Моят път

Майк Рам – учителят-ученик, тръгнал по стъпките на Дракона

Личен архив

Майк Рам е на 48 години. Завършва СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност „Информатика“. Работи над 20 години в областта на софтуерното производство като разработчик на софтуер, проектен мениджър и бизнес анализатор. След като напуска корпоративния свят, започва да води обучения по управление на проекти, а в момента е треньор по меки умения. От 2007 г. има собствен бизнес и се занимава предимно с обучения по комуникационни и презентационни умения. Създава школата по презентационни умения „По стъпките на Дракона“ и работата като фрийлансър е единствената му професия в момента.

Майк: “Мотивира ме и ме вдъхновява желанието да споделям, да помагам на хората и да творя”.

Pixabay

Pixabay

Съавтор е на книгите:

1/ Блогопедия със съвети за създаване и поддържане на успешен блог и използването на блоговете за създаване на лична марка и маркетинг на бизнеса;

2/„101 маркетинг приказки съдържаща съвети за ефективен интернет маркетинг.

Майк, какъв е Вашият професионален опит, винаги ли сте били фрилансър?

Моят професионален път започна като наемен работник в областта на разработката на софтуер. Работил съм като програмист и мениджър на софтуерни проекти над 20 години. С фрийланс бизнес се занимавам от 10 години.

Спомняте ли си кога и как взехте решение да започнете с фриланс кариерата си?

Няма как да го забравя Фирмата, в която работих като мениджър, фалира и мен ме уволниха. Имах добро обезщетение и много силна амбиция да започна свой бизнес, в който да правя нещата по мой начин. Сега, 10 години по-късно, знам, че това решение беше доста лекомислено.

Как се насочихте именно към предлагането на този тип услуги?

Pixabay

Pixabay

Имах натрупани много знания и горчив опит от предишната ми работа и много силно исках да ги споделя с другите колеги, за да не допускат грешките, които аз съм допускал и да работят много по-успешно от преди.

Кои бяха най-трудните Ви стъпки в началото?

И в началото, и сега, най-трудното е да убедиш потенциалните клиенти да ти се доверят. Някога си мислех, че като опитен мениджър, работил в големи международни и български компании, името ми ще бъде моята визитка и ще ми отваря вратите на клиентите.

Оказа се, че не е точно така. Хората бързо забравят и трябва всеки ден да се доказваш като професионалист, да демонстрираш своите качества и ползите, които твоите услуги носят на клиента.

Кои са най-честите проблеми, с които се сблъсквате?

Моите услуги са насочени към това да помагам на хората да решават своите проблеми, да бъдат по-успешни. За съжаление, у нас мнозинството от хората не осъзнават проблемите си или просто не искат да си ги признаят. А ако не го направят, няма и как да им помогна да ги разрешат.

Кои са най-големите Ви успехи?

Facebook

Facebook

За голям успех винаги съм считал случаи с клиенти, които са преживявали значителни промени в мисленето си, в поведението си и в самочувствието си, благодарение на моите обучения.

Когато човек преживее такава промяна и осъзнае, че е за по-добро, това е за мен истински успех.

Какво е за Вас да имате собствен бизнес? 

Свобода.

С какви хора Ви събра Вашата професия?

Сред клиентите ми има най-различни хора – някои са с много смачкано самочувствие и имат нужда от много силна подкрепа. Други са целенасочени и устремени и на тях само им трябва правилното насочване, така че усилията им да не отиват напразно.

Като фрийлансър работя и с много партньори, които са много мотивирани, духовно богати и креативни личности и общуването с тях ми носи истинско удоволствие.

Какви хора ви вдъхновяваха и мотивираха, докато се развивахте и познавахте ли ги лично?

Вдъхновявал съм се от различни велики личности. Като започнем от Учителя Брус Лий, чието учение използвам в моите курсове по презентационни умения, и който е патрон на моята школа, и стигнем до някои големи маркетинг специалисти като Сет Годин, Гай Кавазаки и Тони Робинс, чиито съвети и уроци се старая да следвам в работата си.

Pixabay

Pixabay

В България също има колеги, от чиято работа се възхищавам и голяма част от тях са мои приятели и учители. Тук бих споменал Иво Илиев, Бисер Вълов, Борил Богоев, Пламен Петров, Деси Бошнакова, Стоян Стоянов, Поли Козарова, Ивет Павлова, Стойне Василев и много други.

Какви съвети най-често получавате от околните?

Най-често ме съветват да се откажа и да се хвана на „истинска“ работа – т.е. на постоянна работа и заплата. Много от близките ми хора не вярват, че това, което правя, може да бъде успешно в дългосрочен план. Но аз все още не се предавам

Какви са отношенията Ви с клиентите– строго професионални и/или неформални и приятелски?

С повечето от тях ставаме много близки приятели и това много ме радва. Тези, които действително успяват да променят живота си към по-добро, стават мои приятели, фенове и евангелисти.

За какво не намирате време в ежедневието си?

За всичките си идеи. Аз съм човек, който се интересува от много неща и не ми остава време за всичко.

