Вдъхновението на Juls

Pitch Bootcamp Bulgaria – мястото, на което бизнесът среща енергията

Dilyana Topchieva Pithc Bootcamp Sofia 2021

Всички бизнес лидери, които избират да останат и да се развиват в България, споделят нещо общо помежду си – доза идеализъм и огромен позитивизъм за нашето бъдеще. Почти всички успешни личности, които познавам, отделят време и внимание да предадат своето ноу-хау на следващото поколение специалисти, които тепърва ще влияят на пазара и обществото ни.

Колективният подход за учене не е съвременно изобретение, а практиките на менторство се простират във всички области на човешкото познание. Едно от любимите ми места, в които избирам да споделям и подкрепям знанията си е Pitch Bootcamp Bulgaria.  Днес, заедно с един от основателите на Youth Talent Network, организацията, която стои зад това страхотно събитие, ще ви разкажем повече за това как се изгражда здрава връзката между младежите и бизнеса в България.

Pitch Bootcamp Sofia 2021Диляна Топчиева е един от двигателите за младежко кариерно развитие, нестихващ ентусиаст и амбициозен мечтател. Като организатор на кариерно-обучителното събитие Pitch Bootcamp Bulgaria тя не спира да търси нови таланти и заедно с екипа си да създават успешни истории.

Създаден по своя иновативен формат, събитието дава възможност на младежите, които тепърва тръгват по своя кариерен път да се учат и черпят знания от мениджъри на най-големите фирми в страната, предприемачи и фрийлансъри.

Този уикенд се проведе и  9-тото издание, което за разлика от предходните 8, беше изцяло онлайн (за информация вижте тук). 

 

Диляна, привет! Благодаря ти, че прие заедно да разкажем една различна гледна точка, която разкрива стойността, която носи Pitch Bootcamp Bulgaria. Нека надникнем зад завесите на самото събитие. Как би го описала ти в този контекст?

Първо много бих искала да ти благодаря, че за пореден път подкрепяш нашата кауза и за това, че я чувстваш толкова близка до себе си. Това, което искаме ние да покажем на хората е, че Pitch Bootcamp не е поредното кариерно събитие, на което просто се срещаш с някакви фирми, даваш им едно CV и всичко свършва до тук.

Pixabay

Нашето събитие буквално събира хора и променя съдби, колкото и високопарно може би да звучи това. За младежите, това е мястото, което ги среща с експерти от бизнеса, с помощта на които заедно да открият смисъл в избора на един или друг професионален път.  Откритото споделяне и личният пример от страна на т.н. “ментори” подпомагат развитието на младежите, защото фокусът тук е върху изграждането на силна връзка между тях, която учи през призмата на личния пример. 

Опитваме се да свързваме стойностни хора, които взаимно да се обогатяват помежду си. 

От другата страна, професионалистите са ключът към успеха на всяко събитие. Когато каним ментори, ние подбираме личности. За нас тяхното отношение към света и бизнеса е най-важно.  Ако харесаме човека, го каним и като представител на фирмата, в която работи. Менторите, които каним,  идват на събитието доброволно, на тях не им се заплаща и участват с мотивацията за грижа към идващите поколение. Нашите ментори са хора, които са готови да споделят опита си и да даряват знанията си на младото поколение, защото са наясно, че така инвестират в бъдещето си. От успелите хора зависи как ще се развиваме всички ние занапред като общество, тъй като те са двигателя на промяната и те водят с личен пример.

Освен, че помагат на младежите, тяхното участие в събитието е много ценно и в друг аспект. Имайки еднакви ценности и разбирания за света около тях, те много лесно се преоткриват един друг като професионалисти. Имаме вече редица примери за ментори, които започнаха да работят заедно по проекти, или такива, които се преместиха в други фирми, защото откриват какво ги свързва. И всичко това се случва пред очите на идващото ново поколение професионалисти.

 

С какво този формат на общуване допринася за каузата ви за промяна и приемственост между поколенията в бизнеса?

interview

Pixabay

Силният плюс на Pitch Bootcamp е, че среща младежите с  хора от бизнеса на високи позиции, които няма къде иначе да срещнат. Нещо повече – младежите имат възможност да разговарят с тях, да разкажат за себе си и да получат обратна връзка и насоки за лично и професионално развитие. 

Ние се стремим нашите ментори да са с много различни профили и от различен тип професионални среди на всяко издание. По време на самите интервюта с лидерите, младежите не си избират на коя маса да седнат и с кои хора да разговарят. 

Ние ги учим да грабват възможностите, защото никога не знаеш кой седи срещу теб, с какво би могъл да ти е полезен и кого познава.

Важното е да се научиш да бъдеш проaктивен, да заговаряш такива хора, да търсиш и искаш помощ и съвет.

