Моят път

Никола Минков: “Умните умеят да планират и предвидят”

Nikola Minkov CEO Serpact

Днес в “Моят път” историята си избра да сподели Никола Минков, на 33г., CEO & Founder на Serpact. Никола завършва бакалавърска степен по Администрация и Управление в УНСС и продължава с магистратура по Дигитален маркетинг и уеб-дизайн във Варненския свободен университет. Споделя, че спортната дисциплина е важна част от личността му и продължава да проява своите упоритост и постоянство.

Личната история на Никола е също толкова магнетична, колкото и бизнес успехите му, с които е популярен. Никола намира истинско упование в семейството и близките си и избира да остане свързан с хората. Вземете си следобедна пауза с топла чаша в ръка и се запознайте с пътя на Никола – може би именно той е вдъхновението, което търсите за себе си днес. Приятно четене!

Никола Минков е автор на редица статии в блога на Serpact , както и във външни медии. Освен това е доказан експерт с различни признания, участия и сертификати:

Serpact logo Nikola Minkov

 • Преподавател в Стопанския Факултет към Софийски университет “Св. Климент Охридски”
 • Преподавател в Магистърска програма на Варненски свободен университет (ВСУ)
 • HubSpot Academy 2018-2019 
 • Bing Ads Certified 
 • Google Ads Certified 
 • SEMrush Academy Certified
 • DoubleClick Certified 
 • Tag Manager Certified
 • Google Analytics Certified
 • Certified by Perficient Digital for Content Marketing & Technical SEO / Boston 2019
 • MasterClass 2019 PubCon / Miami

Здравей, Никола, благодаря ти, че прие да споделиш своята лична история в “Моят път” – кампания, която провеждам вече 5-та година в подкрепа на предприемачеството у нас чрез личен пример. Разкажи малко повече за себе си – каква е сферата ти на заетост и кои са твоите брандове?

Nikola Minkov SerpactПо професия, ако може да се нарече професия, съм футболист, но ще обобщя доста кратко – 15 години тренировки и само 1 мач в А група. В момента съм CEO & Founder на Serpact, управляващ съдружник в компания за Performance Marketing, за която все още няма как да разкрия повече подробности.

В личен план съм Председател на Обществения съвет на ОУ “Иван Вазов”, както и Президент на Ротари Клуб Свиленград. Опитвам се да разпределям времето си справедливо според мирогледа си, семейство, да създавам и да помагам. 

Семейството е на 1-во място в живота ми и всичко бих променил, заменил и рискувал за него. Бизнесът е свързан със създаване, да създадеш услуга в помощ на клиентите, да създадеш екип, който да се чувства удовлетворен и свободен да създава. Не на последно място да помагам, чрез Ротари, както и чрез председателстовото си в Обществения съвет на ОУ “Иван Вазов” Свиленград. Например тази година комбинирам, смятам успешно, двете длъжности и сме на ръба да създадем изкуствени неравности около ОУ “Иван Вазов” чрез Ротари и Община Свиленград, като това ще са първите такива в Свиленград по съвместен проект на двете организации и Община Свиленград. 

От колко време си в тази сфера и  това ли е единствената ти професия в момента?

Преди това, както споменах, се занимавах с футбол, видно неуспешно, но научих много. Спортът дава много и взима много, спортът възпитава и те прави упорит, както виждате явно съм бил бая упорит щом 15 години съм мачкал една топка за 1 мач.  

Иначе докато бях ученик от 5-ти клас работех на сергията на баща ми на пазар Красно село, защото тогава баща ми ни казваше: “Трябва да се научите как се изкарват пари, само тогава ще знаете как да ги управлявате”. Забележете “управлявате”, а не “харчите”. Е, и така стана. В този ред на мисли съм роден и живял в София до 18 годишен, когато дойде втория урок:  “Вече си мъж, оправяй се”.

Nikola Minkov Traveling USA

Малко по-късно се появи съпругата ми, която ми помогна да осъзная много неща за себе си, които се оказаха решаващи в живота ми. Не само станах мъж, но и осъзнах какво значи думата “отговорност”. Всъщност възходът ми стартира след появата на съпругата ми и появата на първата ми дъщеря Валантин.

Да се върнем на темата с търговията. За мен добър търговец е този, който може да се спазари с една баба на пазара, която с последните си левчета иска да вземе най-добрите портокали, които струват 2 пъти повече от това, с което тя разполага и въпреки всичко сделка имаше винаги, е… почти винаги..

За мен в днешно време думата професия е много ограничаваща дума, защото в този динамичен свят буквално за 1-2 години можем да се преквалифицираме или да създадем успешен и устойчив бизнес, което не ни прави предприемачи, по-скоро адаптивни към заобикалящата среда. 

Има какво да се желае в личен характер, но това е добра трибуна да започнем. Преди година гостувах и в Свръхчовекът при Георги Ненов, може би това е втория път, в който говоря откровено и открито за личния си живот. 

Какъв е твоят професионален опит? Спомняш ли си кога и как взе решение да започнеш с това начинание?

