Моят път

“Ако нещо се обърка, може да се съсипе цял бизнес” – Славчо Панов

Slavcho Panov

Днес в “Моят път” гостува Славчо Панов, един от утвърдените SEO експерти на националния и международния пазар, съосновател на WebsiteDesign. Славчо е талантлива, инициативна и дейна личност и можете да проследите активностите му чрез редица авторски и колективни проекти. Той е по-скоро тесен специалист и вероятно именно поради тази причина се е наложил в годините като от едно от водещите имена в областта. Освен частна практика обаче, Славчо развива и много социално отговорни дейности.

И макар да коментира скромно, че просто пише профилирани статии, всъщност разработките му са високо професионални, насочени към повишаване на информираността по отношение на тънкостите на дигитализацията на бизнеса. Споделя своето ноу-хау открито и всеки, който го следи, може да подобри дигиталното представяне на своя бизнес с относително малко усилия. Започнете деня си с усмивка, прочетете вдъхновяващата история на Славчо.

Здравей, Славчо, благодаря, че прие поканата. Разкажи ми повече за себе си, моля.

Здравейте, казвам се Славчо Панов, на ….не си спомням точно на колко години съм… със сигурност съм млад. Имам висше магистърско образование – кино и телевизионно операторско майсторство (изненада) ☺ За мен е чест, че ме покани да споделя някои преживявания и скромните си професионални успехи.

Pixabay

Каква е сферата ти на заетост и кои са твоите брандове?

От десетина години се занимавам в сферата на дигитализацията, съосновател съм и SEO експерт в IT компанията WebsiteDesign, която смело мога да кажа, че е една от водещите български фирми за изработка на уеб сайтове, мобилни приложения и SEO. 

Съсобственик съм на медиите Avtora.com, Bpost.bg и Smartnews.bg – и трите са част от Google news. Собственик съм на блоговете Epis.bg и Az-moga.com. Също така на social bookmark сайта Pipe.bg. 

От колко време си в тази сфера и  това ли е единствената ти професия в момента?

Това са всички неща, които заемат професионалната част от времето ми.  Всъщност разработвам мой бранд за онлайн търговия на часовници (за първи път при вас го споделям, почти никой не знае за това).

Ето тук имам една щура публикация (на въпроса ви за книги и публикации – книги нямам, публикации имам доста, но те са професионално насочени и няма да са интересни на вашите читатели).

Какъв е твоят професионален опит?

Освен това, с което се занимавам, май не разбирам от нищо друго. Не мога да оправям коли, не слагам дограма, не готвя, не оправям контактите, не играя футбол… Разбирам малко от музика, работил съм като рекламен мениджър в София Сити Гайд – едно списание за чужденци, което го има в хотелите – това е всичко. 

Спомняш ли си кога и как взе решение да започнеш самостоятелна кариера?

Аз съм родом от Лом и имам близък приятел Вени, който е много добър програмист. Преди десетина години бяхме решили, че ако сме толкова добри, колкото си мислим, бихме могли да комбинираме нашите знания и мерак за работа, и да си направим една фирма, като предлагаме нашите услуги. 

Разбира се, стартирахме бавно… тогава фирмата се казваше малко по-различно. 

Но, лека-полека клиентите взеха да ни се доверяват, ние постигахме все по-добри резултати и така тръгнахме напред…

Кои бяха най-трудните ти стъпки в началото?

Както споменах по-горе, моята професия беше все още много нова, не само за България, ами и на световно ниво – бяха изминали едва десетина години от създаването на първите SEO компании въобще.

Та през този период беше хем трудно, хем лесно, хем интересно. Трудно, защото се изправяш пред нещо, което не го е имало до сега. Лесно, защото по това време, алгоритмите на Google бяха доста несъвършени и беше сравнително лесно да класираш един сайт в топ резултатите, без много зор. И като всеки нов, избухващ тренд, имаше доста мераклии, които искаха техните сайтове да се позиционират на първите места. 

Pixabay

Дори си спомням един кратък период, в който SEO беше някаква еднократна услуга. След това малко трудно убедихме клиентите, че оптимизацията изисква време, за да се направи както трябва и че резултатите не идват веднага. 

Най-силните ни клиенти са ни дошли от препоръки, от други доволни клиенти.

Кои са най-големите ти успехи?

