Личен Бизнес Тренинг

Как да планирате сезона на обученията в 6 стъпки

Pexels

Есента поставя началото на учебната година не само за малките, но и за големите. Традиционно, през октомври започваме да получаваме бюлетини за различните обучения, които ще се предлагат през следващия сезон от октомври до май. Ако все още не се се абонирали за подобна услуга, то разучете какво се  предлага около вас.

В тази статия ще намерите полезни и практични съвети как да изберете подходящото за себе си обучение и как да инвестирате разумно своите време-пари за личностно и бизнес развитие.

На пазара се предлагат всякакви обучения, във всички области на познанието и бизнеса. Хората на свободна практика или със собствен бизнес бързо разбират необходимостта непрекъснато да усвояват нови знания и умения.

Pexels

Pexels

Това се дължи от части на факта, че самият пазар е динамичен и се изменя със скоростта, с която технологиите навлизат и автоматизират много от процесите. От друга страна, самата ни природа ни тласка към непрекъснато търсене и самоусъвършенстване. И тези събития са наистина чудесна възможност – възползвайте се!

Ученето е начин на живот и сега е лесно да достигаш до нечие знание и опит.

И как да успеем да изберем подходящите за себе си оферти?

Началната точка си остава личният план за развитие – как си представяте своя професионален път и какво искате на този етап от живота си. Понякога, в течение на собственото ни развитие, се появяват непредвидени и неочаквани умения или знания, които няма как да не усвоим. Най-честообаче сме в състояние сами да определим в какво искаме да вложим време-парите си.

1. Кой предлага дадена услуга?

Кой е човекът, който стои зад предлаганото? Дали олицетворява сам по себе си онова, за което говори и на което учи или просто “преподава” някакво знание?

Търсейки информация за организатори и водещи на обучение или събитие можете да се водите от любимата ми максима:

Докато не мине през сетивата дадено познание, си остава просто слух. 

Pexels

Pexels

Това означава, че за някои хора с добри лекторски умения е сравнително лесно да организират информация и да предават знание. Но самите те нямат личен досег с приложението на същото това познане в практиката.

Плюсовете на подобен тип обучение са, че намирате на едно място систематизирана и подредена информацията, която иначе бихте търсили сами. Недостатък е невъзможността да се дават лични примери за приложението при решаване на практически въпроси.

Когато не можете да намерите решение на собствения си проблем имате нужда от ноу-хау.

Препоръчвам обученията по въпроси, за които тепърва налвизате и нямате достатъчно лични наблюдения и познания. Ако обаче търсите решение на собствени казуси, по-добре потърсете експерт, а не лектор.

Отидете на обучение, организирано от ролеви модел в областта. Нека е личност, на която искате да подражавате, чиито резултати търсите и вероятно точно това ще получите – историята му как е постигнал целите си.

2. Какво точно се предлага?

Като гледам доста често се използват думите “обучение”, “тренинг”, “семинар”, “уъркшоп”, “лекция” и “курс” като взаимозаменяеми. Не бих се наела да давам точни определения, защото целта ми тук е по-скоро да се ориентирате какво стои зад наименованието и какво ще получите срещу време-парите си.

Pexels

Pexels

Често попадам на обяви тип “въздху под налягане“, т.е. обещават много (гръмки) неща и така и не става ясно КАК ще ги получите.

Добре структурираното предложение включва програма, теми, изнасяне навън на част от информацията, до която ще имате достъп, директна връзка за въпроси. С други думи, не се притесняват организаторите да разкажат всичко за събитието си, защото нямат какво да крият и знаят каква стойност внасят в живота на клиентите си.

Внимавайте какво ви рекламират, а ето и моите предложения как да вземете информирано решение:

Продават знания

Събитията с цел предаване на знания са организирани повече около лекционни модули с ясна тематична насоченост. Предполага се, че имате малко познания по темата и сега навлизате. Обучителните модули често включват някакъв тренинг елемент, с който се цели практикуване на преподаденото. Но акцентът си остава лекцията.

Обикновено се предвижда и време за изграждане на мрежа от контакти и група за подкрепа. Приема се, че около 10 часа са минималното необходимо време за навлизане в определна област. Ценовият диапазон варира в зависимост от сферата, така че човек може да избере своята удобна ниша – но оределено са по-евтини от събитията, на които получавате нечие ноу-хау.

Ако предложението, което получавате, съдържа повечето или всички елементи, то си струва да проверите задълбочено източника на поканата и евентуално да го включите в графика си.

Продават умения

Когато сте навлезли в дадена тема, разбирате основните принципи и сте усвоили терминологията, назрява моментът да говорим за “Как да” въпросите.

