Харесай себе си

Харесай себе си: Твоят позитивен образ и хранителните нарушения

Позитивен образ на тялото Юлика Новкова Елисавета Павлова

Стартирах кампанията “Харесай себе си” в подкрепа на бизнес лидерите, за които става все по-трудно да харесват себе си, телата и личния си бранд. Като личен & бизнес психолог наблюдавам , че бизнес лидерите се развиват, стараейки се да копират “успешните” модели, които не на всяка цена са хуманни, здравословни или безопасни за здравето и психиката им.

Все повече бизнес лидери ме припознават като инструмент, с който да решат вътрешните си конфликти така, че да подобрят качеството си на живот и бизнес. Третата тема в кампанията “Харесай себе си” е посветена на нарушената връзка с телата ни и негативният образ на тялото.. Целта е да помогна на бизнес лидерите да изграждат своя личен бранд без предприемачески бърнуат и с повече приемане и харесване на себе си и тялото си. Когато не харесваш себе или и тялото ти, това прозира осезаемо в твоя  имидж. Надявам се статията да ви бъде полезна!

Д-р Елисавета Павлова психолог интуитивно хранене

Д-р Елисавета Павлова, психолог и експерт по позитивни отношения с тялото и храненето

Ако сега стартирате инициативата, можете да надникнете за какво си говорихме в седмица 1. През седмица 3 избрах да разгледам темата за позитивния образ на тялото с един от ТОП-експертите ни по интуитивно хранене и справяне с негативните последици от нарушената ни връзка с тялото – д-р Елисавета Павлова.

Д-р Павлова е изследовател и практик, създател на бранда Unikal Online Isntitute и е сред  високо квалифицираните психолози, консултанти и обучители, които развиват собствени методологии и с които си партнирам.

С д-р Павлова си сътруднича при решаване на казуси, при които вътрешните конфликти с тялото изискват специализирана и задълбочена грижа. Д-р Павлова предостави  за целите на кампанията “Харесай себе си” безвъзмездно верифициран от нея за нашата култура въпросник за ранна диагностика на разрушителни хранителни навици, който е поместен в края на статията и всеки може да го попълни с цел превенция.

Попитах д-р Павлова онези въпроси, с които се сблъсквам ежедневно и на които търсим заедно с моите клиенти отговори, когато развиваме техния личен бранд. Вижте какво споделя тя от своята перспектива, тъй като опитът на Елисавета обхваща помощ и грижа за хора, които са минали границата и съществуват в състояние на вътрешни конфликти, страдание и дори – травма. Надяваме се нашият опит да бъде полезен за вас и семействата ви и да имате предвид с какви трудности се сблъскваме ние, когато решенията се правят бързо и необмислено.

Погрижете се за себе си и телата си, изграждайте автентичния си личен бранд по здравословен и безопасен начин!

Елисвета, благодаря ти, че ме подкрепи в кампанията “Харесай себе си” и се отзова, споделяйки своя опит и инструменти! Инициативата е насочена към бизнес лидерите, които се стремят да изградят положителен публичен образ (онлайн и офлайн) и вследствие нерядко нарушават отношенията със своето тялото .

Спрямо твоя опит, защо хората изпитват импулс телата им да изглеждат като на другите – онлайн и офлайн?

Personal brandind business lady

Pixabay

Една от водещите причини е, че телата ни и теглото са с превърнали в консуматорското модерно общество като  мярка на собствената стойност.

В нашето общество преобладава вярването „слабото е красиво, а красивото е добро”.  Затова жените често използват теглото като мярка, с която измерват своята стойност и привлекателност.

Нормално е за жените, щом влязат в една стая, веднага да определят статуса си, като оценяват кои жени са по-слаби и кои по-пълни от тях. Като резултат,

да си жена, често означава да се чувстваш дебела и неадекватна.

Има ли повече рискове за нас при това социално сравнение с другите в социалните медии и ако да – какви?

Ежедневно милиони жени и мъже са бомбадирани от образи на перфектното тяло в медиите и интернет пространството. Манията по образа на тялото и теглото достига нови висоти в нашето общество и изглежда, че социалните медии и в частност онлайн социалните мрежи подхранват огъня.

Те съчетават много от визуалните аспекти на традиционните медии с възможността за взаимодействие между потребителите и разпространение на стереотипи.  Макар онлайн социалните мрежи (социалните мрежи) да не са причината за ниското самочувствие и самооценка, те притежават необходимите инструменти, за да задълбочат проблема.

Brand portfolio

Pixabay

Вече не сме изправени само пред проблема как да се справим с неудовлетвореността от сравненията и „въздишките” по перфектните визии на звездите от екрана и модните подиуми, но и пред зашеметяващите снимки на нашите приятели и познати в онлайн социалните мрежи, получаващи множество „лайкове”.

Какви са рисковете сляпо да подражаваме на популярните модели за тяло и красота?

