Моят път

Ирина Памятних и нейната мечта да направи света красив

Тя е Ирина Памятних, на 40, с висше образование – Анимационна Режисура от НАТФИЗ. Занимава се с графичен дизайн и илюстрация, изработва собственоръчно авторски бижута и кукли. През последните 5 години с малки прекъсвания се занимава основно с развитието на собствен бизнес. 

Ирина: “Старя се да направя света красиво място”.

Ирина, какъв е Вашият професионален опит, винаги ли сте била фрилансър?

Не, работила съм преди това 15 години на трудов договор предимно в IT компании.

Спомняте ли си кога и как взехте решение да започнете с фриланс кариерата си?

Да, започнах да мечтая за това преди 7-8 години, а успях да го реализирам преди 6.

Как се насочихте именно към предлагането на този тип услуги/продукти?

С дизайна и илюстрацията беше сравнително лесно, 15 години съм работила това за различни компании и минавайки на свободна практика продължих да го правя, но сега имах възможността сама да избирам клиентите си.

Куклите и бижутата са стара моя страст – правя ги от години и постепенно подадох на ръчканията на моите приятелки, които много ги харесваха и от хоби плавно мигрирам към  професионално занимание. Няколко години прекарах във всевъзможни експерименти с форматии стилове на бижутата и куклите и най-накрая мога да кажа, че съм доволна от резултата.

Кои бяха най-трудните Ви стъпки в началото?

По отношение на фриланса като дизайнер и илюстратор – да се науча да подбирам клиентите си, да се науча да си водя прецизни графици и статистика на работата, да свикна да предлагам на клиента гъвкави решения, свързани с бюджет, срокове и начини на реализация на проекта.

Да не поемам прекалено много работа и да закъснявам със сроковете.

По отношение на куклите и бижутата вероятно мога да напиша цяла епопея за всички допуснати грешки в производствения процес. Основния проблем с бижутата беше спецификата на самата смола с която работя, тя позволява да се създават изключително интересни „3D” ефекти, но е много капризен материал.

Има огромно значение на каква температура се работи и след смесването на двата компонента характеристиките ѝ се променят с всяка изминала минута докато към 60-тата тя застива като голямо парче стъкло и ако не си я оползотворил, можеш само да си я биеш в главата. 🙂

Продаването на подобни предмети също е сложно и съм опитвала какви ли не варианти и места. “Никога не знаеш от къде ще изскочи заекът” е добро мото, защото най-сериозната ми поръчка за серия кукли до момента дойде от братовчедка на Дубайски шейх, която беше пуснала обява, че търси илюстратор за серия книжки във  фриланс платформа.

Кои са най-честите проблеми, с които се сблъсквате?

Основният проблем с който се сблъсквам като дизайнер и илюстратор, са все по-ниските бюджети на малките бизнеси в България  за реклама. Налага се да измислям все по-бюджетни решения. Мотивацията ми за работа пада, защото най-интересното в тази професия е да измислиш и предложиш добре изпипано решение.

Да кажем, ако правя за шоколадова фабрика серия от опаковки, би било страхотно да се помисли за отделна илюстрация за всяка една от опаковките, формата на кутиите да взаимодейства с илюстрациите, да се изпипат всички детайли – хартията, печата да се добави частичен лак, да се прецени внимателно какви хора ще ги купуват, какво ще им хареса. Вместо това се налага да използвам сходни елементи, които да оцветя в различни цветове и само да се надявам, че печатът ще бъде извършен  коректно и цялата красота на дизайна няма да отиде нахалос.

Клиентите ми извън страната обичайно разполагат с по-високи бюджети, но при тях ми липсва възможността лично да контактувам с човека, да видя продуктите или магазина му на живо и да се порадвам също така на резултатите лично.

По отношение на куклите и бижутата – откриването на аудиторията за която тези продукти ще бъдат интересни беше огромно предизвикателство.

Като се замисля най-сериозният проблем, с който се сблъсках, ставайки фрилансър, е малкото общуване с хора и прекомерното общуване с компютъра ми.Все още размишлявам по въпроса как бих могла да се справя с този проблем, оставайки фрилансър.

Кои са най-големите Ви успехи?

