Моят път

“Успех е професионалната преквалификация в перспективна сфера” – Иван Кузманов

Ivan Kuzmanov FairchartBG

Днес в “Моят път” гост е Иван Кузманов, на 38 години, женен с 2 деца. По образование е Инженер-мениджър  от Стопански факултет на Технически университет – София, но споделя, че използва знанията си от университета в съвсем друга сфера. Занимава се с дигитален маркетинг и казва, че помага на малки и средни бизнеси да достигат до повече нови клиенти, за да имат повече приходи и да се разрастват чрез актуалните и релевантни за тях онлайн канали.

Неговата история  е интересна, тъй като открива на по-късен етап интересите си в сферата на дигиталното потребителско поведение, след завършването си и просто решава да се преквалифицира. Има зад гърба си два предприемачески проекта – Fairchart.bgPrintomatika.com. Освен това, Иван стои зад инициатива за набиране на средства за Фондация “Деца с проблеми в развитието” посредством платформата  Fairchart.bg. Прочетете историята на Иван и може би ще откриете своето вдъхновение именно с него!

Здравей, Иван, благодаря ти, че прие поканата  за участие в “Моят път”. От колко време работиш в новата си сфера и  това ли е единствената ти професия в момента?

Интересите ми са насочени към потребителско поведение в дигитална среда и онлайн бизнес. 

Занимавам се от 2 години с тази дейност и е единствената ми дейност в момента. За съжаление започнах малко късно да се уча и практикувам, в момент на пълна липса на свободно време. Но с много усилия, компромиси и добра лична организация, успях да се включа на пистата. Следващата ми цел е лява лента и по-предни позиции, което е труден процес, но съм сигурен, че предстои.

Какъв е твоят професионален опит?

Големият ми професионален опит е в популярна печатна база в София, където започнах след казармата, без никакви знания и опит. Там минах през различни етапи в своето лично и професионално развитие. От създаване на производство и процеси, планиране, управление на хора, комуникация с клиенти, презентации, консултации, продажби и дори финанси. Там е мястото, където същевременно израснах и получих основни умения и където оставих много от себе си.

Спомняш ли си кога и как взе решение да започнеш самостоятелна кариера?

Решение бях взел 4 години назад, след като се ожених. Но категорично исках да сменя сферата и да се насоча към онлайн дейност. Тогава не знаех дори какво означава това, какво трябва да правя физически и какви знания са ми нужни.

Единствено бях сигурен, че го искам и че ще го направя.

Първото нещо, което направих е да създам сайт по моя идея, която ми хрумна заради проблем. Направих го по трудния начин: без знания, без опит, без да знам как се управлява и популяризира, без да верифицирам идеята си и най-грешното – поръчах къстъм сайт на висока цена.

Всичко това удължи процеса по стартиране и изхарчи всичките ми спестени пари още преди да е изработен и публикуван сайта.

Така усетих грешната посока и започнах да търся решения. Започнах да чета, да слушам, да следвам хора от бранша, да търся връзка и познанства с тях. След това разбрах, че това не е лошо, но не е достатъчно. Трябваше ми структурирана информация и се записах да уча Дигитален маркетинг. В течение на курса вече мислите и действията ми започнаха да се подреждат, което направи по-адекватна комуникацията с хора от сферата.

Малко преди да стартира учебната програма сайтът ми беше прясно публикуван и можех в реални условия да прилагам и тествам наученото. Това променяше до някаква степен и платформата и тя започна да привлича трафик и регистрации. На днешно време www.FAIRCHART.bg все още е иновация, работи в обществена полза и събира оценки от потребители на големите фирми у нас с благотворителна цел. Тя ме научи на търпение, последователност и редовна благотворителност.

Така превърнах идеята си в реалност и сега продължавам пътя си в същата посока.

Кои бяха най-трудни ти стъпки в началото?

Най-трудно за мен беше да намеря време за новото начинание. Тъкмо се беше родила първата ми дъщеря и трябваше да съвместявам стартирането на собствен проект и учене със семейните ангажименти, настоящата си работа и спорта. Имах нужда от много добра лична организация, за да съчетавам всичко това.

След третия месец се наложи състезателният елемент от спорта да отпадне и да остане само за здраве – с по-ниска интензивност и честота. Научих се да ставам много рано сутрин, да си лягам рано и да не върша излишни неща. Това всъщност ми беше трудно, но нямах избор.

Кои са най-големите ти успехи?

Успех за мен е на първо място семейството и неговата цялост вече 5 години. Следващ успех е професионалната преквалификация в перспективна сфера. Успех са препоръките от доволни клиенти.

Какво е за теб да имаш собствен бизнес  с една дума?

Отговорност!

С какви хора те събра професията?

Събра сме с интересни, предприемчиви, отговорни и широко скроени хора, за което съм много благодарен. Това важи всъщност за целия ми трудов стаж, не само в момента.

Какви са отношенията ти с клиентите – строго професионални и/или неформални и приятелски?

