Моят път

“Tрябва да вземеш решение с кое продължаваш” – Василена Вълчанова

Vassilena Valchanova

Днес в “Моят път”  гостува Василена Вълчанова,  на 32, маркетинг специалист. Василена има магистратура по международни комуникации от Leeds Metropolitan University и НБУ. Преподава контент маркетинг и пише блог за дигитални стратегии и онлайн маркетинг. Основател е на сайта Valchanova.me, а много от нас я познават и като част от организаторите на събитията за популярна наука с Ratio.

Каква е сферата ти на заетост, Василена и кои са твоите брандове?

Vassilena Valchanova MeРаботя като независим консултант по дигитален маркетинг. Най-близкото до бранд е личният ми сайт Valchanova.me

От колко време си в тази сфера и  това ли е единствената ти професия в момента?

Под различни формати, работя в сферата на комуниакциите от 13 години, а през над 10 от тях съм била фокусирана в дигиталната среда. На практика, това е единствената ми професия, с малки вариации – от PR агенции, през вътрешни маркетинг отдели до сегашната ми роля на независим консултант.

Какъв е твоят професионален опит?

Работя в сферата на комуникациите още от първи курс в университета. Тогава учех “Връзки с обществеността” и започнах работа в малка PR агенция, с която организирахме различни специални събития – от стандартни прес-срещи с журналисти в енергийния сектор до състезания с ендуро мотори и ветроходни регати. Постепенно, започнаха да се появяват нови онлайн канали – Facebook беше в зората на развитието си в България – а започнах и да списвам личен блог. Така започна интересът ми към дигиталните комуникации. 

Vassilena Valchanova

С времето започнаха да се появяват все повече и повече възможности в тази сфера – първо като част от цялостния комуникационен микс на брандовете, а след това и като основни маркетинг канали за изцяло онлайн бизнеси. Имах възможност да работя с големи брандове в сферата на потребителската електроника като LG и Razer, както и да поема маркетинг-инициативата на изцяло дигитални проекти като онлайн магазина Ozone.bg и успешния български стартъп Enhancv.

Спомняш ли си кога и как взе решение да започнеш самостоятелна кариера?

Както повечето промени в моя професионален път, и тази беше плавна и постепенна. В началото започнах с отделни консултации на стартиращи брандове – проекти, които разработвах в свободното си време, просто за да имам видимост към различни индустрии.

Постепенно тези запитвания нарастваха. В един момент в края на март 2019 установих, че не съм имала свободен уикенд от началото на годината и си казах “Васи, трябва да вземеш решение с кое продължаваш – основната си работа или независимите проекти!” 

Отне ми доста време и мислене, защото екипът ми в Enhancv, където работех по това време, беше страхотен и проектът продължава да има сериозна перспектива. Но в крайна сметка реших, че ако сега не поема по самостоятелния си път, по-късно ще ми е много трудно да го направя и винаги ще се чудя “Ами ако…”

Как се насочи именно към предлагането на този тип услуги/продукти?

Това беше естествено продължение на досегашната ми работа – не е революционно нова посока за мен, а надграждане, кариерна еволюция.

Кои бяха най-трудните ти стъпки в началото?

Vassilena ValchanovaПродължавам да се уча да казвам “Не”. Има моменти, в които на масата идват едновременно няколко интересни проекта, в които мога да се включа – тогава ми е много трудно да се огранича и да не поема всички накуп 🙂

Кои са най-големите ти успехи?

Като най-голям успех продължавам да чувствам цялостната промяна, която направихме с екипа на Ozone.bg. Днес сайтът има много масова познаваемост, но когато аз започнах да работя там, това име все още бе познато само на геймърите. С колегите направихме мащабно разширяване на портфолиото – от 4 към 13 продуктови категории. Това бе свързано с цялостен ребрандинг и репозициониране, за да покажем, че Ozone.bg е място за всякакъв вид забавление и свободно време. Имах възможност да водя изграждането на новата стратегия, участвах в редизайна на сайта, за първите 3 години от ребрандинга съм се занимавала с почти всичко, от бюджетиране на кампании и стратегическо маркетингово планиране до пускането на всеки пост във Facebook.

Ако обърна внимание към по-скорошни резултати, то като сериозен успех чувствам приключването на първата ми година като маркетинг консултант с ограничен брой подбрани клиенти, с които гледаме в една посока и работим на споделени обороти.

Какво е за теб да имаш собствен бизнес? 

Приключение

С какви хора те събра професията ти?Vassilena Valchanova

Можещи и амбициозни хора от цял свят. По различни проекти работя с хора от България, Холандия, Ирландия, Канада… Общото между тях е, че се състезават сами със себе си и искат да бъдат по-добри от вчера.

Какви са отношенията ти с клиентите– строго професионални и/или неформални и приятелски?

Доверието е много важно за основите на доброто партньорство. А започваме да се доверяваме, само когато се познаваме. Затова се старая да знам какви са интересите на клиентите ми и извън строго професионалната сфера. Почти винаги започваме срещите си с няколко минути разговор за тренировки, книги, пътувания или други теми, които споделяме. Това ми помага по-бързо да започнем да говорим на една вълна.

На кого предаваш своето ноу-хау? 

От няколко години съм част от маркетинг академията на SoftUni Digital. Това е отговорна задача, която отнема време и енергия, но и много ме зарежда. Да си учител определено не е лесно, но позволява да предадеш нататък знания и умения. Много се радвам, когато науча, че мои курсисти са постигнали резултати и са приложили техниките, които знаят от мен, на практика. 

