Личен Бизнес Тренинг

Кое надделява при избора на бизнес консултант – логиката или чувствата?

Nurturing work environment

След 10 години активна работа все още вярвам, че привличането в бизнеса е въпрос на химия и спонтанност. Най-силните трансформации на хора и организации се случват тогава, когато има взаимно доверие, уважение и взаимен смисъл от дейността ни. Да намериш най-подходящият за теб и твоя човешки капитал консултант, бизнес психолог или организационен експерт днес не е толкова лесно при силната пазарна конкуренция.

Имате ли силно развита интуиция? Вслушвате ли се в гласа на сърцето си? Прагматично и рационално ли оценявате света? Независимо в какво точно вярвате, а вие със сигурност вярвате в нещо конкретно, вие ще направите напълно осъзнат избор по отношение на това с кого искате да работите по реализирането на своите цели. Наречете го химия, предчувствие, интуиция, опит. Ако то е там, то имате най-важната съставка за емоционално скачване и справяне с редицата задачи пред нас. 

В бизнеса всичко е лично

Бизнес психолог и индивидуално консултиране за бизнес лидери

Каквато и стратегия да използвате когато търсите бизнес консултант за своята организация, вие много бързо  ще осъзнаете дали човекът пред вас е онзи, с когото искате да започнете новото начало в живота и/или бизнеса си.

В крайна сметка, колкото и професионално издържана да е дадена комуникация, липсата на най-човечно харесване си остава пречка пред ефективното изпълнение на структурираните стратегии и цели.

Независимо колко опитен, популярен или препоръчван е даден бизнес консултант, нещата в живота ни са по-прости и могат да бъдат сведени до следните аспекти, въз основа на които всеки от нас най-често взема решения.


  1. Харесвам те!

Първите няколко секунди с един човек са напълно достатъчни, за да разберем дали го харесваме. Личният бизнес консултант, треньор или партньор е онази личност, на която ще се доверите и е изключително важно на първо място да го харесвате. Макар да не можем винаги да обясним рационално какво ни привлича, онова усещане в стомаха, че нещо не е наред, няма как да ни подведе. Ако липсва интуитивното чувство, че нещо не е както трябва, се постарайте осъзнато да затвърдите своите положителни нагласи към личността пред себе си. На по-късен етап ще усетите разликата в степента на доверие помежду ви – просто ние обичаме да затвъждаваме взетите решения. Може да е нещо дребно и незначително в него като начина, по който се облича или тембъра на гласа, излъчването или бизнес етикета.

Просто  харесайте!


  1. Вярвам ти!

    Pixabay

    Pixabay

Когато харесваме някого, ние инстинктивно започваме да му се доверяваме. Много по-лесно става, ако съзнателно ускорим процеса на изграждане на доверие към своя личен бизнес консултант, когото харесваме  и като човек, и като професионалист. Повярвайте във възможностите, които ви представя, чуйте историите на клиентите и хората, които работят с него, осъзнайте мотивите, които ви посочва.

Нерядко границата на доверието се преминава именно чрез ментално и действено усилие. Когато човек просто прави каквото се иска от него, той няма излишно време да се съмнява в себе си. Една от най-често срещаните грешки при консултиране, на които ставам свидетел е, че клиентите не вярват достатъчно в себе си и не предприемат нужните действия.

Във времето резултатите не са удовлетворяващи и прехвърлят фрустрациите си към личността на консултанта, което е нормално и щадящо психиката им действие. Ако човек се осмели да прави каквото е планирано, защото се доверява на експертизата, то вижда промяната по-бързо и с повече лекота, затова и е нужно да си позволим да се доверим. Вярно е, че доверието ви трябва да се заслужи. Но е вярно и че вие ще трябва да полагате усилие, за да делегирате доверие към другия.

Просто повярвайте!


  1. Вдъхновяваш ме!

Промяната в живота ни изисква огромно количество психическа и физическа енергия, непрекъснато, които за съжаление не са неизчерпаеми и с времето намаляват прогресивно след системни неуспехи или сериозни трудности.

Pixabay

Pixabay

Невъзможно е сами да си набавяме непрекъснато тази енергия! Част от основните задачи на бизнес консултанта е да вижда кога има спад на заряда и да ви вдъхва тази енергия. Умението да ви помага да се самомотивирате е сред най-ключовите за общия ви успех!

Вслушайте се какво и как ви говори, дали има енергия, ентусиазъм и любопитство в нагласата му за промяна. Дали се поддава на напрежението или успява да балансира в кризите. Ако усещате споделена лекота в комуникацията, тогава си позволете енергията и позитивизма да се вливат във вас.

Просто се оставете да ви вдъхнови!


N.B. Посочените три принципа са приложими само и единствено в онези ситуации, в които не поставяте под съмнение компетентността и експертността на конкретния специалист! Проучете добре конкретните експерти чрез препоръки, публични обратни връзки и директно запитване с предварителна среща.


Готов/а ли съм за подобна стъпка?

Pixabay

Pixabay

Понякога изпадам в ситуация, при която осъзнавам, че колкото и да ме харесва даден клиент и да ми има доверие, все още не е готов да тръгне по пътя на промяната или просто не се явявам най-ефективният инструмент за целите му.

За всяко нещо си има време и място  и ако не се чувствате готови, то си дайте нужното време да осмислите ситуацията и факта, че може би наистина имате нужда от подкрепа. В бизнеса път време няма и всеки върви със своето темпо, знания, умения и отвореност към новото. 

Добра нагласа е разбирането, че човек не може да види сам нито проблема, нито решението – нужно е друго съзнание, което да оцени отвън. Всички рано или късно оставаме слепи за себе си, превръщайки се неизменно в част от проблема. Така решението лежи в ръцете на друг.

Започнете когато наистина сте готови – дайте си нужното време, а после делегирайте с доверие!

Юлика Новкова онлайн личен и бизнес психолог


Колкото повече се опитваме да усложним даден проблем, токова по-сложен става той. Опитайте се да опростите нещата за себе си. В крайна сметка именно дребните неща са онези, които ни карат да се приближаваме един към друг – онова, което харесваме, ни привлича като магнит.

Най-трудното решение, което ви предстои да вземете, е дали изобщо да тръгнете по пътя на промяната чрез услугите на бизнес консултант и не толкова – с кого да извървите пътя.


Юлика Новкова личен и бизнес психолог онлайн


Променяйте. Адаптирайте. Еволюирайте.Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like