Изграждането на връзки между личности от различни поколения по толкова автентичен и спонтанен начин обогатява едновременно и менторите, и младежите и наистина носи духа на промяната.

 

Ти спомена, че профилът на менторите е различен. Можеш ли да ми разкажеш малко повече за това?

Pixabay

Стараем се във всяко издание да включваме разнообразни типове ментори като мениджъри от различни нива, собственици на малки, средни или големи бизнеси, фрийлансъри. Това помага на младежите да осмислят разликите в управлението на собствен бизнес и изкачването по кариерната стълбица в по-голяма организация.

Освен това, даваме възможност за директен досег до различните призми за кариерно и професионално израстване и младежите осъзнават по-ясно своите избори до тук, както и какво им предстои. 

Всички ментори носят богатството на знанието, широкоспектърни са и те насочват по различен начин. Стараем се в подбора на ментори да има пъстрота на хора и кариерен опит, защото тя дава различните гледни точки дори в рамките на едно и също професионално поле. Например, 5 човека с различен професионален профил ще ти дадат 5 различни и все ефективни съвета по твоя въпрос. И всички те ще са полезни и верни, истинни и успешни. 

 

Защо имаме нужда от подобен тип комуникация между професионалните поколения?

Pixabay

Ние искаме да представим пред младите хора една реална картина за света на бизнеса у нас като ги срещаме с хората, които създават и управляват съвременните организации. Стремим се да им създадем реалистични очаквания за собственото им професионално развитие и да им покажем възможностите за кариера изобщо. 

Искаме да им помогнем да осъзнаят, колко е важно от рано да помислят за бъдещето си и им помагаме да осъзнаят защо е важно да са наясно, с какво точно искат да се занимават.  Да им покажем, че трябва да имат цели и да се борят за постигането им. Да са наясно, че трябва да учат, да вярват, да случват. 

Голяма част от младежите не знаят как се случва професионалното развитие и не се замислят за малките крачки по пътя.

 

Наблюдаваме известна тенденция, че  младежите се записват да учат дадена специалност, но не са съвсем наясно защо. Не рядко младите хора се насочват към дадено професионално поле, следвайки други стъпки и насоки, а не знаят дали наистина това искат за себе си. Нямат идея как да използват интересите и талантите си в своя полза за развитието на избраната от тях професия. 

На събитието някои от тях  осъзнават, че не искат онова, което  под натиска на обществото са записали да учат, и избират да не пилеят живота си. Виждали сме различни трансформации в Pitch Bootcamp, в които участниците коренно променят професии и специалности след събитието. Дават си правото, силата и знанието да променят живота си сами. 

 

Защо вдъхновението не е достатъчно за хубава кариерна реализация?

Student studies

Pixabay

Според мен, вдъхновението е важно, но краткотрайно състояние, което те обзема след като си чул някоя успешна история или си преживял нещо хубаво и мотивиращо. Но то не е достатъчно. Pitch Bootcamp вдъхновява, но в същото време ти дава инструментите, с които да превърнеш и твоята история в успешна и да имаш по-добър кариерен старт.

Дали това ще се случи, зависи изцяло от теб!!! Това, което се опитваме да направим е да ти помогнем да не се спънеш в големите камъни по пътеката. 

Всеки прави грешки и всички заедно се учим от тях , за да може утре да бъдем една по-добра версия на себе си. 

 

Менторите застават с лицата и личните си истории с ясното (съ)знание, че са правили грешки и са готови да ги споделят. Професионалното развитие изисква да не бъдем наивни и да нямаме нереалистични очаквания. Например, аз разбрах по трудния начин, че когато си неопитен, имаш много вдъхновение, но имаш и нетърпение, и завишени изисквания. Понякога не анализираш ситуацията и взимаш прибързани решения, за които може да заплатиш не приятна цена. Неопитните младежи нямат правилните въпроси пред себе си, затова и се водят от вдъхновение и впечатления. Минала по този път, от това бих искала да ги предпазя аз.

Pixabay

Сесиите с менторите им помагат в тяхната обратна връзка да открият много истини за себе си и така могат сами да си направят изводите за личността, представянето и бъдещето си. Някои ментори изграждат със студентите дългосрочни отношения, а мениджърите си намират нови попълнения за екипа. Обратната връзка винаги се поднася емпатично и без да уронва личността на младежите, защото никой не очаква неопитните хора да знаят и да могат всичко.

Важното е в рамките на събитието младежите да бъдат проактивни, смели, да питат и да се учат от грешките си. Да приемат обратна връзка и друго възприятие за себе си, без усещане за малоценност, както и да се научат да интегрират ново знание за себе си по здравословен начин. 

Целта е младежите да се научат да си отварят сами вратите, да търсят и да питат.

