Харесай себе си

Харесай себе си: Тялото ти в бизнеса

Julika Novkova Personal Brand Training Body image

Днес стартирам важна кампания под надслова “Харесай себе си” в подкрепа на бизнес лидерите, за които става все по-трудно да харесват себе си, телата и личния си бранд. Като личен & бизнес психолог наблюдавам , че бизнес лидерите се развиват, стараейки се да копират “успешните” модели, които не на всяка цена са хуманни, здравословни или безопасни за здравето и психиката им.

Все повече бизнес лидери ме припознават като инструмент, с който да решат вътрешните си конфликти така, че да подобрят качеството си на живот и бизнес. Стартирам кампанията “Харесай себе си” с най-видимия аспект на фалшивите идеали, на които робуваме – външния ни вид.  Целта е да помогна на бизнес лидерите да изграждат своя личен бранд без предприемачески бърнуат и с повече приемане и харесване на себе си. Когато не харесваш себе или и тялото ти, това прозира осезаемо в твоя онлайн имидж. Надявам се статията да ви бъде полезна! Седмица 1: “Началото” е посветена на осъзнаването на вътрешните конфликти с тялото и промяната на  нагласите към себе си и тялото ни. Отделете си малко време за четене, защото вие имате значение!

Защо все по-малко харесваме себе си?

Don't quit

Pixabay

Стартирам кампанията под надслов “Харесай себе си”, тъй като все повече бизнес лидери признават открито, че не харесват себе си или аспекти от себе си. Имат критики към външния си вид, към степента си на известност, към удовлетвореността от отношенията с хората около себе си. Живеят с непримиримост към черти на характера си или телата си, което ги саботира.

Все по-трудно е да се справяме със саморазрушаващите поведения и вътрешните си психлогически конфликти.

Едва ли има еднозначен отговор на въпроса “Защо все по-малко се харесваме”, но сред водещите фактори за тенденциите вероятно са социалните медии и поп-културата в западното общество. Знаете, че фокусът ми основно е върху нещата, които можем да променим, но понякога няма как да си затворим очите за нещата, които ни влияят отвън, а са далеч от обсега ни на контрол. И така, как да харесваме своите несъвършени тела, когато чуждите са толкова блестящи и съвършени?

Истински ли сме ако не изглеждаме като “известните”?

Почти всички известни личностни, с които работя, изпитват в по-голяма или по-малка степен тежестта на своята публичност и разпознаваемост. В някакъв момент бизнесът и брандът им спират да им принадлежат и те се превръщат в микро мениджъри на собствения си живот. В стремежа си да удовлетворяват чужди очаквания, често разочароват и себе си, и най-близките си.

Да, тъжната истина е, че има твърде много успели личности, които в стремежа си да постигнат известност, материално богатство и слава, загубват други аспекти от живота си като лична свобода, време, семейство, партньор, значими отношения, здраве, сън, покой, радост и смисъл от личността си, тялото, дейността и дори от живота си.

Как става така, че вярваме, че искаме пределени неща, а когато ги достигнем осъзнаваме, че всъщност не ги искаме по този начин и на тази психологическа цена?

Често работя с хора, които не просто не харесват себе си, а им се налага да градят и публичен образ, който във времето им се струва все по-чужд и фалшив. И макар публичният им имидж да е социално желателен и да са популярни и давани за пример, вътре в себе си хората се чувстват като измамници, отдавна вече не вярващи в нещата, които разказват. Странници, пътуващи през чужди тела, в чужди дрехи, с чужди мечти.

По дрехите посрещат, по ума – изпращат

Happy branding and marketing

Pixabay

Всички знаем колко е важно да поддържаме добър външен вид и в бизнеса това играе огромна тежест. Подчиняваме визията си на модели и представи, за които се смята, че издават нашия висок социален и материален статус. Търсим визия, която “крещи” отдалеч, че може да ни се има доверие и сме постигнали повече от другите.

Истината е, че подобни идеали за външния вид най-често причиняват сериозен психически и емоционален дискомфорт, а в дългосрочен план могат да доведат и до сериозни вътрешни конфликти и лоши отношенията със собственото тяло. Особено застрашена група са бизнес лидерите – и жените, и мъжете, които съвсем съзнателно се опитват да се впишат в тази колективна представа за “идеално изглеждащ лидер”.

Сякаш съвършеният външен вид сам по себе си е форма на успех и повод да бъдеш известен.

Подобни тенденции се наблюдават особено чувствително в индустриите, подчинени на темите за външния вид, успеха, здравето и красотата. Обществото бива заливано непрекъснато с подправени образи и пресилени послания и дори най-осъзнатите личности биват уловени в схватката на веченото неудовлетворение от себе си. В резултат, всички се стремим да изглеждаме така, както мислим, че другите ще очакват от нас да изглеждаме и телата ни спират да ни принадлежат. Представата за нас се изражда във Франкенщайн, съставен от откъслечни убеждения, които събрани в едно, нямат никакъв смисъл. Този лишен от логика образ обаче е онова, към което отчаяно се стремим, защото сме убедени, че ако телата ни са съвършени – и бизнесите ни ще бъдат успешни.

