Моят път

“Когато имаш собствен бизнес се налага да скачаш непрекъснато” – Радина Недялкова

Radina Nedyalkova Vox Advisory

Днес в “Моят път” гостува Радина Недялкова, на 32. Радина е основател на бранда Vox Advisory, като по образование е Бакалавър по Психология и притежава професионална диплома от CIPD по Управление на Човешките ресурси. Тя е човекът, който ни помага да съберем всичките си знания, умения, таланти и лични желания в общото звучене “кариерен път”. Има внушителен корпоративен опит, а днес води частна практика в Дъблин.

Радина е от хората, които не изневеряват на ценностите си, което я прави разпознаваем консултант на пазара. Най-хубавото е, че помага на другите да избират пътя си балансирано и да гледат към бъдещето си оптимистично. Днес е по-трудно от всякога да мечтаем, но пък е лесно да си поставяме цел. Вижте как Радина помага на хората да могат, да искат и да бъдат своя друга и по-добра версия. Намерете своя път и бъдете удовлетворени! Приятно четене.

Радина, здравей! Благодаря ти, че прие предизвикателството да споделиш своя път към успеха. Моля те, разкажи ни повече за себе си: каква е сферата ти на заетост, какъв е твоят бранд?

Като психолог винаги съм искала да се занимавам с хора и инвестирах времето си в развитие на знанията и уменията ми в Човешкия сектор – международен подбор, обучения, създаване на процеси, като имах възможността да работя в глобални компании като LinkedIn и Airbnb.

Моят бранд Vox Advisory бе роден от желанието ми да подобря връзката между работодателите и служителите – „vox” идва от фразата „vox populi” – гласът на народа.

От колко време си в тази сфера и  това ли е единствената ти професия в момента?

Последните 10 години бяха посветени изцяло в тази кариера като от скоро се подвизавам и като предприемач и външен консултант чрез Vox Advisory, което е кажи-речи нова професия, но в същия бранш.

Спомняш ли си кога и как взе решение да започнеш самостоятелна кариера?

Да! Замисляла съм се и преди, тъй като консултантският бизнес винаги е бил интересен за мен, но по стечение на обстоятелствата реших да напусна корпоративния свят и уж да си почина, за да намеря отново себе си. Е, понякога хубавите неща те изненадват – регистрирах на шега името на компанията, платих 20 евро и си казах – „ОК, трябва да си дам шанс!“ – 29-ти декември 2018г.

Как се насочи именно към предлагането на този тип услуги/продукти?

В моя случай бе естествен инстинкт да избера индивидуалното кариерно консултиране като първи фокус на дейността ми. През последните 10 месеца успях няколко пъти да променя активностите си като в момента имам 3 различни фокуса!

Кои бяха най-трудните ти стъпки в началото?

Да си призная получих голяма подкрепа от страна на половинката ми, който е сериен предприемач и до голяма степен се вслушах в съветите му. Най-трудно ми беше ценообразуването и как да науча хората, че не съм head-hunter или рекрутър, а консултант. И за двете ми трябваше време, проучване, както и търпение –

всеки клиент е различен и няма как да продаваш различна услуга на една и съща цена.

Кои са най-големите ти успехи?

Приемам за успех всеки нов клиент, тренинг, който организирам и активност, с която се заема – поради една проста причина – времето е най-ценният ни ресурс и инвестирано в правилните неща, ни прави наистина успешни (че и щастливи).

Какво е за теб да имаш собствен бизнес с една дума?

ИЗБОР

С какви хора те събира професията?

Чудесен въпрос – хората никога не спират да ме изненадват и вярвам, че никоя среща не е случайна. Определено се натъквам всеки ден на невероятни професионалисти – не само от гледна точка на експертиза, но и хъс за промяна, проактивност и желание нещата да се случват.

Може би и защото аз самата излъчвам това.

Какви са отношенията ти с клиентите– строго професионални и/или неформални и приятелски?

Определено зависи от клиента, но като цяло моят подход е по-топъл, човешки и по-скоро приятелски. Смятам, че така по-лесно се създава доверие, разбирателство и партньорска среда, което за мен самата е приоритет.