Преди години си мечтаех да съм толкова добър, че Огнян Младенов (това е бащата, вожда на SEO за България) да ме покани да напиша нещо в неговия сайт. Това се случи в един момент. След това исках да класирам нашия уеб сайт на 1-во място по всички важни услуги, които предлагаме (до сега никой не го беше правил). И това се случи. 

Постепенно взеха да ни се доверяват наистина големи клиенти – български и световни компании. И най-интересното е, че си го постигнахме сами. Нямаме важни и богати родители и роднини, сами го направихме, с нашия труд, знания и умения.

WebsiteDesign е един от най-бързите сайтове в света, въпреки, че не е правен за това. Тоест, бихме могли да направим много по-бърз.

Харесва ми това, че има хора, които чакат с нетърпение да пуснем статия в нашия блог, която дава определени интересни, важни знания и решава някакви проблеми в нашия бранш. 

Какво е за теб да имаш собствен бизнес? Опиши с една дума, моля 🙂

Не мога с една –

предизвикателство, отговорност.

С какви хора те събра професията?

Pixabay

Аз съм много труден човек за работа, защото често изпадам в детайли и искам винаги всичко да е перфектно. А както знаете, то почти никога не е перфектно. Но, пък аз имам такива изисквания към хората с които работя.

Предполагам, че всички те ще кажат, че съм „тегав”, но от друга страна, това е една от причините да върви напред бизнесът. Някак си успяхме да се нагодим. Това съвсем не значи, че всичко върви по мед и масло. Постоянно имаме проблеми и караници, също като в едно семейство

И щом те минаха през цедката на моите огромни изисквания, то може би значи, че това съвсем не са случайни хора. Освен големи професионалисти, те са и силни характери. Също и благодарение на тях върви целия процес. 

Често се срещам и с потенциални клиенти. И при всеки има една интересна история – някои си приличат, други не чак толкова. Но, при всички има нещо общо – идея и хъс за осъществяване на тази идея. 

Какви са отношенията ти с клиентите – строго професионални и/или неформални и приятелски?

Преди години, когато работих като рекламен мениджър в едно списание, моята шефка ми беше казала, че имам една силна и една слаба страна.

Силната ми била тази, че съм се сприятелявал с клиентите, но това ми била и слабата страна…

Сега много добре разбирам какво искаше да каже. 

Не си поставям за цел да се сприятелявам с някого или не – както се получи. Но за да измъкна от тях всичката информация, която ще ни е нужна, понякога трябва да се сближим. Аз не съм от шефовете, които никога не можеш да откриеш, точно обратното – почти винаги съм на разположение и нашите клиенти го знаят, но не прекаляват с тази възможност. 

На кого предаваш своето ноу-хау?

Pixabay

Аз не се смятам за някакъв гуру, напротив, имам много да уча. Често си говорим с нашите колеги, силно ги насърчавам да питат, дори и да си мислят, че знаят отговорите. Аз много питам. Дори си имаме фейсбук група

Казвал съм го и друг път, но приемам работата си невероятно сериозно! По същия начин, както животите на хората зависят от правилната диагноза (когато някой е болен), то при нас е подобно, само че на дневен ред е бизнесът на човека.

Мисълта ми е, че ако нещо се обърка, може да се съсипе цял бизнес. 

С голямо удоволствие помагам на хора. Често го правя и без пари (имам предвид служебно). И на мен са ми помагали. 

Понякога ме канят да лекторствам на разни конференции и курсове. Въпреки, че до ден днешен мисля, че нямам дар слово за такива неща, доста хора са ми казвали, че са много доволни от моите презентации…

Казвали са ми още, че успявам да представям трудните неща, на съвсем разбираем език. 

За какво не намираш време в ежедневието си?

Почти за нищо не намирам време. Аз съм силен работохолик. Може би за това не съм се и оженил все още… 

Често се замислям как ще направя различни неща, но почти никога не ги правя. Явно работата ми носи много голямо удовлетворение, въпреки тежкото натоварване. 

Добре че имам кученце, та често излизам с него на разходка. 

Какво те кара да отпочинеш?

Ами със Зара си почивам. Напоследък през уикендите ходя на планина, а ако не може – на СПА .

Какво те кара да се усмихнеш?

