Харесай себе си

Харесай себе си: Самозаблудите за телата ни

Харесай тялото и себе си

Хората все по-често изпитват сериозни трудности да приемат спокойно физическите си дадености и да се харесат истински отвътре и отвън. Бизнес лидерите живеят с огромното бреме на плещите си да имат съвършени тела, съвършен живот и перфектни отношения. За съжаление, социалните медии задълбочават проблема и за хората, които не се явяват публични фигури. Всички сме застрашени от влиянието на фалшиви образи, чиято единствена цел е комерсиализация. А цената, която плащаме, за да бъдем “като другите”, е нехуманно отношение към собствената ни личност и тяло.

 Инициативата “Харесай себе си” е в подкрепа на бизнес лидерите, които изпитват върху себе си огромен натиск да изглеждат и да се държат по определен начин. Неспособността да се въплътим в даден идеал за красота или успех, често идва с тежка психологическа цена – да не харесваме себе си такива, каквито сме. Ето друга перспектива как да си помогнем в тази посока. Отделете си 10 минути за четене, защото вие имате значение!

Образът на тялото и личните самозаблуди

Жена медитира

Pixabay

Днес повечето от нас се стремят да поддържат личен бранд, който кореспондира със съвременните представи за успех и красота, а това не винаги отразява собствената ни личност, потребности и ценности.

Имаме все по-лош сън, все повече проблеми с тялото и храненето си, все по-притъпени сетива и изострена нервна система, все по-малко време и все повече неизпълнени мечти и желания.

С експертите от кампанията “Харесай себе си” работим рамо до рамо, за да помагаме на хората да се справят със своите трудности да постигнат физическо и психическо здраве чрез нормализиране на:

 • ритъма на сън и бодърстване;
 • енергизираността на съзнанието и поддържането на фокус и внимание;
 • телесното тегло и изграждане на рутина за физическа дейност;
 • храненето и превенцията на хранителните разстройства;
 • физическо и психическо благополучие;
 • баланса “живот-работа” и превенция на бърнаут и работохолизъм;

Днес в кампанията “Харесай себе си ми гостува Боряна Герасимова, създател на Re:gena, с която ще си говорим за самозаблудите за телата ни. Боряна помага на хората да постигнат едно по-добро ниво на познаване на тялото чрез ДНК анализ. Тя ще сподели какво означава да водиш несправедлива битка с тялото си в опит да бъдеш като другите. Останалите статии в кампанията ще намерите ето тук.


Здравей, Боряна! Благодаря ти, че се съгласи да поговорим заедно по темата “Самозаблуди за телата”, част от кампанията за превенция на бизнес лидерите “Харесай себе си!”.

Боряна Герасиова Re:gena Re:start

Боряна Герасимова, основател на Re:gena и автор на ДНК програмата Re:start

Защо според теб хората изпитват импулс телата им да изглеждат като на другите – онлайн и офлайн?

Когато видим някой, за който смятаме, че е харесван и успешен, и виждаме негови или нейни определени черти, нормално е подсъзнателно или съзнателно да решим, че ако имаме тези черти, и нас ще харесват и ние ще сме успешни в същата сфера.

Например, ако съм по-слаба, и аз ще се чувствам женствена и ще бъда привлекателна. Ако увелича мускулната си маса, ще съм по-мъжествен и уверен.

Но това в много случаи е самозаблуда и проблемът се оказва във възприятието ни, а не във вида на тялото ни.

Има ли повече рискове за нас при социално сравнение в социалните медии и ако да – какви?

Все повече научните проучвания показват, че ако не внимаваме, социалните медии могат да ни подлудят. Все по-малко от примерите, които виждаме там, са истински и устойчиви.