Отношенията ми с клиенти обикновено са по-неформални, такъв е характерът ми. Но това можеш да си го позволиш единствено, когато те знаят, че зад майтапите и шегите стои отговорен, коректен и ориентиран към резултати човек.

На кого предаваш своето ноу-хау?

Хората ме познават като прекалено открит човек и много рядко крия информация – само когато наистина не е уместно, не е етично или спазвам служебна тайна. Нямам сериозен ноу-хау, но каквото зная бих го предал на всеки и в това са се убедили всички хора, с които контактувам.

За какво не намираш време в ежедневието си?

Най-много ми липсват спортните състезания, които изискват доста време, усилия и концентрация. Но съм обещал на себе си да се завърна като ветеран във футбола или планинското бягане към края на 2020-та година.

Какво те кара да отпочинеш?

Не обичам особено да почивам в смисъла на лежането.

Но имам нужда от разходки, планина, спорт, полезни разговори и време прекарано със семейството, когато съм претоварен психически.

И малко сън. Това ми е нужната почивка. Телевизия не гледам и музика рядко слушам.

Какво те кара да се усмихнеш?

Много неща ме карат да се усмихвам, дори понякога неуспехите и проблемите. Но искрена радост ми носят реакциите на моите 2 деца и игрите с тях.

Каква подкрепа намиратш в семейството и близките си?

Най-важното е, че съпругата ми ме подкрепи в тези начинания, защото без нея нямаше как да се справя. Тя пое огромна част от домашните ангажименти, за да мога аз да имам повече време и продължава да го прави.

Как се справяш с несигурността и страховете си?

Явно се справям добре щом стигнах до тук. Имаше ключови моменти, в които сериозно обмислях да се откажа. Случваше се да имам само монети в джоба седмица преди следващ приход, имайки 1 дете и друго на път. Много пъти ме е било страх. Дори от стрес ми се е случвало да шофирам из София и да не се ориентирам къде съм точно, предвид, че минавам по един същ път всеки ден. Добре осъзнавам причината, поради която се захванах с тази дейност и това ми дава мотивация да продължавам въпреки всичко.

Какво ти пречи в работата?

В работата мога да си попреча единствено и само аз.

Не се влияя от никакви външни фактори последните години или поне доколкото не ми пречат физически. Стремя се винаги да намирам начин да се справя. И да, ако бях започнал по-рано, сега щеше да ми е по-лесно спрямо конкуренцията вероятно, но това не е обратим процес и няма нужда да се фокусирам върху него.

Ако можеше да промениш нещо в живота си, какво би било то?

Нищо не бих променил, всичко съм си направил сам и си харесвам решенията до момента. Вероятно ако променя част от пъзела назад във времето и той се нареди по-добре днес, то друго няма да е същото и ще съжалявам пък за него.

Какво искаш да се научиш още да правиш?

Искам всичко, което правя днес, да го правя поне 2 пъти по-добре “утре”.

Пълен фокус давам на сегашната си дейност и съм сигурен, че това ще ме научи на много нови неща, които не планирам да уча и мога. Нямам възможност за нещо различно в момента, поради фактора “време”.

Какви качества и познания мислиш, че са жизнено важни за успеха ти?

Когато говорим за собствен бизнес, качествата са доста комплексни. Наред с основните качества, свързани с Дигитален маркетинг, тук вече са нужни друго ниво на комуникация, бизнес познания, финансова и счетоводна грамотност, смелост за поемане на рискове, диверсификация на рисковете, креативност, гъвкавост и продуктивност.

Кои са трите думи, които те описват като човек и те правят различен в очите на другите?

Това може би трябва хората около мен да кажат. Стремя се да бъда Отговорен, Полезен и да нося Резултати. Но не знам дали успявам, дали това ме описва най-добре и дали това е най-важното.

Кое е най-ценното, което можеш да дадеш на другите?

Стремя се да прилагам знанията, опита и идеите си възможно най-адекватно за конкретния случай без да слагам нищо под общ знаменател. Гледам да съм максимално специфичен в работата си и отдаден на хората около мен, без някой да бъде ощетен. Затова и поради липсата на време доста намалих контактите си, което още не съм установил дали е хубаво или лошо – ще разбера предполагам след време.

Какво би искал да чуваш всеки ден ако имаше кой да ти го каже?

Обичам те, Обичам да работя с теб, Обичам да контактувам с теб, Благодаря ти! Предполагам всеки, съзнателно или не, се бори именно за това.

Къде и как да те намерят?

Най-бързата връзка с мен е по месинджър през личния ми профил във Facebook

*Интервюто е публикувано без редакция, а снимките от личния архив са предоставени от Иван Кузманов

Никога не е късно човек да започне отначало, да поиска нещо ново, да признае, че може повече. Историята на Иван е разказ за това как човек следва да се състезава само със себе си, с личните си избори и успехи. На него желая много късмет и увереност в собствената стойност. На вас пожелавам да намерите сили в себе си да направите първата крачка към кариерния път, който ви е на сърце.

Променяйте. Адаптирайте. Еволюирайте.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like