Вдъхновението на Juls

#YouMatter – 365 дни с Juls’ Psychology

Julika Novkova, PhD, Psychologist

През изминалите 365 дни се случиха толкова специални за мен сесии, тренинги, обучения, семинари и срещи за личностно и бизнес развитие в София и страната. Цялата 2020 ще посветя на темата как да бъдем отворени и гъвкави, как да създаваме и творим и как да оставяме най-ценното от себе си за другите – през своя бизнес и кариера, през продукти, услуги, мисли, идеи и каузи.

Общото между всички хора и събития от 2019 беше фактът, че ние имаме значение, затова и мотото ми беше #YouMatter. Говорихме основно за бърнаут, емоционална и когнитивна пластичност, за иновативност, креативност и бизнес управление, за емпатия в отношенията и изграждане на подкрепяща и хуманна среда за личностно, екипно и бизнес развитие. Вижте как една-единственна ценност – #YouMatter – достигна до толкова хора през 2019. Благодаря на всички, които подкрепиха каузите ми през изминалата година и се радвам, че отново заедно стартираме 2020. Приятно четене!

Какво работи един Психолог в София, особено когато този експерт е бизнес психолог и личен & бизнес треньор ? Това продължава да е основният въпрос, който ми задават.

Най-краткият отговор е и най-сърдечен:

Помагам на хората да запазят фокуса върху себе си, да правят нещата, които обичат и искат, за да усещат, че се развиват.

Ние сме онова, което създаваме.

Създаваме, защото това сме ние и без нашите креативни и иновативни продукти и идеи, ще загубим себе си. Да бъдем иновативни и креативни личности е моя мисия, а хората, които най-много се нуждаят от знанията, уменията и интрументите ми, са бизнес лидерите. И ето как един пост от социалните мрежи прерасна в статия-равносметка за това какво свършихме заедно, много хора, паралелно с работните си задачи и семейните си грижи. Реших да споделя и с вас, читателите от сайта, защото вие също допринасяте с въпросите и интересите си, които ежеседмично изменят облика на сайта.

Как започна всичко и защо #YouMatter

Беше дълга година, затова и постът ще е дълъг, но пък дава ясна картина какво е мястото на мен и моя труд у нас през очите на толкова различни хора, брандове, цели и ценности. Събитието “Умението да бъдеш личност” отвори врати към много други светове. И да, макар да не предлагам на пазара ни “отворени обучения”, никога не съм отказвала да създам персонализиран тренинг за човек, екип или организация, когато имат нужда от мен.

Благодаря на Stoyan A. Stoyanov за провокацията да създам “Умението да бъдеш личност” с по-отворен достъп, както и на невероятния му екип за това, че записаха и доставиха видеото от лекцията до над 13 000 души от мое име. Така Януари 2019 допуснах до себе си широк кръг хора, извън тясното си професионално поле на реализация. Всъщност, започна да се говори по-открито за Бизнес психологията и мястото ѝ в съвременния забързан и силно конкурентен пазар, който краде от най-ценния ни ресурс – времето.

Най-важното е, че за една година посланието ми “Ти имаш значение” (#youmatter) се превърна в мото на толкова кампании и събития, в основа на това, което ме свърза с другите като мен. Всичко, което ще разкажа по-надолу, осмисли и мен като човек, творец и психолог.

Днес някак знам, че и аз имам значение за вас – толкова ви благодаря!

Началото положиха след лекцията “Умението да бъдещ личност” още 3 затворени тренинга под надслов “Изкуството да обичаш себе си“, които създадохме с Ani Hira. Те пък прераснаха в кампания в подкрепа на Vanya Todorova и Можем Заедно / Together We Can Foundation – кауза за конна терапия (хипотерапия) за деца в неравностойнно положение.

Предай нататък и как вие имате значение

Дори не мога да изброя поименно всички замесени в събитията само дотук, но ще благодаря специално на Ivan Kuzmanov,  който сърцато се включи с разпространение на кампанията. После се появи енергията на Петър Нефтелимов, който създаде страхотен нов сайт за Ваня и децата, за да разберат повече хора за хипотерапията.

Междувременно Dimo BelovСлавчо Панов и Hristo Stoyanov се грижат да ми помагат да достигам с уменията и каузата си до повече хора, която поставят в центъра на своята вселена себе си. Получавам ежедневно препоръки, наставления и идеи как да направя нещата още по-удобни, лесни за ползване и вдъхновяващи за онези, които имат нужда от мен, за да успеят. Момчета, вие сте сила, благодаря!

Дамската енергия и подкрепа, която намирам в лицето на Ivanka MogilskaRadi Nedyalkov и Teodora Petkova също е незаменима. Благодаря ви, момичета, за смеха, за вярата в мен, за идеите, провокациите и напътствията. И за мен е радост да ви виждам как се развиватв, буквално за мигове.

Ако ти си добре, здрав и щастлив, то е много вероятно да намериш начин да бъдеш креативен и проактивен и в живота, и в бизнеса си.