В социалните медии много по-голям процент от хората се стараят да се покажат в най-добрата си светлина и старателно скриват проблемите си. Те пътуват до чудесни дестинации, имат съвършено семейство, скъпи вещи, накратко – живот мечта. Ние виждайки тези идеални животи, и сравнявайки нашия живот с тях, рядко ще се почувстваме по-добре, напротив – чувството за неадекватност в социален и аспект и спрямо начина, по който изглеждаме, често се засилват.

Жена се смее и се радва

Pixabay

Нормално е нереално красивите тела, които виждаме, да започнат да влияят и на отношението към тялото ни и да ни подтикнат към мерки, които може да ни нанесат сериозна вреда. Забравяме, че това, което виждаме, е резултат от старателно подбрани пози, осветление, филтри, подбор на пейзажи и често софтуер за обработка на снимки от вида на фотошоп.

Много научни проучвания показват, че социалните медии увеличават риска от депресивни разстройства, намалено самочувствие, усещане за самота, завист, тревожност, нарцистични разстройства.

Има и цяла индустрия, която вменява на хората, че не са достатъчни: достатъчно здрави, достатъчно красиви, не се грижат за себе си и какво ли още не, ако не купят дадения продукт или следват дадения модел/режим/поведение.

Какви са рисковете сляпо да подражаваме на популярните модели за тяло и красота?

Наскоро един от много големите фитнес инфлуенсъри сподели как буквално е осакатил тялото си в стремежа си да поддържа определен имидж. Платил е огромна лична цена за това и наистина ме впечатли откритостта, с която говори за това.

Жена тренира активно

Pixabay

Но с години неговите последователи са искали да изглеждат като него без да знаят какво му е коствало. Ние може би никога няма да разберем какво им е коствало на тях да следват неговия модел на тренировки – физически и психически.

Рисковете да подражаваме сляпо на популярните модели е, че всичко идва със своята си цена.

Ако плащаме със здраве, то това, което искаме, почти винаги идва прекалено скъпо.

Ако погледнем назад, модата на телата се мени бързо и е безумно да я следваме. Например, при жените – малък бюст, голям бюст, малък таз, голям таз и т.н.

Тялото ни не е дреха, която да прекроим според модата тази година.

Ако се опитаме да носим обувки, които са ни с няколко номера по-малки, краката ни бързо ще се разранят и деформират. Важно е да помним това, когато усетим импулс да подражаваме на някого. Този вид тяло може изобщо да не ни пасва.  За разлика от дрехите и обувките, тялото и здравето не са продукти, които можеш да си купиш. Нито лесно да поправиш, ако се повредят.

За телата ни има една единствена мода, с която трябва да се съобразяваме – да са здрави. Въпросът е не какъв е сегашният популярен модел, а кой е моделът, в който моето тяло ще здраво.

Кои са рисковите поведения на съвременните хора, с които застрашават здравето и безопасността си?

Жена изпитва покой

Pixabay`

Ако следваме модел, който не е съобразен с нас и не е ясно дали работи за нас, винаги има рискове за здравето и психиката ни. Когато става въпрос за следване на модел на подражание, това може да е хранителен режим, тренировки, прием на добавки или определени храни.

Огромна част от тези модели и продукти биха ни навредили, защото те си противоречат с възможностите на нашето тяло.

В Re:Gena работим с генетични изследвания, които ни показват кой е работещият подход за подобряването на здравето и външния вид на хората. ДНК показва при кой човек нашумялата кето диета може да навреди на здравето, при кой приемът на антиоксиданти би имал обратен ефект, при кой рискът от травми е сериозен и не всяка тренировка е безопасна; и много, много други фактори.

Няма значение колко популярен или ефикасен е даден хранителен или спортен режим за някои хора. Ако той не съобразен с нашите нужди, той може не само да не ни донесе желаните ползи, но и да ни навреди.

В работата си редовно срещам хора, които следват толкова рестриктивни и неподходящи за тях диети или тренировки, че не се различават от самоналожено насилие и наказание. С всички тези неща е по-вероятно човек да си навреди, от колкото да си помогне.