Както вече разбрахте, на пазара на Красно село от 5-ти до 12-ти клас, паралелно и после футбол и до SEO. През 2012 години започнах да се интересувам от науката SEO, като ме запали моя добър приятел и партньор в Serpact Боби Арапчев. През 2014 започнах да работя само това, а от 2016 и с екипа и бранда Serpact, тогава се присъедини и другия съдружник Дидо Григоров. Общо взето бягам от максими, като “Орташкия бизнес не е бизнес”, според мен, за да създадеш нещо стойностно трябва да имаш партньори, на които да се довериш напълно, а и да се допълвате. 

Какви цели искаше да постигнеш чрез бранда?

Да помагаме на бизнеса!

Nikola Minkov FamilyТова е. Знаете ли, че аз в самото начало през 2011 година бях клиент на SEO агенция. Това мисля, че ми помогна много, защото често си говорим за цели, трафик, класиране, но не това е най-важното.

Няма да изпадам в сложни формулировки на изчисления на ROI или ROAS, просто ще кажа, че клиента иска да даде Х пари и да получи ХХ пари, така че ако се научим да разбираме клиента, когато е изнервен или нещата не са перфектни, трябва да поговорим с него, да обсъдим проекта, да се опитаме да разберем с какво можем да се подобрим, това е изключително! 

Думата “отношения” е велика, зад нея седи толкова много. Например аз не разбирам, как може да имам пропуснато обаждане и да не върна такова, или имейл, а на ден имам над 100. Или дори отношението към приятели, познати, семейство и партньори, това е основа. Ако я нямаме тази основа как можем да очакваме нещо различно в бизнеса? Риторичен въпрос, защото отговорът е напълно ясен. 

И сега да се върнем на въпроса. Отговорът остава непроменен, целта ни е да помагаме на бизнесите, да сме партньори, да живеем с техния бранд и да го третираме като наш, да изживяваме успехите и провалите заедно. Всичко друго идва от самосебе си, но си има няколко основи, които са задължителни:

 • Знания – без тях си пътник, въпрос на време;
 • Процеси – без такива, няма как да ескалираш;
 • Екип – тук още една грешна максима “Сам войнът е войн”;
 • Обучение – всеки ден, иначе ще започнат да говорят за теб в минало време;

Кои бяха най-трудните ти стъпки в началото?Nikola Minkov Family

Безпаричието безспорно. Бях в доста дългове и чаках първата си дъщеря, а това за един бъдещ татко е бреме, което според мен играе ключова роля. За някой мъже това е момента, в който се пускат от полата на майка си, е не за всички де. За други това е момент, в който се показват като страхливци и бягат от отговорност, има доста примери. За трети е изпитание, което ги прави мъже. 

Какво да ви кажа – имало е моменти, в които сме търсили случайно забравени стотинки по джобовете, за да си купим една вафла, как да не цениш половинката си в тези моменти. Това е безценно и напълно смятам, че първата крачка към успеха е половинката, при мъжа е толкова силно изразено. 

Една къща се строи с основи, ако започнеш от покрива и фасадата вятъра все някога ще я духне. Много хора си мислят “Ей вижте колко им е лесно”, обаче виждат фасадата. За щастие не сме само фасада, проваляли сме се, изправяли сме се, пак ще се провалим, пак ще се изправим, това е част от пътя.

Знаете ли колко безсънни нощти сме имали и имаме и ще имаме, но това е да имаш собствен бизнес, има жертви, но трябва да има и компромиси. Тук идва една много точна максима, макар че източника не е чудесен “Политика на балансите”. Така е и в живота, печелиш едно, но губиш друго,

умните умеят да планират и предвидят.

Кои са най-големите ти успехи?

Serpact Nikola MinkovВ личен план семейството, но това е повече от успех  – да създадеш устойчиво семейство с любов и да възпитаме децата си в такава среда – е над всичко. 

От професионална гледна точка са няколко неща. Първо спечелихме European Search Awards през 2019 година, а тази година спечелихме Global Search Awards 2020 година. Също така през 2018 година бяхме една от 5-те агенции в Европа избрани да презентират свое case-study пред инженери на Google в централата им в Цюрих.

Може би най-ценният ми сертификат от Perficient Digital for Content Marketing & Technical SEO. Също така се чувствам горд и с факта, че получаваме все повече покани да бъдем лектори по света, Великобритания, Швейцария, Германия, Беларус, Грузия, Италия и други. 

Какво е за теб да имаш собствен бизнес? 

Милееш. 

С какви хора те събра твоята професия? 

В съзнанието ми от детството се е запечатал ярък спомен за дядо ми, който постоянно беше с мен. Като полковник той е успял да вкара 2-ма генерали в затвора за измами. Беше много честен и справедлив човек, не бих казал строг, а по-скоро правдив. Общо взето важен човек в живота ми, почина точно на 19-тия ми рожден ден, точно когато се опитвах да ставам мъж. Той ми казваше, да не съдя строго другите и да ги приемам такива каквито са, но ако това ми пречи, по-добре да не си губя времето с тях.Nikola Minkov Friend beers

Много неща научих от него, ще запазя голяма част за себе си и се опитвам да ги предам нататък, защото в днешно време обръщаме повече внимание на материалното, а моралното започва да изчезва. Старая се да бъда приятел с дъщерите ми и да им споделям и успехите и неуспехите си, за да знаят, че има и такива.