Налага се жестоко да приоритизирам интересите си.

Личен архив

Личен архив

Какво Ви кара да отпочинете?

Съня. Работя постоянно на компютър и очите ми много се уморяват. Дори една кратка дрямка ми помага много да си възстановя силите.

Какво Ви кара да се усмихнете?

Доброто и красивото. Усмивките на другите хора.

Смятам, че съм позитивен човек и много неща ме карат да се усмихвам.

Кога бяхте на път да се откажете от професията на фрилансър?

Случва ми се често. Животът не е справедлив и нерядко се случва да влагам много страст, енергия и труд в някой проект, който в крайна сметка не успява да се реализира на пазара. Това може да ме докара до отчаяние.

За щастие бързо ми минава и след няколко дни оптимизмът ми се завръща с пълна сила и отново се хвърлям с нова енергия в следващия проект.

Как се справяте с несигурността и страховете си?

Несигурността е най-големият враг на бизнеса. Тя може да те докара до парализа и до пълен ступор. Човек започва да се чуди дали изобщо има смисъл да прави нещо, при положение, че изобщо не е сигурно дали ще има положителен резултат.

Това, което аз успях да усвоя като проста и успешна техника, е да направя една малка и проста крачка към онова, което съм си поставил за цел.

Pixabay

Pixabay

Всяко едно малко действие води до все по-голяма увереност и отблъсква страха и несигурността.

Следващата крачка помага още повече. И така, с малки, но сигурни стъпки, накрая стигаш до успеха. Иначе страхът може да те събори.

Кои са най-слабите Ви страни като личност?

Много силно се разстройвам от негативно отношение. Старая се да бъда позитивен и добър към всички, но когато ме нападнат с незаслужен хейт, това понякога ме изкарва от релси.

Ако можете да промените нещо в живота си, какво би било то?

Бих стартирал своя бизнес по-рано. Твърде дълго се колебах и грешките, които допускам на тази възраст, са много по-трудни за преодоляване, отколкото ако човек е на 25 години.

Кои качества и знания усвоихте по време на фрилансърската си кариера?

Аз на практика смених изцяло професията си и научих много неща за бизнеса, за маркетинга и за продажбите, които никога не бих научил само от книгите.

Какво Ви даде фрилансърството и какво Ви взе?

Даде ми приятното усещане за свобода и за удовлетворение.

Това, което ми взе, е спокойствието.

Pixabay

Pixabay

Когато ходиш на постоянна работа на заплата, имаш някакво чувство за сигурност за утрешния ден. Когато се занимаваш със собствен бизнес, трябва да се бориш за всеки потенциален клиент, всеки ден.

Какво искате да се научите още да правите?

Да мащабирам усилията си. Фрийлансърството има един основен недостатък, че продаваш времето си. А времето ни е ограничено. Искам да открия начин да продавам труда си на повече клиенти без да се налага да увеличавам времето, което инвестирам.

Кои качества и умения искате да развивате в себе си?

Искам да се науча да бъда малко по-голям непукист. Понякога се притеснявам, че ставам досаден и не съм достатъчно агресивен в продажбите и в маркетинговите си усилия, а от това страда бизнеса.

Какви качества и познания мислите, че са жизнено важни за успеха Ви?

Упоритост, увереност и постоянство.

Какво бихте казали на своите клиенти за себе си?

Facebook

Facebook

Аз съм този, които може да ви помогне да повишите самочувствието си, да станете по-убедителни в общуването си, да се превърнете в лидер, когото другите да искат да следват.

Кои са трите думи, които Ви описват като човек и Ви правят различни в очите на другите?

Вяра, упоритост, позитивизъм.

Кое е най-ценното, което можете да дадете на другите?

Целия си опит, знания и любов.

Къде и как да Ви намерят?

Уеб сайт: http://drakona.bg, блог: http://silvermountain.mikeramm.com, Facebook: https://www.facebook.com/mikeramm

Имейл: mikeramm@drakona.bg  

*Интервюто е публикувано без редакции.

Facebook (Дани Добрева)

Facebook (Дани Добрева)

Както знаете, проектът “Моят път” променя светове, защото носи силата на колективното знание, опит, вяра и безкрайна борба. Когато Майк се съгласи да се включи дори не подозирах как това ще промени мен самата.

Благодаря ти, Майк, че ни позволи да минем По стъпките на Дракона.

Преди време написах статия, посветена на личния план за развитие. Ако до днес сте се страхували да мечтаете, да горите, да летите – то Майк доказва, че човек може да премести планини с волята си.

Животът си струва всеки дъх и заслужаме да дишаме леко.

Къде се намирате вие днес по пътя на живота си? Пишете ми, поговорете с мен!

Ваша,


Да бъдеш предприемач е начин на мислене и стил на живот

Намери своето вдъхновение за стартиране на бизнес в историите на другите лидери от кампанията “Моят път”.

Ако искаш да обсъдим заедно бизнес идеята ти – поискай среща с мен.Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

You Might Also Like