Всяко тяло е уникално преживяване

Personality identity online

Pixabay

Много от вас знаят, че подпомагам развитието на още един проект – “Синергичен човек“, чиито създател е съпругът ми Владимир Новков, чрез който помагаме на хората да се чувстват добре в кожата си посредством движение и спорт. Спортната психология  прилича много на бизнес психологията по това, че се налага да “изваждаме” от света на човека убеждения, нагласи и образи, които водят до трайна дисфункция с тялото и образа му.

Да не се чувстваш добре в тялото си изцяло или да се срамуваш от аспекти от външния си вид винаги се отразява на бизнеса ти. Кара те да се криеш от другите, да се боиш, че ако те видят, ще се разочароват и ще оттеглят доверието си от теб.

Автентичността на бранда донякъде се постига именно чрез умението да живееш в мир със себе си и недостатъците си, като същевременно приемаш спокойно факта, че ще има хора, които ще те харесват и такива, които няма да те харесват именно заради тези недостатъци.

Когато човек разглежда собствения си образ като система, съставена от много други цялости, дори да усеща някоя от тези цялости като несъвършена, пак ще осъзнава себе си като стойностно същество. Страхът от оценката на собственото ни тяло е толкова мощна спирачка за личностно и бизнес развитие и бих казала, че в някои случаи дори е непреодолима без външна намеса и помощ.

Моето тяло е достатъчно добър дом

Find your brand strenght

Pixabay

Онова, към което се стремя, е да помогна на хората да се научат да живеят с телата си такива, каквито са. Задачата не е особено лека, когато всеки иска нещо, което няма и вероятно някога няма да постигне с тялото си. Непрекъснатите опити да “подобрим” телата си, които функционират нормално и не се нуждаят от ремонт, всъщност отразяват невъзможността човек да се слее с тялото си и да функционира чрез него пълноценно.

Наблюдавам как се чувстват хора, които често модифицират по един или друг начин външния си вид – в дългосрочен план телата им никога не са достатъчно “красиви”, “силни”, “слаби”. Те просто не са техен истински и уютен дом. Независимо с какво се борят тези личности – време, килограми, мускули, цвят на косата/очите, форма, размер – всички те си приличат по онова усещане за неуют в собствената кожа, който така и не идва без волевото ментално усилие да се приемем в цялост.

Тъжното е, че това се пренася и върху общуването с другите. Техните тела също изобилстват от недостатъци и неща за критикуване. Подобно отношение на отрицание на себе си (и другите) вероятно носи някакво удовлетворение чрез преследване на стремежа към съвършенство. За съжаление обаче тази представа за съвършенство не включва идеята за тялото ни като високо функционален дом на нас, нашия разум и душа.

Ние сме твърде фокусирани върху вътрешните конфликти с телата си, стараем се да ги модифицираме и разкрасим, докато пренебрегваме факта, че телата ни имат нужда от други мерки и критерии за здраве, функционалност, сила и красота. И това е толкова индивидуално преживяване, че е невъзможно да дадем формула за “перфектното” тяло, валидна за всеки човек на планетата. Нужно е специално и лично отношение и това също е пътуване към себе си.

Телата ни са също толкова уникални, колкото и умовете и съзнанията ни.

В тялото на магнетичния бизнес лидер

Have the courage to succeed

Pixabay

Разбираме колко е абсурдно да очакваме другите да приличат на нас, а същевременно ние непрекъснато искаме да приличаме на някой друг. Липсата на удовлетвореност от собствения външен вид в бизнеса почти винаги прозира в начина, по който се появяваме в публичното пространство – с френетичната нагласа да скрием онова, което не искаме другите да видят.

Иронията е, че именно така привличаме вниманието към онова, което уж искаме да скрием. А щом усетим как другите се вторачват в “недостатъка” ни, поискваме още повече да го скрием – онлайн и офлайн.

Магнетичните бизнес лидери привличат не толкова със самия си външен вид, колкото с лекотата, с която носят телата си. Винаги сме си говорили за синергията “тяло-ум-дух-душа” и бизнесът като контекст не прави изключение. Външният вид е нещо, с което всеки се научава някак да живее. Някои – с отрицание, други – с приемане, трети – с безкрайни опити да се променят.

Балансираното отношение към тялото е интуитивен и личен диалог със себе си.

Важното е, че когато се срамуваме от телесните си дадености, всъщност отнемаме от възможността да използваме максимално потенциала на телата си в личен и бизнес план. Криенето и маскирането на недостатъците прозира в усилването на силните ни страни. Твърде “полираният” и бляскав публичен имидж може и да ни носи удоволствие, но всъщност задълбочава конфликта с тялото ни – знаем, че хората ни харесват без да виждат цялата “истина” за нас.