Животът не е само розов,  за съжаление. 

Така съм и с приятелите си. Ако сме приятели, сме приятели, няма средно положение. Питаш ме и казвам веднага, а не да увъртам и шикалкавя. Няма да чуете от мен, че с всички в бранша сме страшни приятели и всичко е прекрасно. Със сигурност има колеги, които не ме харесват, но това не ме вълнува изобщо. 

Имам и приятели от бранша, с които бизнеса си ни събра и ни направи такива. Ето го Боби Арапчев – човека-душа, човека-сърце. Ето го Дидо Григоров – чувствителен и силен, добри приятели и гениални мозъци. Любомир Попов – проклет характер, караме се с него, но се уважаваме, всичко е чисто като сълза. Ето ги Димитър Димитров, Оги Младенов все хубави хора, добри специалисти дали много за бранша в България и помагащи винаги. Има и други, но не са много.

Какви са отношенията ти с клиентите – строго професионални и/или неформални и приятелски? 

Професионални, но след време прерастват като партньорски и приятелски. Винаги има една макар и минимална дистанция, защото “сиренето с пари”. 

На кого предаваш своето ноу-хау? 

На екипа, на всеки който иска да знае. Не го пазя за себе си, това е твърде глупаво, за да го правя. 

За какво не намираш време в ежедневието си?

Nikola Minkov Traveling Не мисля, че не намирам време за нещо специално, по-скоро искам да имам повече време за семейството си.

Какво те кара да отпочинеш?

Моментите със семейството, физическия труд, спорта и събирането с приятели. Обичам лятото да съм със семейството на различни екскурзии, за жалост тази година не успяхме да обиколим някоя нова дестинация, но догодина като мине истерията покрай Covid ще наваксаме. 

Какво те кара да се усмихнеш?

Децата и съпругата ми, всеки ден.

Каква подкрепа намираш в семейството и близките си?

Истинска. Тук не трябват много думи, или те подкрепя някой истински или не.

Как се справяш с несигурността и страховете си? 

Не се чувствам несигурен, ако не знам нещо си го признавам, какво страшно има в това? 

Какво ти пречи в работата ти? 

Нищо. Може би само GSC бъговете последната година, но и това се надявам да отмине някой ден. 

Ако можеше да промениш нещо в живота си, какво би било то? Nikola Minkov Traveling

Не бих променил нищо.

Съдбата си е съдба, ако имаш цел и я постигнеш – добре, ако не успееш – анализираш и почваш да гониш следващата. 

Какво искаш да се научиш още да правиш? 

Да пилотирам самолет и да науча китайски. В по-далечно бъдеще да се занимавам с политика, но като стана напълно независим, още ми е рано, нека прескоча 40 години живот и здраве.

Какви качества и познания мислиш, че са жизнено важни за успеха ти? 

Да имаш ясни цели, да не се отказваш, ако ти е трудно, да се отказваш лесно, ако виждаш, че е сигурен провал. Все пак съм фалирал 2 пъти. 

Кои са трите думи, които те описват като човек и те правят различен в очите на другите? 

Упоритост, организираност и честност. Това чувам най-често. 

Кое е най-ценното, което можеш да дадеш на другите?

Подкрепа, внимание и помощ. Да помагаш е нещо много възвишено, нещо много специално, не знам откъде идва тази ми любов към тази така велика дума, но определено винаги ме мотивира. Няма да чуете от мен къде и как съм помогнал, ще го кажа на съпругата ми, защото и тя е същата като мен в този аспект. Ще го кажа и на децата ни, за да им предам урок.  

Nikola Minkov Family

Какво би искал да чуваш всеки ден, ако имаше кой да ти го каже? 

Аз го чувам и това е “Обичам те, тате”, като ме видят двете принцеси и се затичат към мен с “Татииии”, съпругата ми с “Обичам те”. Клиентите ни с “Ники, много ти благодаря”, случайните хора “Нямам думи да опиша какво значи това за мен”.

Мисля, че това е горивото в живота, другото е излишна помпозност. 

Нещо специално искаш ли да кажеш на хората, които ще намерят личното си вдъхновение в твоята история?

Винаги си поставяйте цели, преследвайте ги и подгответе се за най-трудното. Гонете лидерите, а не посредствените. Бъдете смирени и последователни.  

Къде и как да те намерят?

В Google 🙂

*Интервюто е публикувано без редакция, а снимките са предоставени от Никола Минков


Да бъдеш предприемач е начин на мислене и стил на живот

Намери своето вдъхновение за стартиране на бизнес в историите на другите лидери от кампанията “Моят път”.

Ако искаш да обсъдим заедно бизнес идеята ти – поискай среща с мен.Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like