Рисковете от сляпото подражание на моделите могат да бъдат сериозни и застрашаващи не само физическото ни но и душевно, емоционално, умствено, духовно и социално съществуване. Станем ли последователи на парадигмата за спазване на диети като начин за постигане на мечтаната фигура, ние автоматично биваме застрашени от хранителни разстройства. Това е доказано с научни проучвания демонстриращи че, 30% от спазващите диети стават хронично спазващи диети, а от тях 30% развиват хранителни нарушения.

Има ли покачване на процента хора, страдащи от хранителни разстройства? В какво се състоят  трудностите за тях?

Броят на момичетата около и малко над тийнейджърска възраст, които са били приемани в болница с тежката диагноза анорексия, се е увеличил с 80% за последните 10 години, сочат резултатите от проучване на НСИ (Националния статистически институт).

През последните няколко години се наблюдава и значителен ръст на заболеваемост и сред жените над 40 години.

Personal brand online

Pixabay

Болните крият проблемите си, а и те са трудно установими, затова броят на хората с хранителни смущения е по-вероятно да е 500 000. Екипът ни в УНИКАЛ сме подготвили страница със статистика за България, за която можете да научите тук:

Кои са рисковите поведения на съвременните хора, с които застрашават здравето и безопасността си?

Пътят от нормалното до нарушеното хранене преминава от приемането на храната и тялото, през обсебването с храна и тяло, през некласифицирани нарушения в храненето и до класифицираните хранителни разстройства (ХР). Очевидна е водещата значимостта на нарушените хранителни навици и неправилното възприемане на формата на тялото в развитието на ХР. Това определя и ключовата им роля за диагностициране, управление, лечение и превенция.

 Има ли отношение тялото ни към способността ни да се харесваме и приемаме?

Има определена връзка между това, което виждате в огледалото и колко  ценност отдавате на себе си като личност, вашето самочувствие и самооценка. И в тази връзка аз консултирам всичките мои клиенти и курсисти в УНИКАЛ.

Моделът, който съм създала като акроним, включващ 6 холистични аспекта – телесен, духовен, социален, емоционален, умствен и професионален, в чието осъзнаване, приемане и имплементиране е тайната за постигане на хармонично благоденствие и трайно справяне с обсебеността от тялото.

 По какъв начин да изградим позитивна връзка с тялото си без да изпращаме в крайности с хранене и спорт?

Brand vision

Pixabay

През дългогодишният ми професионален опит съм правила множество проучвания и съм щастлива да открия най-добрия, научно доказан подход на хранене със стотици изследваният и да бъда обучена като професионален консултант в него от едната от основателките му.

Това е подходът Интуитивно хранене, при което оставяте тялото си да определя какво, кога и колко ще се храни. Да се храните интуитивно означава да усещате вътрешни сигнали, за да разберете от какво имате нужда и да вярвате на себе си да взимате решения, които са едновременно хранителни и задоволяващи.

Чрез този процес се свързваме с тялото си по един балансиран, полезен и основаващ се на доверие начин. Храненето се превръща в практика, изпълнена с умереност и разнообразие, които всъщност са основите му, а не лишението.

 

Как да разберем, че имаме нужда от помощ  и имаме проблеми с тялото си?

Един много бърз и лесен начин е да отговорите на следните въпроси:

 • Харесвате ли отражението, което виждате, когато се погледнете в огледалото?
 • Или имате склонността да се фокусирате върху малките несъвършенства и недостатъци, които виждате?

Бизнес психология за бизнес лидериМоже би се разочаровате, когато видите вашето коремче, вашите бедра или дори вашите кафяви  очи. Вие може би се борите с негативния образ на тялото си.

Оставен без лечение, вашият негативен образ на тялото може да унищожи  целия ви живот. Той може да стане причина да бъдете обсебени от външния  си вид, да имате липса на самочувствие и ниска самооценка, да практикувате нездравословни  упражнения и хранителни навици, и дори да развиете хранителни разстройства.

Какво означава да харесваме себе си и да имаме добра връзка с телата си?

Когато имате позитивен образ на тялото си, вие сте по-уверени във  вашия външен вид и по-малко обсебени от всякакви недостатъци, дефекти  или по-малко привлекателни черти на вашето тяло.

Но, наличието на позитивен образ на тялото не идва непременно с притежанието  на „перфектното” тяло. Това е просто състояние, при което вие се чувствате удовлетворен или уверен  в своето тяло, недостатъци и всичко друго.

Позитивният образ на тялото не е същото като това да изглеждаш по начина,  по който обществото очаква от теб да изглеждаш.

Как да разберем, че имаме положителна връзка със себе си и тялото си?

Ето някои от  признаците, че вие притежавате позитивен образ на тялото си.Юлика Новкова онлайн личен и бизнес психолог

 • Увереност във външния си вид
 • Носене на дрехи, в които се чувствате най-удобно
 • Желание да присъствате на социални събития
 • Действия, свободни от вина (като приемане на храна без да броите  калориите)
 • Отказ от свързване на вашата себестойност с теглото или физиката ви
 • Извършване на действия за подобряване на здравето ви, а не на външния ви вид
 • Разбиране за това, че отнема време да се настрои съзнанието ви към по-позитивно, т.е. да сте търпеливи.

