждането на втория ми син усетих, че е дошло времето, в което имам нужда от свободата си на 100%.

Не исках повече да се съобразявам с чужди решения, особени мнения и да правя компромиси, които не харесвам. Бях натрупала достатъчно професионален опит, знаех, че мога да предложа добра услуга и за разлика от много колеги в бранша, които тръгват с минимум опит и максимум изисквания, започнах много внимателно да проучвам пазара.

Първо създадох сайта си за писане “Перо под наем“(www.peropodnaem.com), а в последствие и продуцентската къща “One Media”, в която работя с операторите и монтажистите на най-големите телевизии у нас, хора с богат опит, истински професионалисти. Сега знам, че всяко решение, което взимам зависи единствено и само от мен, но също така само аз поемам последствията от грешките си, така че това е и голяма отговорност.

 Как се насочихте именно към предлагането на този тип услуги/продукти?

Писането, заснемането и създаването на видеа и телевизионни продукции са нещо, което винаги съм правила и нямах никакво колебание в какво съм добра и какво мога да предложа на клиентите си. Това беше най-лесната част. Трудното дойде, когато трябваше да започна да мисля за себе си вече като предприемач, а не като журналист, какъвто съм била до сега.

Кои бяха най-трудните Ви стъпки в началото?

След толкова години опит, аз отново съм в началото, за пръв път работя за своя бизнес и ежедневно преминавам през уроци, трудности, изпитания…Често се чувствам като бебетата, които те първа се учат как да ходят, къде да не пипат, какво да казват…

Най-трудно е да наложа качествен продукт, заснет и монтиран от професионалисти сред масата от конкуренти, които вече предлагат видеа, направени с телефона си или с камерата, която родителите им са подарили за рождения ден.

В началото бях шокирана, разочарована, отчаяна, защото виждах кои хора какви услуги предлагат и голяма част от клиентите им се доверяват. В последствие разбрах, че

ако предлагаш професионално направен продукт при теб ще дойдат само тези, с които си заслужава да работиш.

Останалите вече не ме интересуват, не можеш да накараш хората насила да изберат нещо по-добро, ако те са свикнали на посредственост. В същото време тук е моментът да кажа, че у нас има продуцентски къщи, които работят на изключително високо ниво с безкрайно добри професионалисти и е удоволствие да гледам техните неща.

Кои са най-големите Ви успехи?

За моите успехи не трябва да говоря аз, нека го правят тези, с които съм работила.

Какво е за Вас да имате собствен бизнес?

Себепознание 🙂

С какви хора Ви събра Вашата професия?

Журналистиката е невероятна професия точно, защото те среща с всякакви хора, преминаваш през техните истории, понякога плачеш, друг път се смееш като за последно, но винаги ги преживяваш с цялото си сърце и това ти дава възможност да станеш по-мъдър, по-цял и ако имаш късмет по-добър.

Какви са отношенията Ви с клиентите– строго професионални и/или неформални и приятелски?

Започват винаги като строго професионални, в последствие се променят, но много зависи от човека, с когото работя. Аз не се сприятелявам лесно.

На кого предавате своето ноу-хау?

Надявам се да не се наложи да го предавам, аз не съм добър учител.

За какво не намирате време в ежедневието си?

Не намирам време за обичайните домакински задължения, слава Богу друг ги е поел в момента и съм му безкрайно благодарна за това. Прекарвам голяма част от деня си в офиса и не мога да си представя, че вечер ще се прибера и вместо да изляза с децата си навън, ще стоя до печката, а те отново няма да общуват с мен.

Но аз съм късметлийка, защото бащата на децата ми никога не е търсил в мен домакиня и къщовница, която готви вкусни гозби всеки ден. По-важното е, че намирам време за семейството си, за разговори с любимия мъж, за срещи с приятели, за любов и пътешествия, това са нещата, които са важни.

Никой няма да ме запомни с подредена къща или невероятни чушки бюрек.

Какво ви кара да отпочинете?

Дълъг уикенд далеч от града, без значение дали е в малка селска къщичка или спа-хотел.

 Какво ви кара да се усмихнете?

Категорично децата ми, виждам че правят същите щуротии, които аз съм правила като малка и си казвам “Възможно ли е, минало е толкова време?”, сега преживявам второто си детство с тях и това ме прави толкова жизнена и енергична. Харесва ми да играя с тях на криеница, това беше любимата ми игра и като дете, но днес вече към нея прибавям и футбол, все пак съм майка на две момчета 🙂

Каква подкрепа намирате в семейството и близките си?

Семейството ми е най-голямата подкрепа. Толкова любов и сигурност не съм си представяла, че ще получа някога. Те са до мен всеки път, когато падам и всеки път се изправям с тяхна помощ. Ако има нещо, за което съм благодарна всеки ден това са те.

Как се справяте с несигурността и страховете си?

Не мисля, че се справям. Понякога ги пускам да се развиват на воля в главата ми, там  се разиграват страшни сценарии, нещата винаги се объркват, случват се по възможно най-неприятния начин, всичко се проваля, идва края и тогава….осъзнавам, че това е само в главата ми и продължавам напред.

Какво Ви пречи в работата Ви?

Границите, които сама си поставям.

Ако можете да промените нещо в живота си, какво би било то?

Не бих променила нищо в живота си до сега, бих го изживяла точно по същия начин, както до момента и с приятните и с болезнените неща. Понякога съжалявам хората, родени с късмет и с всичко поднесено на готово, те не знаят колко невероятни моменти изпускат, учейки се от грешките си, а аз съм имала късмета да правя толкова много грешки 🙂

Какво искате да се научите още да правите?

Челна стойка, казвам го напълно сериозно. Да погледнеш към света наобратно може да е много полезно в някои ситуации.

 Какви качества и познания мислите, че са жизнено важни за успеха Ви?

Мисля, че единственото качество, което отличава успешните от провалените хора, е постоянството. Всичко останало се учи.

 Кои са трите думи, които Ви описват като човек и Ви правят различни в очите на другите?

  • Емоция
  • Упоритост
  • Непокорство

 Кое е най-ценното, което можете да дадете на другите?

Коректност и професионализъм ако говорим в професионален план. С годините се научих, че

най-силният ти коз винаги е казаната от теб дума и даденото обещание.

Не понасям хора, които се отмятат от обещания, ангажименти, договори, ако пък това са и мъже, бягам от тях възможно най-бързо. Липсата на мъжество и достойнство, с които да подплатиш дадените си обещания, за съжаление днес са често срещано явление.

Какво бихте искали да чувате всеки ден ако имаше кой да Ви го каже?

Всеки ден чувам това, от което имам нужда.

 Къде и как да Ви намерят?

Хората могат  да ме открият лесно чрез сайта ми www.peropodnaem.com, който е част от продуцентска къща “One Media”.

*Интервюто е публикувано без редакции, а снимките са предоставени от Дани Рангелова.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

 

 

You Might Also Like