Моят път

“Всичко, което се случва в живота ми, се случва с причина” – Светослав Димитров

Svetoslav Dimitrov

Първият гост в “Моят път” за 2020 г. е Светослав Димитров, на 33, Магистър по Европейски политики. Занимава се с дигитален маркетинг и копирайтинг. Основател е на бранда Copywriting Titan и създава рекламно съдържание за другите. Списва и блог за пътувания –  Svet’s Travel Guides. Светослав е енергичен, позитивен и общителен човек, който умее да ти влиза под кожата с думи, при това на няколко езика. Поставя си високи цели и следва порива си да се развива. Той доказва, че не е толкова трудно да бъдеш космополитен и да си партнираш с хора по целия свят. Започнете деня си с околосветското пътешествие на кариерата на Светослав. Приятно четене!

Здравей, Светослав, добре дошъл в “Моят път”. Моля те, разкажи ми, от колко време си в тази сфера и това ли е единствената ти професия в момента?

Pixabay

Pixabay

Започнах да пиша в блога си и на свободна практика през септември 2015 г. Оттогава досега, милиони думи са минали през пръстите ми. Думи, които са убедили хора да си купят продукт, да наемат услуга и/или да посетят различни дестинации по света.

Професията ми трудно може да се определи с една дума, но може да се обобщи с „занимавам се с реклама“.

Имам стотици статии зад гърба си, като редица от тях са в онлайн медии, като Investing.com, Huffington Post, Good Men Project, Discover China, както и интервю за правителствената агенция на Китай – Xinhua.net.

Наскоро публикувах и първата си електронна книга, която събира 151 полезни съвети за посещение именно на Китай или т. нар. „Средно царство“. Книгата се продава в Амазон и е на английски.

Какъв е твоят професионален опит?

Писал съм реклами и статии в десетки области, включително пътувания, здраве и хранителни добавки, финанси, блокчейн и криптовалути, коучинг услуги, онлайн курсове, електронна търговия (eCommerce) и много други.

Клиентите ми най-често ме наемат за консултантски услуги, свързани с онлайн присъствието на брандовете си – услуги като уеб копи, имейл маркетинг, управление на социални мрежи, маркетингове фунии и т.н.Svetoslav Dimitrov

Работил съм с клиенти и компании от САЩ, Сингапур, Канада, Австралия, Обединеното кралство и редица други държави. В България си партнирам с големи компании, които често имат дейност извън пределите на родината ни.

Спомняш ли си кога и как взе решение да започнеш самостоятелна кариера?

Да! След като се прибрах от няколкомесечна работа в Гуанджоу, Китай, се втурнах по интервюта. Компаниите виждаха какъв опит и образование имам и се стряскяха и не ме наемаха.

След месец-два ходене по интервюта, реших, че няма смисъл да се хабя повече. Тогава взех решение да си направя блог за пътувания. Идеята всъщност беше назряла от доста време и това беше допълнителен стимул да го започна.

Ясно ми беше, че ще отнеме време да го монетизирам, затова започнах да си търся работа с писане на свободна практика. Блогът много ми помогна, защото ми служеше като портфолио.

Няма да те лъжа, Джулс, беше адски трудно в началото. Но търпението, което бях изградил от някои неприятни моменти в Китай, ми помогна неимоверно.

Вече съм познат в копирайтинг средите в България, а и на световната сцена, и рядко си търся работа. По-скоро клиенти ме търсят мен. Но за това ми трябваха няколко години усилен труд и хиляди имейли и съобщения в социалните мрежи.

Pixabay

Pixabay

Как се насочи именно към предлагането на този тип услуги/продукти?

В началото се занимавах главно със създаване на съдържание (content writing), но впоследствие видях, че има много повече хляб в копирайтинга (писането на рекламни или продажбени текстове).

В момента правя главно второто, а за първото си имам екип от няколко човека, които ми помагат на свободна практика. Скоро възнамерявам да отворя и агенция за дигитален маркетинг.

Кои бяха най-трудните ти стъпки в началото?

Намирането на клиенти винаги е трудно, когато никой не те познава. Но сайтът и чудесните ми умения на писане ми помогнаха доста, за да започна да работя на (сравнително) приемливи цени в началото.