Pexels

Pexels

Тук на помощ идват различните форми на сътрудничество с експерти, които предават директно знание, базирано на казуси и решаване на проблеми. Тренинг елементът е основен, като се допълва в движение от лекционни аспекти при нужда. Работи се индивидулно и в групи, защото най-бързият начин да се учи, е чрез опит – както личен, така и чужд.

Програмата на такова събитие включва множество “мини събития“, с различни експерти по водещите за областта теми. Това са “имена” в областта, хора, които служат за ролеви модел. Обикновено в рамките на 2 дни човек може да разшири хоризонта си на подобно събитие и да придобие нужните знания и умения.

И отново, тук максимална полза извличат онези, които имат базовите познания, имат личен опит и търсят решения на конкретни проблеми. Възможността за досег с експерти, с които в по-неформална среда да говорите, си има своята цена – обикновено пакетът за този тип обучения е по-скъп от лекционните форми.

3. Какво приложение има предложеното?

Някои равносметки правим от позицията на миналото. Ако имате опит с подобен тип обучения, сравнително лесно ще прогнозирате добавената сотйност, която подобно събитие ще ви донесе.

Ако тепърва обмисляте тази крачка, имайте предвид слендото: всяко обучение предоставя различна гледна точка. Това, че при някои е сработило конкретно решение, не обещава, че ще сработи и при вас.

Pexels

Pexels

Когато взимате решение да си запазите място за семинар или обучение, то следва да обмислите добре дали наученото ще промени качествено бизнес модела ви.

Имате ли нужда от това знание точно сега?

Достъпът до информация и ноу-хау на конкурентни цени ни направи “алчни” за знание и сме склонни да трупаме такова от люботитство или с нагласата, че “модерно” или може да ни потрябва някой ден.

Практическата насоченост на всяко познание е онова, към което се стремим най-вече. И ако сте наясно какво точно ще получите срещу време-парите си, то е много вероятно да можете да конвертирате в директни ползи още преди да сте запазили мястото си.

4. Колко време ще трябва, за да се усвои новото знание/умение?

Опитът ми като личен треньор показва, че за да се навлезе в дълбочина, са необходими около 10 часа интензвина работа.

На въпроса “за колко време ще стана експерт” обаче нямам еднозначен отговор.

Зависи от личните познания и умения, колко време отделяме, дали учите или практикувате. Заивиси и какви са ви личните цели във връзка с това знание.

Например, като мениждър е желателно да знаете основните елементи и стъпки от работния процес на служителите си без да сте експерт. Ако управлявате собствен бизнес и делегирате, то също ще ви трябват базови познания, за да насочвате и координирате подизпълнителите си.

А ако извършвате всичко сами, то ще трябва да се потрудите да достигнете до ниво експерт, за да не пострада бизнесът ви. А това е времеемко и скъпо занимание, да не говорим колко уморително и стресиращо се оказва.

За мен въпросът за приложението на едно знание е тясно свързано с контекст, в който ще бъде изпозлвано това знание.

Делегирането е начинът да постигате повече, за по-кратко време, с по-малко инвестици на собветното си безценно време.

Не е нобходимо да знаете и можете всичко, за да постигнете всикчите си цели.

5. За колко време ще има възвръщаемост на инвестицията?

За колко време ще започнете да печелите от прилагането на дадено познание? Ако мастерирате умение, което вече имате, можем да прогнозираме бърза възвръщаемост. И обратно, ако тепърва започвате, ще минат месеци/години преди да сте на чиста печалба.

Когато правим индивидуален план за развитие няма как да не отчетем факта, че усвояването на нов професионален профил консумира време, пари и труд, а резултатите идват бавно. Най-вече, защото се налага да работим паралелно с това.

Обикновено личното време намалява за сметка на отговорностите и списъци със задачи, които стават безкрайни.И тук ключово си остава умението да балансираме между всички сфери на живот.

6. Как наученото ще промени качеството на живота ни? 

Струва ли си да положите усилията, да инвестирате време-пари, за да получите точно това знание, точно в този момент?

На този въпрос отговор можете да дадете само вие.

Очакванията ви какво ще се случи след края на обучението са тясно свързани със собветниата ви визия за живот и професионално развитие. Колкото по-уверени и мотивирани се чувствате, че тази стъпка ви е необходима точно днес, толкова по-удовлетворени ще се чувствате след края.

Качественият живот предполага възможности да инвестирате в личността и потенциала си. И всеки път когато оползвотворявате подобна възможност, инвестирайки време-пари на правилното място, ще се чувствате щастливи и удовлетворени.

Качествният живот е личен избор, който правим всеки ден!

Кои са ключовите знания и умения, към които се стремите? Пишете ми!

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like