Моят път

Как да подариш чаша пламтяща любов?

Ирина е талантлива и много усмихната, истински творец по душа. В един щастлив ден тя решава да превърне любимото си хоби – ръчно изработени бутикови свещи –  в личен бизнес. Споделя, че обича да прави свещите за конкретен човек, да ги персонализира и да им вдъхва живот. С усмивка отбелязва, че в повечето случаи хората толкова се радват на свещите ѝ, че отказват да ги палят.

И наистина ги разбирам, те изглеждат и ухаят толкова вкусно! Можете да разгледате част от творенията ѝ в галерията, но за съжаление няма как да ви пресъздам ароматът на всяка от тях! Поканих Ирина да ни разкаже за себе си и за смелостта да превърнеш онова, което най-много обичаш да правиш, в начин на живот. Вдъхновяваща е, нали?

 Личен архив Gancini CandlesЛичен архив Gancini Candles

Разкажи ми за себе си, за своето семейство, кои са най-ярките ти спомени?

Казвам се Ирина Йорданова. На 27 години съм. Родена съм в Градa на люляците (Ловеч) и от няколко години живея в София. Израснах в щастливо семейство и имах прекрасно и безгрижно детство.

Наскоро си припомних как когато бях малка често спираха тока и майка ми винаги палеше свещи и ми четеше приказки до късно. Много ми харесваше да гледам как свещта се топи и как капчиците восък образуват различни фигурки.

Разкажи ми за своята работа и кариерен път като цяло. Как взе решението да стартираш собствен бизнес? С какво точно се занимаваш?

Откакто се помня се занимавам с изкуство. Винаги ми е доставяло удоволствие да творя, да рисувам, да правя неща с ръцете си.

Преди няколко години се чудех с какъв подарък да зарадвам близък приятел и докато пиех вино с любимата ми съседка се роди идеята за първата свещ. Веднага усетих огромното удоволствие да подарявам  на близките си това, в които съм вложила  любов и старание, вместо да отида в най-близкия мол и просто да купя нещо.

Не ми отне много време да осъзная, че това е призвание и започнах да експериментирам с различни материали, аромати и форми. Винаги съм обичала да правя сладкиши и техните аромати на „нещо вкусно от детството” са моето вдъхновение, затова голяма част от продуктите ми приличат на десерти или напитки. От няколко месеца напуснах досегашната си работа, създадох собствена линия декоративни свещи и се отдадох изцяло на тях.

Кои са най-честите проблеми, с които се сблъскваш, управлявайки и развивайки бизнеса си?

Най-често се сблъсквам с организационни проблеми. Не смятам, че разбирам кой знае колко от бизнес или от счетоводство. За мен това е нещо много далечно. Отне ми доста време да осъзная, че колкото и да ми се иска само да правя свещи и да радвам околните, ще се наложи да понауча и други работи.

Държах всичко да е изрядно от самото начало, както в производството, така и в прилежащите към него документи. Щастлива съм, че хората, с които работя, мислят по същия начин.

Кои са най-честите съвети, които получаваш от близки и които самата ти даваш?

Като цяло отстрани изглежда лесно – зарязваш всичко, регистрираш фирма и правиш каквото си поискаш. „Завиждам ти – ти сам си шеф на себе си, сам си определяш работното време, заплатата”. Звучи ли познато? Чувам го поне веднъж дневно.

Създаването на собствен бизнес е отговорна и трудна стъпка. За да бъде успешен е необходимо да му посветиш цялото си време и внимание. И дори това не винаги е гаранция за успех.

Най-често близките ми ме съветват да не се предавам и да не се отказвам, когато срещам трудности.

Съветът, който бих дала на всички, които се замислят да стартират собствен бизнес е същият – да вярват в себе си, да дават всичко от себе си и когато им е трудно и са на път да се откажат, да си спомнят защо са започнали да се занимават с това. Да влагат любов и чувство във всичко, което правят и да не го приемат просто като „работа”. Да се забавляват!Това се усеща винаги.

На какво те научи животът като собственик на бизнес? Какво ти даде и какво ти взе? Кое е най-голямото предизвикателство според теб?

Научих се да бъда търпелива, да не очаквам всичко да се случи веднага. Научих се да се радвам и на най-малките успехи.

Най-голямото предизвикателство е да държиш на принципите си, да запазиш себе си и това, в което вярваш и да не се поддаваш на изкушенията в трудни моменти. Често изпадам в ситуации, в които бих могла да спечеля, ако направя компромис. Продължавам да избирам трудния път,  и накрая наградата е по-сладка.

През какви трудности преминаваш в различните етапи на живота си? Какъв съвет би дала на себе си?

Смятам, че всички ние преминаваме през еднакви трудности през различните етапи на живота си – колебания дали постъпваме правилно, дали сме направили правилния избор. Съветът, който често си повтарям, е да не се отказвам, да правя това, което смятам за правилно и в крайна сметка да става каквото е писано. По този начин при евентуален провал ще знам, че съм дала всичко от себе си, но просто времето или пазарът не са били подходящи.

Опиши какво означава да имаш собствен бизнес за теб с една дума?

Свобода

Ако можеше да промениш нещо в живота си – какво би било то?

Не бих променила нищо. Всичко, с което съм се сблъскала и което ми се е случило, ме е довело дотук. Вярвам, че и добрите и лошите моменти са ценни уроци и с тях израстваме и изграждаме себе си.

Разгледайте още от неустоимите свещи на Ирина в галерията! Подарете чаша пламтяща любов чрез фейсбук страницата на Gancini Candles!

Ваша,

Capture signature

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.