На кого предаваш своето ноу-хау? 

На всеки, който иска да чуе! Винаги се радвам да споделям впечатления и съм откровена – било то в позитивна или негативна посока, но предпочитам да дам своето ноу-хау на тези, които са отворени към друга или нова гледна точка – това са специалисти, търсещи по-добрата версия на себе си и насочени към последното ниво на пирамидата на Маслоу – самоактуализация.

За какво не намираш време в ежедневието си?

Бих искала да имам повече време за курсове, чрез които да изградя нови умения (технически и меки) – за съжаление ежедневието ми е натоварено и не ми остава много енергия за подобни дейности. Поставила съм си за цел това да се промени през 2020г.

Какво те кара да отпочинеш?

Медитация, любима музика, готвене, прахосмукиране (да, действа ми като терапия J

Какво те кара да се усмихнеш?

Приятна изненада от половинката, манджите на баба и нови чаршафи.

Каква подкрепа намираш в семейството и близките си?

Изключително благодарна съм, че съм заобиколена с наистина подкрепящи ме хора – цялото ми семейство и най-близките ми хора. В началото се притесняваха, но познавайки ме, бързо разбраха, че съм поставила личното щастие и здраве пред корпоративната заплата и сигурност.

Как се справяш с несигурността и страховете си?

Това е ежедневна борба – тревожна съм по начало и лесно се поддавам на тъга и съмнение, но в следващия момент си припомням, че не всеки има смелостта да скочи и да твори в действие… а това има значение за егото и за страховете като цяло. Не съм открила още формулата на успеха, но знам, че пътят ще е осеян с препятствия.

Какво ти пречи в работата?

Хаоса и отлагането – да си призная честно и двете не са ми чужди. В една организирана фирма имаш повече структура и необходимост да организираш дейността си.

Когато имаш собствен бизнес обаче, се налага да скачаш непрекъснато – все още градя дисциплина!

Ако можеше да промениш нещо в живота си, какво би било то? 

Много съм щастлива с изборите си и вярвам, че именно решенията ми са ме довели тук – всяка връзка, работа, позиция, хора. Не искам да променям нищо освен това да пътувам повече – като малка нямах тази възможност и после си наваксах. Но и това е до време, важното е да си в мир с решенията си.

Какво още искаш да се научиш да правиш?

Работя върху търпението си – изисквам много от себе си и от близките си, което понякога идва в тежест.

Бих искала също да се науча да се справям по-оптимално със стреса и да давам шанс на другите (делегиране).

Какви качества и познания мислиш, че са жизнено важни за успеха ти?

На първо място вярвам, че емоционалната интелигентност и автентичността са качества, които развиваш цял живот и винаги помагат. Конкретно за мен е важно да съм себе си и да съм вярна на ценностите, разбира се е нужно да имаш и набор от знания и умения в дадена сфера, но като цяло личностните черти са водещи по мое мнение.

Кои са трите думи, които те описват като човек и те правят различна в очите на другите?

Динамична, автентична и емоционална

Кое е най-ценното, което можеш да дадеш на другите?

Времето и подкрепата си.

Какво бих искала да чуваш всеки ден ако имаше кой да ти го каже?

Мама успява всеки ден да ми казва двете вълшебни думички, което пак ми показва какъв късметлия съм! Мисля, че „благодаря“ е също много красива дума и правя всичко възможно да го казвам (не само да го получавам).

Къде и как да те намерят?

Най-бързо и лесно е в LinkedIn – винаги приемам нови контакти, които ми изпратят персонализирано съобщение, защото вярвам, че винаги има възможност за партньорство или поле за изява.

*Интервюто е публикувано без редакция, а снимките от личния архив са предоставени от Радина Недялкова. 

По-лесно е да промениш себе си, отколкото да се опитваш да промениш средата си. Когато човек развива себе си, всъщност си създава нови реалности и възможности, които на свой ред го развиват по нов начин. За мен най-ценният подарък, който можем да си направим, е да си задавме по-често въпроса “Какъв искам да съм?” и да намираме правилните хора, с които да стигаме до целта си.

Променяйте. Адаптирайте. Еволюирайте.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

You Might Also Like