Някое безкористно добро дело. От години съм замислил да направя един сайт за добри хора. Само че много време бистря концепцията и как ще ги откриваме. За сега съм стигнал до там, че в сайта ще има вдъхновяващи истории на хора (добри дела).

Ще има събития (например – разходки на слепи хора или разхождане на кучета от приюти) и обяви, когато някой има нужда от помощ за нещо – например пари за скъпа операция и т.н.. Само че, за целта ще ми трябва контролен орган, който да удостоверява, че това са легитимни неща, а не някакви писания на измамници. 

Това с добрите хора ми е голяма фикс идея, търся съмишленици за осъществяването й – по-трудно е отколкото изглежда.

Каква подкрепа намираш в семейството и близките си?

За съжаление, от семейството ми са останали само майка ми и баба ми, която е доста възрастна и с деменция. Нямам много близки хора, както вече казах, рядко имам време за нещо странично (освен работата).

Как се справяш с несигурността и страховете си?

Много добър въпрос!

Аз, като всички нормални хора, също имам страхове.

И след доста години съмнения, в един прекрасен момент (може и да не беше момент, ами някаква продължителност), някак си си дадох сметка, че нещата в работата постоянно вървят нагоре и не виждам смисъл за това да се притеснявам. И успях. Вече не се притеснявам. А пък за личния живот – не ми остава време да го мисля него, каквото стане. Все пак, както вече уточних, аз съм млад човек 😉

Pixabay

Прекалено много пъти съм се притеснявал за нещо, за което след това съм видял, че не е трябвало. Може би, с течение на времето човек все пак успява да го разбере и осъзнае това и да се настрои по друг начин. 

Какво ти пречи в работата?

Много ми пречи това, че почти никой не мисли като мен.

Случва се незнанието на клиента и нежеланието му да приеме някакъв съвет да ми пречи. Опитвам се да не работя с хора, с които от самото начало не си пасваме.

Хората имат различен начин и маниер на работа и това, че някой не си допада с друг, съвсем не значи че има прав и крив. 

Ако можеше да промениш нещо в живота си, какво би било то?

С удоволствие бих си отстъпил половината работа на някой. До сега не съм намерил подходящ

След това ще започна да излизам по-често, да градя познанства, приятелства, да общувам с повече хора. Може и да попътувам малко повече. 

Какво искаш да се научиш още да правиш?

Искам да мога да чета книги само с пръстите си, като Алф и да имам 8 стомаха, за да ям още повече…

Шегувам се, разбира се.

Искам да съм още по-добър в работата си. Май другите неща не ме вълнуват особено. Явно съм много силно тесен специалист

Какви качества и познания мислиш, че са жизнено важни за успеха ти?

Пречи ми това, че не мога лесно да делегирам работа.

Pixabay

По-големият успех е свързан с разрастване. Но, ако няма достатъчно добри професионалисти и аз се стягам да делегирам… няма да има разрастване. 

Иначе, качествата които мисля, че са важни за успеха ,са желание за знания, за усъвършенстване, упоритост, постоянство, отговорност, самосъзнание, смелост, умение за вземане на трудни решения. 

Кои са трите думи, които те описват като човек и те правят различен в очите на другите?

Чешит, странен, чувствителен.

Кое е най-ценното, което можеш да дадеш на другите?

Нямам представа, все още се мъча над това…

Ако трябва да умра, за да спася човечеството, ще го направя, без да се замислям и за секунда.

Какво би искал да чуваш всеки ден ако имаше кой да ти го каже?

Днес пак направи нещо добро и помогна.

Къде и как да те намерят?

Pixabay

За какво ще ме търсят, така и така няма да мога да им обърна внимание.. . Шегувам се, разбира се , ще се радвам някой да ми пише, пък не се знае какво ще излезе…

По работа: https://websitedesign.bg – контактната страница
По работа: https://www.linkedin.com/in/slavchopanov/
По работа (и не само): https://www.facebook.com/SlavchoPanov 

*Интервюто е публикувано без редакция, а снимките от личния архив са предоставени от Славчо Панов

Да си толкова добър в това, което правиш, идва със също толкова трудна цена, колкото и да избереш да не си чак толкова добър. И да бъдеш удовлетворен от решението си  е истинско изкуство! Бъдете смели, харесвайте себе си и си създавайте възможности.

Промейняйте. Адаптирайте. Еволюирайте.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

You Might Also Like