Като дизайнер и илюстратор най-големият ми успех дойде от възможността да подбирам клиентите си. В резултат, успях да илюстрирам няколко прекрасни детски книжки за чуждестранни автори и да работя за организации и клиенти с кауза.  Да работиш върху проект с кауза е много различно от това да работиш просто за пари.

Осъзнаваш  че това, което си направил, е донесло реална  полза на някого.

Помня колко ужасно се чувствах като Арт директор в рекламно студио, създавайки максимално привлекателни за децата реклами на чипс – чипсът е нещо, което никога не бих купила на моя син, но когато си на трудов договор няма как да откажеш на работодателя си.

По отношение на бижутата най-големият успех се оказа идеята за персонализирани медальони с име или рисунка – това е личен подарък, изработен в една-единствена бройка за специален човек. Оказа се, че във века на масовото щамповане на продукти хората изпитват огромно затруднение с подаряването на специален подарък, каквото и да купиш със сигурност още стотици хора ще имат нещо подобно.

Какво е за Вас да имате собствен бизнес? 

Свобода

С какви хора Ви събра Вашата професия?

С най-различни, колегите ми са били предимно айтиджии, а това са шантави хора, които мислят бързо и имат специфично чувство за хумор. Имала съм късмета почти винаги да работя в екипи, където е било много весело, хората се подкрепяха взаимно, нямало е дрязги или задкулисни борби.

Най-дълго съм работила в Melon и трябва да кажа, че към края на 6-тата година усещах хората там по-скоро като семейство, отколкото като колеги. Имала съм удоволствието да работя за много интересни клиенти – музиканти, писатели, преподаватели по йога, зъболекари, адвокати – всички със собствен поглед върху живота, това доста обогатява.

Какви хора ви вдъхновяваха и мотивираха, докато се развивахте и познавахте ли ги лично?

Като дизайнер дълги години следях студиото на Лебедев, това, което те постигнаха навремето беше нещо колосално в професионален план и съм изчела и свалила всички обучителни материали, които те публикуваха.

Като рекламна илюстрация се възхищавам на Фил Дунски за позитивната енергия, която излъчват и той и илюстрациите му.  Имах удоволствието да се запозная лично с него на курс по йога в Москва, но основно го следя в интернет. Силно ми повлияха и книгите с илюстрациите на Ребека Детремер и Шон Тан.

Човека, който ме мотивира и ми даде кураж да стана фрилансър, е блогърката – Яна Франк, чета блога ѝ вече 13 години, невероятно силен, позитивен и умен човек, която написа серия забавни книги за фрилансинга и творческите професии.

Жената, която ме запали по правенето на кукли, се казва Марина Бъчкова, от Еnchanted doll. За всички, които си мислят, че от подобно занимание не може да се живее, ще кажа, че преди 4 години тя продаде кукла в e-bay за 200 000 канадски долара.

Човекът, които ме научи как се организират хора и как се комуникира с тях (с много търпение и такт), е Валентин, арт директора ми в Мелон.

И последно, но много съществено,  от бившия си съпруг съм научила всичко, което знам за финансовите преговори с клиент, бюджетиране и съставяне на статистики за ефективност.

Какви съвети най-често получавате от околните?

Околните дават каквито им хрумне съвети и аз старателно ги транспортирам от едното ухо в другото 🙂 .

Какви са отношенията Ви с клиентите– строго професионални и/или неформални и приятелски?

С някои от старите клиенти с течение на времето станаха приятелски, но като цяло смятам приятелството за нещо безкористно и не е добре да се смесват двете, може да се объркат много нещата.

На кого предавате своето ноу-хау?

Водих курс по графичен дизайн  в колеж М3 и планирам да направя серия видео-туториали свързани с правенето на бижута.

За какво не намирате време в ежедневието си?

За всичко намирам, работохолизмът е отдавна в миналото.

Какво ви кара да отпочинете?

Ходя по няколко километра из града всеки ден и слушам католически хорали.

Какво ви кара да се усмихнете?

Малките проблясъци светлина в уморените и забързани градски хора, винаги ги има точно, когато не очакваш. Сериозните разсъждения за живота на 9 годишния ми син. Снимките на приятелите ми от Петербург в Инстаграм.

Каква подкрепа намирате в семейството и близките си?

