Моят път

За конете и хората, за езика на любовта – Ваня Тодорова

Ваня Тодорова завършва английска филология в СУ „Климент Охридски“ и има 20 години опит като преводач на свободна практика. Преди 5 години решава да сбъдне своя детска мечта и създава Конна база “Ахил” близо до София, във Витоша.  Вярва, че е намерила начин да помага на хората да се докосват едновременно до животните, природата и до себе си, намирайки вътрешен покой. Разказът на Ваня е толкова докосващ, вземете си минутката за вдъхновение с поредната история в “Моят Път”.

Запознайте се с Ваня, която изучава повече от един език за общуване и свързва два различни свята в неразривно цяло с любов. Отпуснете се и се размечтайте за полет на мисълта, за широта, за порив към свобода, за пулса на две сърца – Човек и Кон.

Ваня:”Всяка минута прекарана с конете е безценна, защото са в състояние да те накарат да забравиш всички тревоги и грижи”. 

Каква е сферата Ви на заетост и кои са Вашите брандове?

Преди 5 години загърбих 20 годишна практика като преводач на свободна практика заради една позабравена детска мечта – конете. Идеята да направя конна база се породи на шега, но случайни и неслучайни събития в крайна сметка доведоха до нейното осъществяване.

Така през 2013 взех решението да вложа средства, време и енергия в една съвсем нова за мен сфера.

През 2014 г. започнахме работа с клиенти за обучение по езда и планински туризъм, а през 2018 г. реализирах и една друга своя мечта – терапия с коне за деца и възрастни със специални нужди.

От колко време сте в тази сфера и  това ли е единствената Ви професия в момента?

Вече 5 години. Това е единственото нещо, с което се занимавам в момента.

Какъв е Вашият професионален опит?

В тази бизнес сфера, преди 5 години, опитът ми опираше до оседлаване на коня и прилична езда. Сега разбирам, че не съм си давала сметка колко труд, усилия и притеснения стоят зад гледането на животни.

Няма почивен ден или празник, не си спомням кога за последен път съм ходила на море, но досега не съм съжалила нито за миг за избора си. Благодарна съм много за подкрепата на колеги и приятели, без която щеше да ми е много трудно.

Спомняте ли си кога и как взехте решение да започнете самостоятелна кариера?

Винаги съм искала да работя самостоятелно, да разпределям сама времето си и усилията си. Дори като преводач съм работила основно на свободна практика.

Много хора мислят, че когато работиш на свободна практика, си по принцип свободен и правиш каквото си искаш.

Това изобщо не е така. Работният ден понякога продължава 12-14 часа, но пък удовлетворението, че си вършиш работата и не се съобразяваш с нечии желания, настроения и амбиции е несравнимо.

Как се насочихте именно към предлагането на този тип услуги/продукти?

Конете са много красиви и благородни животни. Всяка минута прекарана с тях е безценна, защото са в състояние да те накарат да забравиш всички тревоги и грижи. Още в началото, когато се научих да яздя, си дадох сметка колко голяма нужда имат хората в днешно време от контакт с животните и природата, колко бързо една езда може да те разтовари от ежедневието, да ти изпразни главата от мисли и да се прибереш спокоен и зареден за утрешния ден.

С изграждането на базата исках да създам място, което е спокойно и уютно, където клиентите ни се чувстват като у дома си и могат да се отпуснат и да си починат. Затова избрах и място в планината Витоша, хем на чист въздух, хем близо до града, за да не се губи време в път.

Конната терапия също много добре се вписва в тази обстановка. Връзката между тези деца и конете е много специална и много истинска, защото те нямат очаквания, които да им пречат. Само чиста любов и доверие.

Кои бяха най-трудните Ви стъпки в началото?

Както при всеки стартиращ бизнес, началото не беше лесно. Трябваше много бързо да се ориентирам в това кое работи и кое не за нас като реклама, търсене на клиенти и предлагане на различни развлекателни услуги като тийм билдинги, рождени дни или празници по различни поводи.

Нямам никакъв опит в маркетинга и се ориентирах почти по интуиция и благодарение на съвети на приятели. Постепенно неработещите модели отпаднаха от само себе си и останаха тези, които имат потенциал за развитие.

Кои са най-големите Ви успехи?