Всички синергични лидери, с които работим по проекта “Синергичен човек”, преминават през психологическа подкрепа, с която да изградят здравословна връзка с тялото си. Да научиш какво може тялото ти, колко издръжливо, силно, гъвкаво и пластично може да е, представлява гледната точка, с която да изградите качествено ново отношение със себе си. Да се срамуваш от отражението си е личен избор, но по-тъжното е, че се срамуваш и за нещата, които си мислиш, че другите мислят или ще помислят или ще кажат за теб и тялото ти. А страхът от чуждата негативна оценка може да е толкова мощна спирачка в бизнеса, особено когато говорим за личния бранд.

Твоето тяло е твоят бизнес

be happy in business

Pixabay

Първите онлайн сесии с клиенти винаги изучават как човек живее. Когато предприемачите имат добър сън, достатъчно движение, добра социална среда, балансирано хранене и достатъчно бизнес подкрепа, те рядко преживяват бърнаут дори ако бизнесът им фалира.

Опознавайки тялото си се научаваш да го приемаш и модифицираш в границите на собствените му възможности и ограничения.

Движи се, за да създаваш!

Използвам подкрепата на Влади от “Синергичен човек” точно за моментите, в които човек иска да промени начина, по който гледа на спорта и движението в ежедневието си. Към нас се обръщат онези, които не намират време, енергия и познания в себе си как да подобрят двигателната си култура. Някои хора не само не харесват телата си, но и усещат, че телата им нямат сила и енергия, за да се справят с безкрайните трудности и задачи в бизнеса.

Тук не говорим само за позитивните страни на спорта върху общото физическо здраве. Говорим за това как да използваме физическата активност като инструмент за решаване на вътрешните конфликти с тялото и по-важното – как да опознаем потенциала си и да накараме физическата си даденост да работи за нас и бизнес целите ни, независимо дали говорим за публичен образ или оперативно справяне със задачите.

Спортната дисциплина със сигурност помага да намерим онази модалност, при която тялото ни наистина се превръща в уютен, силен и красив дом на творящото ни и неуморно съзнание. Да правиш бизнес изисква тялото ти да бъде физически устойчиво на стрес, емоции, умора, недоспиваме, неравномерно или свръхобилно хранене, обездвижване или претоварване. Когато не харесваме телата си, не можем да оценим и колко верни спътници са в живота ни.

Тялото, от което се срамуваме, е същото, което се опитваме да скрием в живота и бизнеса си.


Синергичен човек


Умението да “слепваме” отделните си части (тяло, ум, емоции, движение, създаване, иновативност) изисква постоянство, дисциплина и увереност в смисъла от подобно събиране в единен Аз образ. Изключително трудно е да бъдем иновативни и креативни когато не харесваме себе си.

Затова и седмица 1 е посветена на осъзнаването и признаването на вътрешния конфликт с тялото и осмислянето на личната готовност за промяна. Живот се живее всякак, но така ли наистина го искаме? И каква цена плащаме за това, че не признаваме пред себе си конфликтите с телата си? В какво наистина вярваме и към какво се стремим? Това ли сме ние наистина?

Харесай себе си, за да бъдеш себе си.


Ако темата за изграждане на автентичен дигитален личен бранд ви е важна направете личния бизнес тренинг онлайн за 8 дни, предоставен безвъзмездно и за свободно ползване с некомерсиална цел ето тук.


Julika Novkova Personal Brand Training


Имаме напълно изкривени представи за нужди, желания, капризи и бизнес. Предприемачеството е симбиоза между лични и чужди нужди, точно както всяка друга наша социална роля. Да съжителстваш в паразитни отношения със своя бизнес е личен избор. За всички, които искат други ценности – споделеност, лична свобода, психическа гъвкавост и емоционална устойчивост – имаме си InnovaCeption. Научи повече за трансформационната програма за повишаване на личната продуктивност през креативност и иновативност InnovaCeption в този материал.


Променяй. Адаптирай. Еволюирай.


Имаш ли нужда от подкрепа?

Изпрати ми своето запитване или поискай лична среща. Разкажи ми къде те срещам и накъде вървиш –  ще отговоря при първа възможност.

Ако търсиш как да формулираш своето питане, виж тук за какво  още обичам да си говоря с хората и открий своето начало или директно ми пиши, за да избистрим нещата заедно.

Ще ти върна информация как мога да ти бъда полезна, за да организираш времето, бюджета и енергията си.

Пиши ми!

  Име

  Email

  Тема

  Сподели с мен:


  Julika Novkova Business Psychologist, Organizational Consultant & Executive Trainer

  Клиентите на Juls’ Psychology споделят:


  Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

  You Might Also Like