Да бъдеш щастлив и иновативен и да създаваш, за да бъдеш себе си. Да направиш нещо и за друг. Така пък ме намериха Etien Yovchev и Georgi Nenov, които ме привлякоха за своите каузи за развитие на личността и осъзнаването ни в различни аспекти. Тази година сме ви приготвили страхотни изненади, но нямам търпение да видя с какво още ще ме изненадат те самите.

Малко след края на самата лекция “Изкуството да бъдеш личност” миналата година, ме намери и сърцатата Alexandra Stoyanova, която поиска да я подкрепя в развитието на талантите на нейния екип от най-активната младежка организация AIESEC in Bulgaria така, както подкрепям екипа на Pitch Bootcamp Bulgaria да свързват младите ни таланти с ментори от бизнеса. Най-осмислящите ме часове работа са с всички тези младежи, на които помагам да заложат в себе си началото на онова, което после ще превърнат в кариерен път или собствен бизнес.

Най-ценният урок за всички ни от 2019?

Този урок научих от предприемачите, с които работя и на които винаги задавах въпроса последните 10 години – “Какво е за теб да имаш собствен бизнес”? Трите най-чести отговора обединих в единно послание за всички ни, с което да правим нещата, които ни вдъхновяват и през 2020, но с повече осъзнатост:

Да си предприемач е предизвикателство, но и свобода и отговорност.

Разбира се, тук няма да включа всички частни клиенти, с които работим по редица други проекти и активности, които малко по малко променят облика на света ни. Невероятни хора, които влагат усилия да създават среда, в която да се учим, развиваме, иновираме и променяме – и себе си, и екипа, и реалността за всички ни. Благодаря им за доверието.

За миналата година съм имала над 500 часа индивидуална работа с ТОП бизнес лидери, над 200 часа тренинги за екипи и мениджмънт на най-различни теми от сферата на личностното и организационното развитие. Стартирахме нови проекти с 20 нови бранда, а продължавам да оказвам съдействие с ресурси, познания и връзки на още над 150 души в директен контакт. Факт е, че 6 месеца посветих на защитата на докторската си дисертация и научните конференции, като за някои неща извън научната си дейност нямах физическо време.

Успях да защитя дисертацията си по Организационна психология в сферата на личността, иновациите, креативността и иновативността, лидерството, бизнес моделирането и управлението на хора, процеси и задачи. Поканиха ме да водя практикуми по Икономичека психология в специалност “Психология” в СУ. Успях да взема участие и в няколко национални и международни научни конференции, на които успешно защитих модела  си за развитие на иновативността и креативността на бизнес лидерите, с което научните ми публикации стават над 20

Нова година, нови хоризонти

Някъде там, в движение, се заформи концепцията и за още един семеен бранд – Synergistic Man (“Синергичният човек”), воден от Владимир Новков, който оперира на много нива, също като Juls’ Psychology – личностна, социална и спортна психология. По-важното е, че преди няколко дни стартира инициатива на My Education Club, за която изградихме заедно с Влади въпросника, с който да помогнем да се подобри преживяването на потребителите на платформата, както и да свързваме хората по-качествено помежду им в общата им цел да учат и да се развиват заедно и взаимно.

Паралелно Влади привлича с дейността си мъже и жени, които не постигат целите си в областта на спорта, с което се чувстват трайно дисфкунционални. Заедно, някак връщат контрола, с което и спортът и психичното здраве заемат справедлив дял от деня им. За да говори открито за трудностите и да повишава информираността за значението на психичното здраве и кондиция за спортните постижения, Влади прие още едно предизвиателство – да списва материали за Kingsman.bg, тъй като вярва, че може да бъде полезен със своите практически съвети.

Не се проваляме, просто се отказваме когато не можем да продължим сами.

Така #youmatter вече обхваща и мъжката енергия в нашето пространство. През призмата на човека, 2020 ще е посветена на развитие на личния потенциал посредством по-дълбоко себеопознаване, повече фокус върху психичното здраве и личното благополучие. Ние не делим по значимост сферите на живот.

За нас са еднакво важни бизнес, родителство, семейни отношения, спорт и здраве и хоби. Всички те са онова, което сме ние като личности. Вярвам, че ще намираме нови и нови начини да постигаме всичките си цели, като запазим най-важното усещане – за вътрешен баланс, хармония и удоволствие от факта, че ни има.

Има смисъл от всички нас. Доказват го и интервютата от проекта “Моят път” в блога Juls’Psychology.com , поместени в секцията “Пътят на успелите“. Чудесно е, че стартираме кампанията за 5-та поредна година – предстои да ви срещна с още толкова много удивителни личности.

Защото успехът не е само какво си направил, но и какъв Човек си станал по Пътя.

Успех на всички ни и благодаря, че сме свързани в едно. Без вас, хората, които четат всеки ден, този сайт щеше да живее друга реалност днес.

За мен #YouMatter!

Пишете ми още днес. Покажeте ми как творите, колко нови начина сте измислили да го правите и ще знам толкова за вас. Защото всеки ваш избор – това сте вие! Надявам се в общността на Juls’ Psychology да намерите своето вдъхновение и подкрепа да творите и да оставяте по нещо от себе си, което да отразява вашата харизма като личност.

Променяйте. Адаптирайте. Еволюирайте.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

You Might Also Like