Някои хора с многогодишен опит все още нямат цени, каквито аз имах в началото. Това не го казвам с цел да се хваля (е, може би малко 😉), а с идеята, че когато работиш за себе си, сам определяш цените си и трябва да знаеш как да се продадеш. Трудно е, но с опита става по-лесно.

Кои са най-големите ти успехи?

Ще ги изброя в подточки без някаква строга йерархия:

  1. Редица мои статии са публикувани във водещи, световни онлайн медии.
  2. През юни 2019 г. презентирах на TEDx.
  3. През декември 2019 г. публикувах първата си електронна книга.
  4. Писал съм имейли за едни от водещите компании в сферата на здравето и хранителните добавки – Vshred и Sculpt Nation.
  5. С екип от няколко души проведохме ICO (Initial Coin Offering), с което събрахме инвестиции от над $1.5 милиона в криптовалути за блокчейн проект.
  6. Говоря английски, френски, испански и малко китайски.Svetoslav Dimitrov

Какво е за теб да имаш собствен бизнес? 

Предизвикателство

С какви хора те събра твоята професия?

Всякакви хора от всякакви националности, но най-вече канадци и британци. Хора, които са минали през адски много неща, имат опит в невероятно интересни ниши и са пропътували (и продължават да пътуват) света.

Какви са отношенията ти с клиентите– строго професионални и/или неформални и приятелски?

Зависи от клиентите, но в 90% от случаите предпочитам да са приятелски. Така доверието е по-голямо.

На кого предаваш своето ноу-хау?

Имам си помощник, на когото предавам много знания. Също така отскоро имам имейл нюзлетър, в който споделям опит в сферата на маркетинга и копирайтинга с 50+ души. Надявам се да се разшири и все повече хора да попиват от знанията ми.

За какво не намираш време в ежедневието си?

За срещи с другия пол. Прекалено много съм погълнат от работа. Надявам се това да се промени скоро и да срещна правилния партньор.

Какво те кара да отпочинеш?

Хубава тренировка на открито; добра музика според настроението; видео игри; срещи с приятели на по бира и гурме изкушения; планински преходи с готина компания.

Какво те кара да се усмихнеш?

Добрината в хората и интелектът им.

Каква подкрепа намираш в семейството и близките си?

Pixabay

Pixabay

Силна, но в началото, когато започвах, не беше така. Голяма част от познатите ми все още не знаят с какво точно се занимавам, но най-близките ми знаят и се радват на успехите ми. Благодаря им от сърце за това!

Как се справяш с несигурността и страховете си?

С тренировки, медитация и четене на книги / консултации с експерти.

Какво ти пречи в работата ти?

За момента нищо.

Ако можеше да промениш нещо в живота си, какво би било то?

Нищо.

Всичко, което се случва в живота ми, се случва с причина.

Невинаги е ясно веднага защо се случват дадени неща, но всичко се случва с причина. Точно заради това, не бих променил нищо ; )

Какво искаш да се научиш още да правиш?

Да говоря корейски и да донауча китайски. Да бъда още по-търпелив и внимателен. Да бъда и по-дързък.

Какви качества и познания мислиш, че са жизнено важни за успеха ти?

Търпение, постоянство и тренировки (на ума и тялото).

Кои са трите думи, които те описват като човек и те правят различен в очите на другите?

Енергичен, остроумен и забавен.

Кое е най-ценното, което можеш да дадеш на другите?

Да ги науча да са търпеливи и постоянни и да преценяват рисковете на различните бизнес начинания, с които възнамеряват да се захващат.

Какво бих искал да чуваш всеки ден, ако имаше кой да ти го каже?

Какво да правя по-добре, за да оптимизирам времето и усилията си.Svetoslav Dimitrov

Къде и как да те намерят?

Можеш да ме намериш чрез следните линкове:

Уебсайтове:

Социални мрежи:

Благодаря Ви за отделеното време и успех!

*Интервюто е публикувано без редакции, а снимките са предоставени от Светослав Димитров

Да намериш таланта си и да го превърнеш в свой начин живот и кариера е труден път, но не – невъзможен. Историята на Светослав Димитров е история за избори и възможности – точно както нашите. Какъв е Вашият талант и как искате Вие да продължите Пътя си днес?

Променяйте. Адаптирайте. Еволюирайте.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

You Might Also Like