Как да разберем, че имаме проблеми с храненето си?

По време на докторската си дисертация преди няколко години валидирах за България един широко ползван световно- изключително ефективен Скрининг състоящ се само от 5 Въпроса, на които можете да  отговорите за по-малко от 1 мин. Този въпросник е полезен инструмент за преценка на начална или изразена фаза на хранително разстройство (източник: Уникал).


Въпросник за ранен скрининг на хранителни разстройства

Прочетете всеки от следните 5 въпроса и отговорете с “Да” или “Не” в зависимост от това до колко Ви описват:

 1. Опитвате ли се да повръщате, ако се чувствате неприятно заситени?
 2. Безпокои ли Ви, че не можете да контролирате количеството на храната, която сте погълнали?
 3. Загубили ли сте повече от 6кг. за последните 3 месеца?
 4. Смятате ли, че сте с наднормено тегло, въпреки че другите казват, че сте с поднормено тегло?
 5. Имате ли мислене за храни/хранене, които доминират или ви обсебват в живота ви?

Как да разберем, че имаме нужда от подкрепа?

За всеки въпрос, на който сте отговорили с “ДА” си отбележете по 1т. и сумирайте общия си сбор от точки. Д-р Павлова препоръчва при 2 или повече точки да се консултирате със специалист, тъй като това предполага форма на хранително нарушение и се изисква допълнителна и задълбочена оценка от експерт.

При резултат минимум 2 точки, д-р Павлова препоръчва да използвате една от следните възможности за подкрепа, които тя и екипът ѝ предлагат:

 • 5 Седмична Инициатива за Подобряване на Образа на Тялото към УНИКАЛ Онлайн Институт;
 • Безплатна линия за изслушване и подкрепабезплатно изслушване, консултиране и насочване към ресурси за подкрепа за засегнати от хранителни нарушения или техните близки и приятели посредством Линията ни за информиране, изслушване и подкрепа по скайп с asociacia.unikal;
 •   КАМПАНИЯ “ПРЕВЕНЦИЯ НА ХРАНИТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ- ЕСЕН 2020”, организирана от Екипа на Асоциация УНИКАЛ, включваща Безплатни: Скрининг за хранително нарушение (ХН) и Безплатна Линия за Анонимно изслушване и подкрепа за засегнати от ХН и родителите им, Информация за превенция на ХН: Статистика за ХН в България и 2 Радио Интервюта на д-р Елисавета Павлова за опасността от ХН и предлагана помощ, както и Насочване към Професионална подкрепа от обучени в ХН сферата специалисти към Уникал и нейни партньори;
 • Коледен Прием в Академия “Емоции и Хранене” с до 40% Празнични Отстъпки Онлайн Обучения за заинтересованите професионално, лично или за близките си от темите за справяне с емоционално, преяждащо, рестриктивно хранене, прекомерно спортуване и влошена представа за тялото, хранителни нарушения- анорексия, булимия, безконтролно преяждане.

*Коментарът на д-р Павлова е публикуван без редакции.


Позитивната връзка с тялото ни започва с начина, по който мислим за себе си. Бизнес лидерите са поставени под огромния натиск да преследват чужди визии за успех, красота, популярност и професионализъм, които нерядко засягат и телата им. Особено голям е рискът при хората, които изграждат и дигитален личен бранд – повече по темата споделих в секцията “Автентичен бранд“.

Харесай себ си кампания за бизнес лидери

Погрижи се за себе си, твоето тяло има значение!


Имаме напълно изкривени представи за нужди, желания, капризи и бизнес. Предприемачеството е симбиоза между лични и чужди нужди, точно както всяка друга наша социална роля. Да съжителстваш в паразитни отношения със своя бизнес е личен избор. За всички, които искат други ценности – споделеност, лична свобода, психическа гъвкавост и емоционална устойчивост – имаме си InnovaCeption. Научи повече за трансформационната програма за повишаване на личната продуктивност през креативност и иновативност InnovaCeption в този материал.


Променяй. Адаптирай. Еволюирай.


Имаш ли нужда от подкрепа?

Изпрати ми своето запитване или поискай лична среща. Разкажи ми къде те срещам и накъде вървиш –  ще отговоря при първа възможност.

Ако търсиш как да формулираш своето питане, виж тук за какво  още обичам да си говоря с хората и открий своето начало или директно ми пиши, за да избистрим нещата заедно.

Ще ти върна информация как мога да ти бъда полезна, за да организираш времето, бюджета и енергията си.

Пиши ми!

  Име

  Email

  Тема

  Сподели с мен:


  Julika Novkova Business Psychologist, Organizational Consultant & Executive Trainer

  Клиентите на Juls’ Psychology споделят:


  Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

  You Might Also Like