Успешните хора са готови да ти дадат знания и опит. Не е срамно да не знаеш, да не можеш и да питаш. А вдъхновението и личният пример са важна първа стъпка. 

 

Какви ценни личностни умения развива Pitch Bootcamp в младите хора?

Pixabay

Освен, че ги насърчаваме да бъдат проактивни, да търсят знание и да са любопитни към заобикалящата ги среда. Учим ги да дават и получават обратна връзка, както и да анализират емоциите, които се разминават с очакванията им. Готов ли си да чуеш истината, готов ли си за друга гледна точка за себе си? Помагаме им да се учат да приемат видимите за другите неща, да анализират ситуациите и да се учат от тях, да извличат най-доброто за себе си. 

Помагаме им да осъзнаят силните си страни и да ги използват, както и да открият слабите и да започнат да ги развиват.

Понякога има и сълзи, защото не всеки път си готов да чуеш всичко за себе си от непознати, но това е и идеята на учене през споделен опит – да се приемеш и да се бориш да се подобряваш всеки път. 

 

А според теб, как се чувстват менторите във формата?

Pitch Bootcamp Sofia 2021Мисля, че менторите на Pitch Bootcamp имат една обща, много силна и отличителна черта, която е свързана с ценностите им, те и затова са толкова стойностни. В техните собствени разбирания желанието да помагаш и да даваш знанието си на следващото поколение заема важно място.

Бизнес лидерите разглеждат младежите като бъдещето – и на бизнеса в страната, и своето и на своите деца, затова и толкова осъзнато се стремят да изграждат професионалисти, които да ги унаследят. 

В личен план менторите споделят, че си тръгват от събитието с разширен нетуърк и обогатени чрез гледните точки на други хора от различни сфери, с които обменят опит и споделят общи ценности и интереси.

 Правилният нетуъркинг на ценностно и човешко ниво помага на хората по-лесно да създават помежду си нови партньорства и заедно да развиват лични или общи идеи.

 

 Събтието среща менторите и с много специален тип младежи. Тези, които искат да се развиват и се стремят да случат нещо стойностно в живота си. Както професионалистите, така и младежите имат естествена цедка, през която минават, за да присъстват на самото събитие. Затова и менторите, тръгвайки си споделят неща като, цитирам: “ Днес аз видях едно по-светло бъдеще за България” и “И, който си мисли, че младото поколение не струва, греши, и всички тези младежи тук го доказват” .

 

Какво мотивира теб и екипа да продължавате и да не се отказвате?Pitch Bootcamp Sofia 2021

Всички ние вярваме в идеята, че трупайки и споделяйки знания, младите извървяват по-лесно своя път. След всяко следващо събитие сме по-убедени, че ние наистина успяваме да променим живота им.

Променяме изборите на младите хора и го правим съзнателно и целенасочено, за да имат те повече осъзнатост и личен смисъл в това да продължават да правят и да вървят по избрания от тях път. Водени сме от най-прекрасното чувство, а именно, че оставяш следа след себе си. 

Ако аз днес помогна на един младеж да има по-добро “утре”, значи всички усилия са си заслужавали.

 

Ние оперираме като НПО, за организацията на самите събития ни сътрудничат доброволци и менторите също съдействат доброволно. За материалите за формата са нужни субсидии и ние разчитаме на огромна подкрепа от бизнеса, тъй като всичко се финансира кампанийно.  Всяка компания, която разпознава в нас своите ценности, е добре дошла да ни подкрепи и да сподели своите ресурси, знания и опит, за да променяме заедно своето настояще.

За мен лично Pitch Bootcamp е несравнимо преживяване за учене и личен опит през споделяне и свързване. След събитието всички можем да очакваме наистина  да излезем една по-добра своя версия – и младежи, и ментори, и доброволци-организатори. В крайна сметка, ние вярваме, че Pitch Bootcamp се утвърди като място, в което вдъхновението среща опита, разбирането и подкрепата. 

Pitch Bootcamp Sofia 2021Този уикенд отмина първото онлайн събитие. Ако трябва да бъда честна аз бях малко притеснена, че няма да успеем да докоснем участниците така, както се случва на събитията на живо. Защото това, с което най- силно пленяват те е енергията и вибрациите на хората в залата.

За наша огромна радост, обаче веднага след събитието получихме страшно много съобщение с Благодарности на участници, споделяния, какво им се е случило на събитието и разкази, как са започнали да пишат своите успешни истории.

Смело мога да заключа, че дори и онлайн, отново направихме едно е-Pitch-но рок шоу.


Пожелавам на Диляна, екипа на Pitch Bootcamp, менторите и младежите да продължават да бъдат смели и заедно, защото промяната не е нещо, което някой случва за нас. Ние сме онези, които правят бизнеса по-освободен, по-хуманен, щастлив и креативен!

Променяйте. Адаптирайте. Еволюирайте.Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like