Как да разберем, че имаме нужда от помощ  и имаме проблеми с тялото си?

Жена се усмихва и се радва

Pixabay

Много са случаите, в които бихме имали нужда от помощ и подкрепа. Например:

 • Когато въпреки усилията ни, свързани с начина, по който се храним и движим, не получаваме резултатите, които бихме искали или просто не се чувстваме добре в кожата си;
 • Ако редовно подхващаме тренировки и режими и бързо се отказваме/демотивираме;
 • Ако усещаме част от режима си като самоналожено наказание или насилие. Това може да е например силно рестриктивна диета или свръхтежки тренировки;
 • Усещаме загуба на контрол в процеса на поддържане на физическата си форма;
 • Изпитваме чувство на вина и срам от начина, по който изглеждаме;
 • Чувстваме, че не познаваме как тялото ни работи и какво му влияе;
 • Усещаме липса на мотивация да се движим и да се храним с грижа за себе си;
 • Имаме проблеми със съня и усещаме липса на енергия;

Подкрепата в тези случаи не се ограничава единствено до подобряване на режима на хранене или тренировки. Важно е да си дадем сметка, че понякога може да става въпрос за медицински или психологичен проблем, и е нормално да се допитаме до конкретните специалисти, за да се почувстваме по-добре.

Какво означава да харесваме себе си и да имаме добра връзка с телата си и как да я изградим?

За мен това означава на първо място да опознаем тялото си и да приемем, че

нашето тяло е различно от телата на другите хора.

Жена съзерцава

Pixabay

И е нормално то да не откликне добре на подхода, който те използват за себе си, защото всяко тяло има своя потенциал и своите ограничения.

В това отношение генетиката помага изключително много. Тя ни показва как тялото ни би реагирало при определени тренировъчни или хранителни режими. Кое би работило по-добре за него и какви рискове или проблеми могат да се проявят.

Промяната на тялото ни не трябва да граничи с насилие, а да продиктувана от грижа, разбиране и да е с цел по-добро здраве.

Моето разбиране е, че функцията на тялото ни не е то да бъде красива закачалка за красиви дрехи. То трябва да може да ни служи и да ни помага да правим нещата, които обичаме да правим.

Една добра идея е да си направим списък с тези неща, за да си ги изясним за себе си. Например, да мога да кача висок връх, да гушна и вдигна дете, да тичам и да танцувам, да имам енергия от сутрин до вечер, да се чувствам здрава и силна. Ако тялото ми може да прави тези неща, то ще е най-красивото за мен тяло. Виждала съм много красиви тела – според някои разбирания за красота – които не могат тези неща и аз не искам моето да е като тях.

Красивото тяло на първо място е здравото тяло.

Ако ние полагаме грижата, от която тялото ни се нуждае, то ще бъде здраво и ще изглежда най-добре според това, което е възможно и физически определено за него. Но най-важното е, че ние ще се чувстваме отлично в него!Женско здраве и красота, лекота

За да поддържаме тялото си здраво, има една голяма обща рамка – подходящо хранене, движение, почивка, грижа за менталното здраве. В тези параметри всички имаме различни нужди и различна генетична предиспозиция. След няколко десетилетия на този свят, животът се е отпечатал по определен начин на телата ни – не само на външния им вид, но и на начина, по който функционират.

Когато се съобразим с тези фактори, тялото ни откликва и започва да се трансформира. Ако искаме да сме в отлично здраве, да се чувстваме добре и да изглеждаме добре, трябва да извървим пътя по откриване на това, което работи за нас.

В същото време е ключово да осъзнаем, че това дали харесваме тялото си или не зависи не толкова от вида на тялото ни, колкото от нашите разбирания и очаквания за вида му. Ако работим върху психическата ни настройка и заложим на посоката, която нашия геном ни дава за хранене и движение, ще постигнем много по-добри и трайни резултати. Няма по-голяма персонализация от тази.