Без майка ми изобщо не знам как бих балансирала между работата и детето и как би ми останало свободно време безценна подкрепа. Бившият ми съпруг също е огромна подкрепа по отношение на малкия – потресаващ баща е.

Кога бяхте на път да се откажете от професията на фрилансър?

Всъщност бях фрилансър 4 години и след това поради семейни и здравословни причини се върнах за почти две години в офис.

Беше момент, когато имах голяма нужда от сигурност и рутина.

Как се справяте с несигурността и страховете си?

Преди време бях много болна и прекарах доста време гледайки смъртта в очите. Тогава осъзнах колко кратко живеем тук и колко дълго – извън това място. Това преживяване ме накара да променя изцяло възгледите си за живота и вярвам, че ако човек честно следва сърцето и призванието си, нещата винаги се нареждат.

Случва се все още понякога да изпадна в паника, но после минава.

Кои са най-слабите Ви страни като личност?

Много 🙂 емоционална съм, като повечето жени и мога да изпадна в тъга, мирова скръб и униние, защото нещо не се получава както и когато на мен ми се иска.

Какво Ви пречи в работата Ви?

Все още търся кауза, на която да посветя изцяло работното си време, има различни неща, които правя по въпроса, но все още не съм досглобила пъзела.

Ако можете да промените нещо в живота си, какво би било то?

Каквото мога – го променям, каквото не мога е по-добре така да си стои.

Кои качества и знания усвоихте по време на фрилансърската си кариера?

Научих се да работя с ексел и да си следя финасовия поток – вече няма заплата на 30-то число. Цялото начинание с бижутата и куклите ме научи

да планирам с години напред, да инвестирам време и усилия за резултат, който ще имам след много време.

Научих се да съм гъвкава и да мога да променя плановете ако се налага и няколко пъти на ден. Научих, че клиент, който отказва да плати авансово 20% от сумата по договора, почти винаги изобщо няма да плати накрая и е по-добре да потърсиш друг.

Какво Ви даде фрилансърството и какво Ви взе?

Даде ми усещането за свобода и ми отне възможността да работя в екип – която много ми липсва, все още търся начин да съчетая двете, оказа се, че имам нужда от енергията, идеите, вдъхновението и информацията, която по естествен начин идва когато работиш заедно с други хора.

Какво искате да се научите още да правите?

Да пиша детски книги – за да мога да направя авторска книга.

Кои качества и умения искате да развивате в себе си?

Дисциплина, във всички аспекти, по-добри способности за анализ на ситуациите, по-добри психологически умения и да се гмуркам на 10 метра 🙂 .

Какви качества и познания мислите, че са жизнено важни за успеха Ви?

Базисните, които са известни от векове и са жизнено важни за всички хора – порядъчност, коректност, старание, добро отношение, трудолюбие, специфично в моята професия – вроден добър вкус, всичко друго в тази професия се учи.

Какво бихте казали на своите клиенти за себе си?

Ако искате много красиво оформена рекламна кампания с интересни, позитивни и запомнящи се илюстрации – аз съм вашият човек!

Кои са трите думи, които Ви описват като човек и Ви правят различни в очите на другите?

Това е редно другите да го кажат.

Кое е най-ценното, което можете да дадете на другите?

Мога да направя всичко, което ми дадете, да изглежда красиво – било брошури, сайтове, игри, книги, интериори и даже хора.

Личен архив

Личен архив

Какво бихте искали да чувате всеки ден ако имаше кой да Ви го каже?

Скъпа, обичам те.

*Интервюто е публикувано без редакции, а всички снимки са предоставени от Ирина Памятних.

Можете да се свържете с Ирина Памятних чрез личната ѝ страница във Фесбук. За да разгледате невероятните ѝ бижута, посетете официалния сайтна бранда Pipilota, а илюстрациите са поместени в профила ѝ в Behance.

Своите запитвания можете да отправяте на телефон 0888903514 или на имейл адрес pipilota[@]gmail.com

Разгледайте предоставените от Ирина снимки на разннобразните ѝ творби в галерията в началото на текста. Насладете се на естетиката и таланта на твореца в нея. Побъзайте да се сдобиете с уникат, създаден специално за вас 🙂

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

You Might Also Like