Вдъхновението на Juls

Конната езда като терапия за децата и хората с различни възможности

Преди време ви разказах историята на Ваня Тодорова в “Моят път”. Днес с нея ще ви разкажем за нещо много по-значимо, което се случва в конна база “Ахил” край София – хипотерапия за деца и възрастни със специални увреждания.  Терапията с помощта на коне е метод за физиотерапия, който използва коня и, по-точно, движението на гърба на коня, когато конят ходи.

Ваня и нейните колеги предоставят безвъзмездно достъп до тези терапии на семействата, които се нуждаят. Терапиите протичат на открито, в пролетно-есенния сезон и дават истинска глътка въздух не само на децата, но и на техните близки.

През 2018 година Ваня създава фондацията “Можем заедно”, чрез която се стреми да достига до повече семейства, като самата Ваня в момента е част от екипа на сдружение “Конна терапия” по проект към Еразъм

Прочетете повече за конната терапия, споделете я с близките си и подкрепете Ваня в най-важната ѝ задача – да обезпечава финансово проекта така, че терапиите да са напълно достъпни и безплатни за тези, които наистина имат нужда от тях. 

Преди да прочетете интервюто с Ваня Тодорова, което тя даде специално за Juls’ Psychology, вижте невероятното видео, което продуцентска къща One Media засне с цел популяризиране на хипотерапията у нас:

Ваня, благодаря ти, че се съгласи да разкажеш за Хипотерапията (конната терапия). Това е малко популярен у нас метод в помощ на хората с различни възможности.

С какво конната езда те привлече като терапевтичен подход?

Хипотерапията се провежда обикновено без седло, само върху постелка, за да може движението и топлината да се усещат по-осезателно. Фактът, че работим на открито, на чист въздух в планината е още един плюс към общото здравословно състояние.

В една терапевтична сесия основният терапевт е конят ☺ и, освен него, и терапевт-човек, инструктор и помощници – един или двама – които вървят до коня и могат да окажат помощ на детето, в случай на нужда.

За кои състояния се знае, че хипотерапията дава добри и устойчиви резултати?

Състоянията, при които терапията дава добри резултати, са двигателни увреждания, аутизъм, хиперактивност, синдром на Даун, множествена склероза и др.

Децата, които са идвали при нас за терапия са били най-малко на 4 годинки, но в някои страни с утвърдени традиции в хипотерапията, тя се прилага и на бебета. През 2018 година сме провели 159 терапевтични сесии, предимно на деца с аутизъм и синдром на Даун, но и на деца с лека форма на ДЦП, както и на един мъж с множествена склероза.

Какви резултати сте наблюдавали при различните типове потребности?

Резултатите са обнадеждаващи и вдъхновяващи – видимо по-изправена стойка и укрепване на мускулите на гърба и краката, по-добра координация и ориентация в пространството, което е много важно за децата с аутизъм.

Децата изграждат много специална връзка с коня, която се основава на чисто доверие и любов, защото усещат, че конят ги възприема безпристрастно и без осъждане и това им помага да се отпуснат и успокоят.

Конят ги харесва такива каквито са и те му показват любовта си по най-чистия и искрен детски начин като го галят, целуват, казват името му, хранят го с моркови, дават му команда да тръгне или да спре и така се учат да общуват с друго живо същество.

Как се променят децата, които се занимават с хипотерапия?

Стараем се преживяването да е забавно – пускаме детски песнички и правим различни движения с ръцете и горната част на тялото, играем с щипки и топчета, редим букви и цифри на магнитната дъска.

Неусетно детето се научава да координира и пръстите на ръцете като успее да натисне щипката, например, за да направим прическа на гривата на коня или да различи различни цветове чрез цветните топчета. 

Децата се радват когато идват при конете, защото се забавляват и под формата на игра не усещат че вършат „работа“. Седейки върху коня, те се научават къде е горе и долу, напред и назад, ляво и дясно.

Какво точно представлява методът “хипотерапия” и как постигате тези резултати?

Движението по време на ходом спазва строго определен ритъм като от гърба на коня към тялото на ездача се предават между 80 и 120 мускулни импулса на минута.

Това стимулира грубата и фината моториката на човека чрез активизиране на всички контролни нива на централната нервна система.

Температурата на тялото на коня, която е 38 градуса, се предава по гръбначния стълб на ездача и отпуска мускулни спазми и блокирала мускулатура. Различните позиции, които се заемат върху гърба на коня, влияят не само върху положението на тялото, но и върху дишането, преглъщането и храносмилането.

Центърът на тежестта на ездача постоянно се променя поради ритъма на хода на коня и стимулира клиента да пази равновесие. Промяна на терена, движението на коня в кръг и в осморки, промяна на хода от по-бавен към по-бърз са също начини за стимулиране на ездача постоянно да възстановява изправена позиция и да пази равновесие като неусетно натоварва едни или други мускули на тялото и възстановява симетрията.

Динамичното движение активизира центровете на движението и равновесието в мозъчната кора и провокира изграждането на нови и качествено по-добри двигателни модели (нова двигателна програма).

Защо проектът с хипотерапията е толкова важен за теб?

Децата и възрастните с увреждания и специални нужди живеят изолирано и понякога нямат и достъп до рехабилитация подходяща за тяхното състояние. Конната терапия „извежда“ тези хора от затворената среда, в която живеят и им създава възможност за адаптиране и ре-социализация.

Резултатът е цялостен възстановителен процес на нивото на неврофизиологията, психомоториката и социализацията.

Допълнение от Юлика Новкова, психолог

Хипотерапията се извършва в Конна база “Ахил” , в София. Няма ограничения в броя посещения, тук важи принципът “колкото повече – толкова повече”. Изключително бързо се наблюдават малки и качествени промени в емоционалното, физическото и социалното състояние на децата и възрастните със специални потребности

Възможността да прекарат време навън, в спокойна и защитена среда, буквално в ръцете на терапевти и специалисти, по толкова емоционален и приключенски начин, за децата и техните семейства е чакан миг.

И сега, на прага на сезона, е по-важно от всякога базата да бъде добре осигурена материално, за да развива дейността си безпрепятствено.

Ако сте член на организация, която се старае да подобри живота на хората с различни възможности, то можете да се вържете директно с Ваня Тодорова по един от следните начини:

Ваня Тодорова, имейл: todorova_vanya@abv.bg, тел. 0895686019, 0888253349

Официална страница на Конна база „Ахил

Фондация „Можем заедно“ – foundationtwc@gmail.com

Ако сте представител на бизнеса, можете да се включите в проекта като съдействате базата да се развива и разширява, за да поема капацитета от желаещи и нуждаещи се ездачи. Всяка помощ под формата на материално или нематериално благо е добре дошла, тъй като на нас, другите, се полага да поправим огромната несправедливост, съпътстваща живота на семействата и хората с различен старт.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like