Вдъхновението на Juls

Какво е да си Ментор в кариерния акселератор Pitch Bootcamp?

Pitch Bootcamp VI

Всеки застава зад своята кауза, в която искрено вярва. Така аз преди няколко години подкрепих екипа на Youth Talent Network, когато ме поканиха да се присъединя към менторския екип на кариерния акселератор Pitch Bootcamp. Дали защото тъкмо бях се сдобила с второ си детенце или просто форматът наистина е уникален, но картините от първата среща са много живи в съзнанието ми. Спомням си невероятната атмосфера на залата с над 80 младежи, които чакаха да се запознаят с над 40 ментора, разпределени в две сесии – сутрин и следобед.

Представяте ли си как един младеж или девойка, тъкмо влезли в университет например, сядат, буквално на една маса, с основателите и/или ТОП-мениджърите на едни от най-големите глобални или национални брандове? И то, за да получат своите минути концентрирано внимание от наша страна, в които да съберат най-доброто и силното от себе си и да ни смаят. Затова с удоволствие си признавам, че съм пристрастена към емоцията Pitch Bootcamp и нямам търпение за новия старт след 4 дни!

Pitch Bootcamp Sofia

Днес ще ви разкажа за една линия на мисълта, която няма да видите в рекламните кампании на екипа на Pitch Bootcamp, тъй като вероятно дори те самите не осъзнават какво сътворяват в рамките на два дни.

Но аз бях там на 3 от 5 издания, като ще присъствам с удоволствие и на Pitch Bootcamp 6 (виж повече ето тук). Ето какво връща мен, колегите ми, какво привлича младежите и защо този формат за мен е сред най-успешните у нас.

Част съм от екипа ментори, които полагат усилия форматът да се установи на нашия пазар, подпомагайки с ресурсите си Youth Тalent Network, за да утвърдят Pitch Bootcamp и форумът да придобие по-широка популярност и ангажираност от страна на младежите.

Как един бизнес психолог се озовава на форум за кариерно развитие на младежи?

Да си призная, стана много лесно всъщност и неочаквано. Познавам Диляна от гимназията, двете с нея бяхме близки и като цяло не сме си губили трайно следите в годините – тя ме покани. Тъкмо се бях сдобила със сина си и все още бях в онзи типичен за майките бебешки балон, потънала в грижи по двете си дечица.

Pitch Bootcamp Sofia

Pitch Bootcamp Sofia, с Иво Нецов (“Foodpanda“) и Ивайно Бонев (“Технократи“).

В такъв момент всички бизнес задачи са на заден план, така че всъщност имах възможност веднага да откликна и сърцето ми остана там. Атмосферата в залата, в която се организираше, беше меко казано наелектризираща. Като преподавател в университета (Софийски и ВУЗФ, точно преди да изляза в майчинство) смея да кажа, че този дух на любопитни очи и жадни за познания съзнания направо ми липсваше.

Какво ни събра на едно място?

В интерес на истината, в началото никой от менторите нямаше някакви очаквания, прото осъзнавахме своята важна и значима роля:

  • да изслушаме младите хора и да вникнем в онова, което разбират и знаят за себе си;
  • да верифицираме тяхното умение за лично представяне;
  • да им помогнем да видят онова, което показват от себе си, от друга гледна точка;
  • да им помогнем да повярват в своите силни страни;
  • да им дадем идеи как да подобрят начина, по който говорят и мислят за себе си;
  • да им вдъхнем кураж да могат, да мечтаят за кариерата си и да искат;
  • да им споделим своя опит и да ги насърчим да учат и да се развиват.
Pitch Bootcamp Sofia

Pitch Bootcamp Sofia, Telenor BG

Ще разберете, че и другите ментори се чувстват като мен, защото се връщаме отново, и отново, за всяко издание. Всъщност, за мен менторите от формата са едни от най-вдъхновяващите хора, които познавам, така че да сме там, заедно, да влагаме енергията и позитивизма си в името на тях, онези след нас – познавате силата на тази синергия само ако сте били в подобна връзка.

С какво си тръгваме всички след формата?

Аз лично се старая хората, с които говоря, да си тръгнат с моето мото, а именно:

Най-важният ресурс за Успеха си ти!

Макар това да не е основната цел на формата, крайният резултат най-често е, че някой от брандовете си тръгва с нов, вдъхновен и мотивиран служител (или няколко служителя). Имам колеги, които буквално всяка година източват именно оттук своите бъдещи служители – просто профилът на младежите, които идват, отговаря на личните им нужди.

Така пред очите ми за 3 години няколко младежи, които бяха дошли специално заради конкретен бранд, всъщност успяха да впечатлят ментора и да си тръгнат с нова кариерна възможност. И то не каква да е, а мечтаната. Защото са се готвили специално за този миг. И за моя огромна радост, аз не правя изключение. Скоро ще ви разкажа за невероятната Александра, която ме намери и припозна именно тук и на която отдавам с цялата си обич всичко, което знам и умея. Няма случайни неща, нали? И моят син е Александър 😉

Pitch Bootcamp VI

Pitch Bootcamp VI, брандовете и техните ментори

Няма как да опиша подобно нещо когато говорим за сбъдване на нечии мечти – виждаш развълнуван човек, който се овладява и се представя феноменално. Той чува положителните коментари за себе си от представител на мечтания бранд, а по-късно получава и оферта за работа. Дотук звучи като в приказка, нали?

