Моят път

“Професионализмът е над всичко” – Чавдар Русков

Chavdar Ruskov

Днес в “Моят път” гостува Чавдар  Русков,  на 51 години. Занимава се с Мениджмънт консултиране и Бизнес Модел Дизайн и има собствен бранд – Ch. R. Coaching. Вижте един друг поглед към задачата “бизнес консултиране” и намерете своето въдхновение в тази пофесия. Приятно четене! 

Здравей, Чавдар, благодаря ти, че прие да разкажеш за своя предприемачески път. С какво се занимаваш в момента и това ли е единствената ти сфера на заетост? 

Бизнес консултиране

Pixabay

С консултации се занимавам повече от 12 години, от три години се занимавам само с Общо и стратегическо консултиране. Преди това съм се занимавал с проекти евро финансиране, ISO стандарти, което продължава да ми е в продуктовата листа.

Аз съм сертифициран мениджмънт консултант към ICMCI и сертифициран Коуч ACSTH към ICF. Основната ми професия е „Транспорт и логистика“, но отдавна съм я надраснал. Ако на някой му трябва от средното си образование съм излязъл като „Варач на сапуни на казани“.

Какъв е твоят професионален опит?

По голямата част от моя професионален опит е като предприемач, другата част е в сферата на логистиката, занимавал съм се с управление на складова дейност, закупуване и дистрибуция.

Спомняш ли си кога и как взе решение да започнеш самостоятелна кариера?

Повечето време имам самостоятелна кариера, но за консултантската кариера го реших след като, кандидатствайки за работа за позицията „Специалист логистика и производство“ през 2003 година, се оказа че трябва да дефинирам и оптимизирам производствените и логистични процеси. На третия ден вече бях се запознал с предприятието и поисках да започвам. Така че тогава го реших.

Как се насочи именно към предлагането на този тип услуги/продукти?

Бизнеса, мениджмънта и бизнес развитието са моята страст.

Винаги съм търсил методи и модели, които да улесняват и да работят.

Психология и мислене

Pixabay

Кои бяха най-трудните ти стъпки в началото?

Най-трудното ми беше да докажа, че знанието има значение, да намеря и сверя мисленето си със световните стандарти, да анализирам собствената си работа и не прекъснато да се подобрявам.

Кои са най-големите ти успехи?

Когато клиент ти каже, че благодарение на теб живота му е по лесен, това е най-хубавото нещо което съм изживявал. Въпреки това имам какво още да свърша при него. Аз не съм толкова доволен от себе си. Но постоянно намирам доказателства за компетенциите си и начина ми на мислене. Разработвам собствени модели и решавам задачи, които повечето мислят за нерешими.

Какво е за теб да имаш собствен бизнес?

Свобода.

Иначе бих я описал с три думи – Свобода, Отговорност и Иновация.

С какви хора те събра професия ти?

Ще спомена хубавите хора, а те са „интелигентни, осъзнати, положителни и професионалисти“. Има и от така наречените малки хора с голямо его. Тях ги избягвам.

Какви са отношенията ти с клиентите– строго професионални и/или неформални и приятелски?

Би трябвало да са строго формални, така е по ефективно, но за да постигна по-добър интегритет и доверие, влизаме и в неформална фаза. Това обаче не ми пречи да отстоявам професионалните ми възгледи.

Професионализмът е над всичко.

На кого предаваш своето ноу-хау?

Психология и конуслтиране

Pixabay

На клиенти, партньори. Замислил съм да преподавам, както и да направя един годишен курс за мениджмънт консултанти. Повечето хора смятат консултирането за процес, в който даваш качествени решения на клиентите, а не си дават сметка, че начина, по който го правиш, е също толкова важен, дори и по важен.

За какво не намираш време в ежедневието си?

Не намирам време да науча всичко, което искам. Все пак има и други важни неща освен работата. Успявам да балансирам, но го казвам за това, че желанието ми да знам повече е много голямо.

Какво те кара да отпочинеш?

Обичам да прекарвам време със любими хора. Искам да ми отпочине мозъка и да започне да мечтае.

Какво те кара да се усмихнеш?

Когато съм направил нещо добро и е оценено.

Каква подкрепа намираш в семейството и близките си?

Всякаква подкрепа.

Как се справяш с несигурността и страховете си?

Хубав въпрос, щото не е лесно, но ще кажа с „Коучинг“. Помагат ми колеги, както и аз на тях.

Какво ти пречи в работата?

Бизнес психология

Pixabay

Пречи ми неутолимата жажда за иновации, нови знания, която ме държи високо и не мога да си изпълнявам оперативните задачи. Иначе като всеки предприемач ми трябва повече, клиенти, повече приходи, по добро изпълнение. Все пак понеже аз съм специалиста по тези неща и се консултирам сам себе си, т.е. консултира ме най-добрия, не мога да се оплаквам. Ще си го постигна.

Ако можеше да промениш нещо в живота си, какво би било то?

Няма какво да променям, дали работя за себе си или менажирам компания на някой друг, свободата ми е важна и не бих допуснал да ми се отнеме.

Каквото не ми е удобно не бих го търпял, освен ако сам не съм си го причинил.

Какво искаш да се научиш още да правиш?

Работя по компетенции по финанси, подобрявам уменията си маркетинг и коучинг.

Какви качества и познания мислиш, че са жизнено важни за успеха ти?

Трябва ми смелост в контакти и събития, търпение в търговския разговор, познанията никога не стигат, имам много, но все ще измисля нещо да си чета и да придобивам..

Кои са трите думи, които те описват като човек и те правят различен в очите на другите?

Иновативен, нестандартен и неподвластен.

Кое е най-ценното, което можеш да дадеш на другите?

Гледна точка, начин на мислене.

Чавдар Русков

Какво би искал да чуваш всеки ден ако имаше кой да ти го каже?

Благодаря

Къде и как да те намерят?

Могат да се свързват с мен директно на имейли chruskov@bmd-bg.eu, chavdar.ruskov@gmail.com или по телефона: +359 888810110

*Интервюто е публикуано без редакции и корекции, а снимките са предоставни от Чавдар Русков.

Изграждането на бизнес е задача, която препдолага различни гледни точки. Опитните бизнес консултанти добре осмислят къде са силните и слабите страни на техния подход. Затова и наличието на разнообразни експерти на пазара е предпоставка да търсите най-ефективното решение за себе си.

Като един от инструментите за развитие на бизнес, Бизнес психологията помага да се изравняват възприятията за бранда между всички – предприемачи, лидери, клиенти и служители. Има какво да подобрите във визията си? Намерете си доверен партньор!

Променяйте. Адаптирайте. Еволюирайте.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

You Might Also Like