Генетичните изследвания помагат изключително много в този процес на себепознание и персонализация. Тази информация дава много голяма яснота и спокойствие. Това е генетичният паспорт на тялото и ни показва кои усилия и коя грижа ще бъдат възприети добре и биха били ефективни, и кои не биха дали задоволителен резултат или навредили. Спестяват ни години лутане, опити и грешки, и много разочарования и ни помагат да рестартираме грижата за здравето си по здравословен и безопасен начин на почти всяка възраст и от почти всяка физическа кондиция.

Как могат хората да получат помощ?

Точно с тази цел в Re:Gena създадохме програмата „Re:Start – Обичай тялото си“ . Това е 8 седмична програма за трансформация, с която помагаме на хората да си върнат усещането за контрол над тялото и живота. Тя няма аналог в България и зад нея стои силен и доказал се екип в сферата на генетиката, храненето, психологията и спорта.

В Re:Start хората получават цялостна професионална подкрепа и разбиране в процеса на опознаване на движението и храненето, определени от тяхната ДНК, както и познание за тяхната психологическа настройка. Промяната на нагласата към тялото е първата крачка към промяната на възприятието и е много важна, защото харесването на тялото започва с харесването на себе си.

Тъй като геномът е този, който в много голяма степен определя храненето и физическото представяне, той е основата на успешната програма.

Когато опознаем тялото си посредством ДНК анализ, знаем какво работи за нас и какво ни какво ни прави уникални.

В същото време навиците, градени десетилетия, не са лесни за промяна, затова на всеки етап от програмата има експерт, който да подкрепи участниците в нея – практически и психологически. Да се чувства човек подкрепен и разбран е сред най-важните условия да не губи мотивация в трудните дни.

Юлика Новкова онлайн психолог

*Интервюто е публикувано без редакции


Да харесваш себе си означава…

Да харесваш себе си означава да познаваш всяко свое проявление. Означава, че намираш смисъл в това да си себе си дори когато знаеш, че си несъвършен. Да приемаш ограниченията си от всякакво естествено и да виждаш потенциала си. Ние сме част от хората, които помагат да се възстановяваме от стил на живот, който води до психически, емоционални или физически последици за нашето здраве и благополучие. Надяваме се нещата, които разказваме, да ви помогнат да се предпазите като преборите стереотипите за себе си, личността и телата си. Помогнете си да бъдете по-здрави и по-щастливи и се погрижете за телата, умовете и душите си.

Умението да харесваш себе си е за цял живот и се пропива във всяка мисъл, емоция или реакция. 

Julika Novkova Psychologist Online


Имаме напълно изкривени представи за нужди, желания, капризи и бизнес. Предприемачеството е симбиоза между лични и чужди нужди, точно както всяка друга наша социална роля. Да съжителстваш в паразитни отношения със своя бизнес е личен избор. За всички, които искат други ценности – споделеност, лична свобода, психическа гъвкавост и емоционална устойчивост – имаме си InnovaCeption. Научи повече за трансформационната програма за повишаване на личната продуктивност през креативност и иновативност InnovaCeption в този материал.


Променяй. Адаптирай. Еволюирай.


Имаш ли нужда от подкрепа?

Изпрати ми своето запитване или поискай лична среща. Разкажи ми къде те срещам и накъде вървиш –  ще отговоря при първа възможност.

Ако търсиш как да формулираш своето питане, виж тук за какво  още обичам да си говоря с хората и открий своето начало или директно ми пиши, за да избистрим нещата заедно.

Ще ти върна информация как мога да ти бъда полезна, за да организираш времето, бюджета и енергията си.

Пиши ми!

  Име

  Email

  Тема

  Сподели с мен:


  Julika Novkova Business Psychologist, Organizational Consultant & Executive Trainer

  Клиентите на Juls’ Psychology споделят:


  Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

  You Might Also Like