Моят път

Дай глас на своята личност или какво е да си DollyBell

Тя се казва Диляна Топчиева, но повечето приятели я наричат „Dolly”. Шегува се, че си е дошла с прякора, защото го носи от толкова време, че не знае точно кога го е получила. Споделя, че има познати, които не знаят истинското й име. На 29 години с бакалавърска и магистърска степен по Икономика на търговията. По професия  е продуктов мениджър в голяма българска козметична компания. По призвание – творец. През септември 2016г на пазара излиза марката DollyBell- ръчно рисувани звънци за колела. Марката носи нейното второ име. Един ден между числата и документите Dolly открива, че може да рисува. Да, правилно разбрахте – открива.

Dolly: “Спомням си, че обичах да рисувам като малка. Но даже и тогава рисуване е силно казано. Имам спомен, че толкова силно стисках боичките си, които бяха в туби, че те излизаха с такава сила и стигаха чак до тавана. На мен ми беше много забавно – на майка ми, не чак толкова”.

Поканих Dolly в “Моят път” да Ви разкаже повече за себе си, за пътя си и за онези невероятни звънци, които вече огласят улиците на света. И ето какво се получи… Приятно четене!
Какво те мотивира и вдъхновява?

Вдъхновяват ме хората, моите клиенти. Звънците, които рисувам, са индивидуални за всеки. Не се повтарят. Няма да видите своя звънец на чуждо колело. Затова и държа да поговоря, дори и за кратко, със своите клиенти, за да мога да ги усетя и да направя за тях звънец, който да ги изразява най-добре. Хората и тяхната енергия са моето вдъхновение. Желанието ми следващият звънец да е по-добър от предходния е моята мотивация.

Личен архив DollyBell

     Звънецът, като начин на изразяване

Какво е DollyBell?

DollyBell  е начин на изразяване. Като дрехите. Моята цел е да превърна колелата на моите клиенти от средство за придвижване в изкуство. Искам с щриха на четката да прехвърля част от същността на човека към един малък, но много важен елемент от неговото колело. И така звънецът вече няма да е само начин да сигнализирате на света, че минавате по алеята, а ще е начин, по който ще можете да му покажете кои стe.14681839_1232338960142491_5212098080925682151_n

Как се появи идеята за DollyBell?

Ами много случайно. Преди две години бях на гости в Малага, Испания  и исках да взема подаръци за моите приятелки за спомен. Не обичам да подарявам тривиални неща, като магнити например. Ако не успея да измисля оригинален подарък, просто не подарявам нищо. Та там, в един магазин за сувенири, видях огромни звънци за колела в най-различни цветове и направо се влюбих. Реших да не ги купувам веднага, защото ми предстоеше пътуване.

В края на престоя ми в Малага (разбирайте последните ми часове там) се върнах отново в магазина, за да взема звънците, но той беше затворен. Знаете, че  испанците са известни със своите сиести.  Казах си: ”Е, нищо, ще се върна в България и ще взема оттам или ще поръчам  онлайн”. За моя голяма изненада обаче се оказа, че в България няма такива звънци. Честно казано, тогава не успях да намеря и онлайн.

Мина доста време и един ден реших да се опитам да си нарисувам звънец за моето колело, като под „нарисувам“ имам предвид просто да надраскам някакви цветни ивици върху звънеца. Моя приятелка ми предостави тогава маслени бои, четка и пространство в нейната галерия в Несебър. За моя голяма изненада звънецът се получи доста сполучлив. Така ми хрумна идеята, че мога да рисувам звънци и да ги продавам.

16177728_1320608024648917_5868318915011290186_oКои бяха най-трудните ти стъпки в началото?

Ами  аз все още съм в началото. Приемам предизвикателствата и малко по малко се боря с тях. Най – трудно ми беше да събера смелост и да започна. Първата крачка определено е най-трудна.

А имало ли е поръчка, която да не можеш да излълниш?

За сега не, но имаше една, която направо ме измъчи.  Една клиентка искаше да изненада гаджето си за годишнината им. Искаше да направя на нея и на него по един звънец с лисица и вълк. Лисицата ми беше много лесна за рисуване. Помня даже, че й нарисувах 2 различни варианта, за да може да си избере.

Макетът, който бях подготвила за вълка, не изглеждаше никак сложен. Нооо, като изпънение се оказа страшна мъка. Правих го две седмици. Рисувах го.. не ми харесваше… изтривах. След няколко дни пак. Мисля, че го изтривах и рисувах наново около 4 пъти, докато не ми хареса поне малко. Никога повече няма да рисувам вълк.

Кои са най-честите проблеми, с които се сблъскваш?

Ами до много скоро ми беше  трудно да намирам качествени звънци.

Има нещо, с което не правя компромис и това е качеството – на самия звънец и на това, което изобразявам върху него.

Имало е случаи да имам поръчка и да я забавя доста във времето, само защото не мога да намеря подохящ звънец. В началото нямах много заявки и поръчката на голям брой звънци от чужбина не беше опция. Обикалях железариите, ходила съм и на пазар в Германия, само и само да намеря хубави звънци, макар и по единични бройки.

Кои са най-големите ти успехи?

Всяка положителна реакция от клиент, когато  види звънеца си за първи път е успех.

Кое привлича хората да си купуват DollyBell?

Това трябва да попитате тях. Поводите обикновено са различни. Това е един много оригинален начин да зарадваш близък човек или да направиш подарък на самия себе си. Рисувала съм звънци за младоженци, например. Те не искаха травиални подаръци . Искаха гостите им да ги изненадат. Обичат да карат колела, но си нямаха звънчета и момичето, което беше поканено на сватбата им прецени, че е подходящ начин да ги зарадва. И се оказа права.viber image

Рисувала съм звънци за деца, за подарък за рожден ден, кръщене. Имам и много клиенти, които нямат колела, но просто много харесват даден модел и използват звънеца като украса вкъщи.

Какво е за теб да имаш собствен бизнес?

Не знам. Аз имам хоби.

Какви съвети най-често получаваш от околните?

Да не се отказвам и да вярвам малко повече в себе си

За какво не намираш време в ежедневието си?

На този етап успявам по някакъв начин да намирам баланса между рисуването, работата ми, приятелите, че даже ми остава време и за спорт.

Какво те кара да се усмихнеш?

Всичко може да ме накара да се усмихна. Не съм мрачен човек. Братовчедката ми се шегува с мен, че не може да повярва как мога да се смея и най-дребните „глупости” (така нарича тя понякога нещата, с които се забавлявам)

Каква подкрепа намираш в семейството и близките си?

Огромна. Наистина съм страшно благодарна на майка ми и баща ми, които винаги  приемат лудостите ми. И на моите приятели, в чието лице имам страхотна подкрепа още от самото начало, дори и в моментите, когато искам да се откажа, и до ден днешен.

Какво бихте казали на своите клиенти ?

Не спирайте да се усмихвате, да се наслаждавате на живота и всяка една радост, която Ви предоставя той. Не се отчайвайте, когато срещнете трудност. Нейното преодоляване е Вашата победа. И рабира се:

Изразете себе си с  DollyBell.

Можете да намерите Dolly и нейните звънци на официалната страница на DollyBell във Фейсбук, където можете да разгледате моделите и да направите своите поръчки.

Кои от вълшебните, приказни звънчета, поместени в галерията, са Вашето вдъхновение за идващата пролет?

Оставете своя коментар! 

Звънък и динамичен ден от мен,

Capture signature

 

 

You Might Also Like