Но ето и обратната страна на медала – замисляте ли се какво се случва със съзнанието и сърцето на ментора, който няма идея, ама никаква, какво преживява младежа срещу него, нито, че тази работна позиция му е мечта, че е дошъл сепциално заради него/нея? Ето за това говоря!

И още, менторите, които идват с голямата кошница, събират бъдещите си невероятни млади стажанти и служители, своите мечтани пчелички, с които да се изстрелят. Любов от пръв поглед. Защото има много младежи с повече умения, познания и компетенции от редица готови кадри на пазара, до които ние като работодатели още нямаме достъп, защото не са излезли на борсите, учащи са.

Pitch Bootcamp научи всеки от нас да вярва в смисъла на своя труд

За менторите – да се учат и да развиват атрактивни бизнес модели. За студентите – да уважават свободата си да учат и да се развиват, сега имат най много време за това. Нещо повече, те бързо разбират, че за да управляваш бизнес, не приключваш с формалното образование, а понякога това дори не е отправната точка. Не всички, които стартират бизнес имат образование по бизнес управление. Ние не спираме да четем нито миг, учим също като тях всеки ден, имаме свои ментори и свои вдъхновители.

Това е най-безценният урок, който им даваме – че ученето е начин на живот, а не етап от живота ни.

Pitch Bootcamp VI

Pitch Bootcamp VI, статистиката за България

Всяка година, при всяко издание, си тръгвам с искрени и дълбоки бизнес приятелства. С хора, с които заедно се залавяме да подобряваме света, в който живеем – повечето брандове са ориентирани към подобряване на човешкия живот и труд все пак.

Самата аз винаги ставам ментор на поне един младеж, като му помагам да се готви за важните интервюта за работа или го консултирам по въпроси, свързани с работата му (ако вече работи). А имаше и млад предприемач на 22 с чудесна идея, за чието реализиране съдействах.

Нещо повече, често ставам ментор и на някой от колегите си, защото онова, което аз правя реално пасва на всеки бизнес модел – психологическото бизнес моделиране работи дори когато си фрийлансър. И има много колеги, които успяват да се развиват скоростно, тъй като делегират на експерти и не губят ценно време да се учат с “проба-грешка” за всичко.

Често срещам младежи, които се интересуват от моята професия и им помагам да надникнат в моя свят, буквално виждат как работя, какво и защо правя и им помагам да се развиват. Този формат ме научи, че има много младежи, които вече заемат мениджърски позиции в ранна възраст, така че за тях моят подход е наистина променящ – това си е акселератор за личностно развитие по бизнес управление.

С какви очаквания отивам на Pitch Bootcamp 6?

Този формат се наложи като висок стандарт за качество – подбират се много активни, умни и ученолюбиви младежи. Хора, които само за 2 години виждам отново, но вече като част от бизнес структура, на отговорни позиции.

Pitch Bootcamp

Pitch Bootcamp, менторите от сутрешен панел

Събира и сериозни бизнес лидери от утвърдени брандове, като се повишава качеството на ноу-хау, което се споделя. Неформалната среда, свободната комуникация, чувството за непринуденост и хумор са неизменна част от работата ни. И макар задачите да са сериозни, вълнението на младежите – голямо, ние фасилитираме и медиираме процесите.

Тази година очаквам нещата да се случат на още по-високо ниво, тъй като форматът се промени, сега се организира изцяло от българския екип на Youth Talent Network . Уверена съм, че ще успеят да доразвият бизнес модела си, като се превърнат в един от най-големите кариерни, годишни форуми у нас.

Желанието на организаторите е да организират регулярно акселератора, давайки възможност и на нас да се ориентираме в пазара на кадри, но и на младите да си верифицират уменията за кариерно развитие. В крайна сметка, някои от тях научават и ценен урок – има върху какво още да работят, има още какво да научат преди да се реализират 100% пълноценно на пазара. Идеалното е, че това се случва в момент, в който целия им фокус е само учене и нямат какво да губят.

Youth Talent Network Team

Youth Talent Network Team

Повече информация за самото събитие можете да намерите в сайта на Youth Talent Network , както и на страницата във Фейсбук. Вярвам много в хората, които заедно и с общи усилия развиваме формата. Защото младежите, които днес идват да се запознаят с нас, утре се превръщат в наши колеги, служители и бизнес партньори. Ние заедно възпитаваме бизнес култура на подкрепа между обучаващите се и реалните пазарни потребности – затова и никак не е случайно каква реализация намират студентите с Pitch Bootcamp.

Ние ви чакаме и знаем как ще променим живота ви, а единствената неизвестна е как вие ще промените нашия свят!

Пожелавам на всеки да събере кураж, че има какво да даде на онези, които вървят в обувките му, да започне да отделя от времето си, за да вдъхновява, но и да развива другите качествено. Да отдаваш ноу-хау и да се чувстваш щастлив от това далеч надхвърля някакво си Его. Това помага да се обединяват много Его-та в едно 

Вярвам, че ноу-хау е нещо, което не пише в учебниците, а представлява личния и уникален човешки отпечатък от нашия опит върху някаква информация. Вярвам също така, че е наша отговорност да споделяме това свое ноу-хау, защото то иначе ще си отиде с нас.

До среща!

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

You Might Also Like