За мен най-големият ми успех бе набирането на дарения, за да стартираме програмата по конна терапия. Този процес беше много продължителен и не бе никак лек. Трябваха ми две години и стотици изписани писма, както и много лични контакти, за да ми повярват, че нямам намерение да сложа в джоба си дарените средства.

През 2018 г. проведохме 160 терапевтични сесии на деца с различни увреждания, които дадоха изключителни резултати. За целите на терапията, както и за други социално значими цели, създадох фондация „Можем заедно“, която ще работи изключително само в посока на набиране на средства за социално значими каузи.  

Какво е за Вас да имате собствен бизнес? 

Свобода

С какви хора Ви събра Вашата професия?

Хората, с които общувам, са най-различни. Приятно ми е да си говоря с клиентите след езда, когато те си почиват и разказват за себе си – с какво се занимават, какви са интересите им.

Какви са отношенията Ви с клиентите– строго професионални и/или неформални и приятелски?

С клиентите си поддържаме много топли отношения, а с някои от тях вече сме близки приятели.

За какво не намирате време в ежедневието си?

За нещата, които ми носят радост, намирам време.

Смятам, че при добро определяне на приоритети, време винаги има за всичко.

Какво ви кара да отпочинете?

Езда в планината.

Какво ви кара да се усмихнете?

Когато работя със специални деца и видя блясъка в очите им, чуя първата им казана дума от няколко години, усетя радостта и доверието им.

Как се справяте с несигурността и страховете си?

Страхът може да блокира голяма част от творческата енергия и да парализира развитието. Всеки трябва да намери своя начин да се справя с него. За мен е достатъчно да поговоря с най-близката си приятелка и тя да ми каже „Не се притеснявай, всичко ще бъде наред“.

Когато споделиш и вербализираш тревогата, когато я чуеш, вече не ти се струва толкова страшна, а когато имаш и подкрепа, тогава вече страховете се разсейват.

Какво Ви пречи в работата Ви?

В сферата, в която работя, много трудно се намират квалифицирани и трудолюбиви служители. Работата ни е специфична, грижим се за живи същества, всяко от които има своите нужди и характер. Трябва много търпение и всеотдайност. Болно ми е като виждам масовото отношение към животните в България и правя каквото мога при нас да е различно и да помагаме и на други животни.

Пречи ми и недоверието, с което редовно се сблъсквам, когато представям проектите ни в помощ на децата със специални нужди и като чуя, че отпускането на средства за подобна кауза не може да бъде приоритет, а в същото време се финансира конкурс за красота.  

Ако можете да промените нещо в живота си, какво би било то?

Бих изградила конната база много по-рано.

Какво искате да се научите още да правите?

Пирует без да ми се завива свят . От малка изпитвам огромна наслада и вдъхновение от класическия балет.

Какви качества и познания мислите, че са жизнено важни за успеха Ви?

Много търпение, защото не съм от най-търпеливите, все пак съм зодия Овен, и решителност да продължавам напред. Никога не съм спирала да уча и да трупам знания, защото смятам, че застоят се отразява пагубно на психиката. Като следваща стъпка, в момента съм част от международен проект по хипотерапия по програма „Еразмус“.

Кои са трите думи, които Ви описват като човек и Ви правят различни в очите на другите?

Смелост, решителност, упорство.

Кое е най-ценното, което можете да дадете на другите?

Любов към това, с което са си избрали да се занимават и упорство, за да вървят напред.

Какво бихте искали да чувате всеки ден ако имаше кой да Ви го каже?

„Обичам те такава, каквато си.“

Къде и как да Ви намерят?

Ваня Тодорова, имейл: todorova_vanya@abv.bg, тел. 0895686019, 0888253349

Официална страница на Конна база „Ахил“ 

Фондация „Можем заедно“ – foundationtwc@gmail.com

*Интервюто е публикувано без редакции, а снимките са предоставени от Ваня Тодорова.

Ако и вие обичате да съчетавате полезното с приятното, то прекарайте време на открито, сред природата и в компанията на тези спокойни и благородни създания. Идва пролет, планирайте си среща с невероятния свят на Ваня и екипа на конна база “Ахил”. Допирът, невербалното общуване и емоционалният контакт се учат най-добре в тандем – помогнете на децата си да се научат да комуникират емоционално и емпатично.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like