Дори извън формалното образование отделям време да помагам на тези, които дойдат при мен с въпрос. От миналото лято участвам като ментор в международната платформа GrowthMentor, а и се старая да отговоря на всеки въпрос, който пристигне на мейла ми, доколкото времето и възможностите ми позволяват.

Последният начин да споделям наученото е участието ми като презентатор на различни конференции. Това е идеален вариант знанията да достигнат до повече хора, а и за мен е ценно да се запозная с нови лица. Старая се да участвам поне на няколко събития годишно, както в България, така и на други места в Европа.

За какво не намираш време в ежедневието си?

Често не намирам време да спра и да се огледам. Затова съм си планирала месечни и тримесечни точки за личен анализ, които дори стоят като резервирано време в календара ми.

Какво те кара да отпочинеш?

В последно време виждам колко важна за мен е физическата активност. Тренирам 5 дни седмично, а в момента се готвя за втория си полумаратон. Откакто повиших броя на тренировки от 3 на 5, сънят ми се подобри и за същото време си почивам много по-добре.

Вярвам и в активната почивка – да отмориш от ежедневните теми като научиш нещо ново. В този контекст, започнах да уча италиански за удоволствие. Дори това да не е класическа форма на почивка, на мен ми помага да изляза от ежедневните професионални задачи и да разнообразя ума си с нещо различно.

Какво те кара да се усмихнеш?

Добре свършената работа, малките стъпки към успеха и пакостите на котката вкъщи.

Каква подкрепа намираш в семейството и близките си?

Имам щастието партньорът ми да ме подкрепя във всяка стъпка. Той много добре знае в какво се е забъркал и никога не се опитва да ме ограничи – освен деликатно да ми обърне внимание, когато се преработвам. Когато споделих с него дългият списък с плюсове и минуси да започна независима практика, той ми даде допълнителна сила и спокойствие.

Как се справяш с несигурността и страховете си?

Опитвам се да си припомня други моменти, в които съм се съмнявала в себе си безпричинно. Старая се да си давам сметка и да “документирам” победите, за да мога да се върна към тях, когато нещата са трудни или не виждам ясно успеха пред себе си. 

На етажерката в офиса ми седи нещо, което блогърът Тим Ферис нарича “the jar of awesome”. В него пускам по едно листче при успешен проект, кампания, която се е получила, или просто думи на доволен клиент. След време дори поглед към пълнещото се бурканче е достатъчен, за да ти даде сила.Vassilena Valchanova

Какво ти пречи в работата?

Вече описах трудността да кажеш “Не”.

Ако можеше да промениш нещо в живота си, какво би било то? 

Мислих поне минута над този въпрос и не мога да се сетя за нещо конкретно – а това ме накара да се усмихна.

Какво искаш да се научиш още да правиш? 

Опасявам се, че този списък е дълъг и постоянно нараства.

Какви качества и познания мислиш, че са жизнено важни за успеха ти? 

Емпатията е много важна – както в маркетинга, така и в правенето на бизнес, като цяло. Да усетиш какво е важно за хората, какви са техните нужди, притеснения и интереси, е в основата на маркетинг комуникацията. А в ролята ми на консултант се старая да проявявам емпатия към клиентите, да усещам какво и защо е важно за тях, как биха реагирали в определени ситуации и как мога да направя съвместната ни работа по-ефективна.

Кои са трите думи, които те описват като човек и те правят различна в очите на другите? 

Усмихната, земна, професионалист.

Кое е най-ценното, което можеш да дадеш на другите?

Поставила съм си за цел да помагам на брандовете да изграждат устойчиви връзки с аудиториите си и да ги разрастват в дигитални канали.

Искам да стигнем до момент, в който асоциацията за “маркетолог” не е “манипулатор”.

Vassilena ValchanovaЩе съм щастлива, ако успея да променя тази нагласа дори в ума на няколко потребителя, запознали се с любимия си бранд чрез качествено съдържание, което носи стойност, а не се опитва да те накара само да купиш.

Какво би искала да чуваш всеки ден ако имаше кой да ти го каже? 

Най-радващата фраза от такъв невидим подкрепител ще е “Аз вече не ти трябвам, можеш сама.”

Къде и как да те намерят?

Най-лесният начин за контакт е през сайта ми Valchanova.me. Там можете директно да ми пишете или да си запазите час за начална консултация, в която да обсъдим маркетинг нуждите ви.

*Интервюто е публикувано без редакции, а снимките са предоставени от Василена Вълчанова 

Дигитализацията на бизнеса е предизвикатлество за мнозина предприемачи. Удивително е каква симбиоза се получава, когато свържеш енергичен предприемач с човек, който гори в дигиталния макретинг и това е неговата/нейната истинска страст. Ако имате нужда от умения и вдъхновение, намерете си партньор, който ще прави нещата за вас с усмивка. Не отлагайте развитието на бранда си.Effectiveness and success

Ако темата за дигитализация на бизнеса и дигиталните комуникации ви вълнува, можете да прочетете още тук:

  1. Статии за дигитален Аз-образ;
  2. Статии за бизнес комуникация;
  3. Статии за емоционална комуникация;
  4. Статии за комуникационна стратегия;
  5.  Статии за изграждане на бранд идентичност;

Осмелете се да покажете най-ценното от себе си онлайн.

Променяйте. Адаптирайте. Еволюирайте.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

You Might Also Like