Харесай себе си

Как да помогнем на децата си да регулират своите емоции, когато самите ние сме прегорели? (+ подарък шаблони с инструменти за разпечатване)

Емоционална интелигентност и емпатично родителство при прегаряне

 • Как да общувам адекватно с децата си, когато се чувствам емоционално изчерпан/а и прегорял/а?”
 • ” Как да помогна за овладяването на конфликтите у дома, когато и аз се опитвам да се справя с гнева и избухването си?”
 • “Как да покажа, че ме е грижа, когато всичко ми идва в повече и се чувствам непрекъснато преуморен/а?”.
 • “Аз лош родител ли съм?”


Това са само част от въпросите, които достигат до мен при работата ми с емоционално прегорели родители. Имам разбиране колко трудно е да останем от страната на емпатичното овластяване и да учим децата си какъв е смисълът от всичко, което правим или в което вярваме, когато едва събираме себе си в едно цяло и нямаме енергия за нищо. ‘”Уморен/а съм” е състояние-мислене-чувстване, от което човек си тръгва бавно, а това най-често руши най-беззащитната връзка – тази с децата ни.

Липсата на разбиране у децата за по-големите неща в живота ни е само част от проблема. По-сложното е, че те до късна възраст нямат капацитет да проявяват качества като устойчивост при стрес и емоционална саморегулация. Знаем, че не е лесно да чакаме да се научат, но е болезнено когато и ние нямаме сили тук и сега да откликнем на емоционалните им нужди, нали? Развиващите се детски мозъци при стрес биват залени от множество емоции, които ги претоварват и изключват способността им за мислене и логически анализ, а реакциите стават по-скоро импулсивни и силно изострени. Изтощение и неспособност да присъстват тук и сега – и родители, и деца. Защо да отделите време и усилия, тук и сега и да изчетете докрай тази статия-тренинг?

Не изглеждайте безразлични и безчувствени към трудностите и нуждите на децата си.

Защото аз знам, че не сте и оставам до вас, докато се опитвате да приемете колко дисфункионално общувате с най-ценните си хора. За да ви подкрепя в този процес, разработих няколко лични тренинга, с които да си спомняте какво и защо е важно за вас по линия на емпатичното общуване с децата ви и ненасилетсвената комуникация в трудните ви моменти. Установих във времето, че родителите сами посягат към тези инструменти, за да говорят с децата не само за техните, но и за своите лични емоции и се стремят да успеят заедно да работят за по-ведър и сплотен семеен климат.

Показаните техники са майндфулнес и могат да се ползват както поотделно, така и заедно, защото фокусират мисъл, емоция и реакция в положителна посока при кризи. Днес реших да ви направя подарък и освен разяснение към самите тренинги поотделно, ще откриете и шаблони с инструменти за принтиране, които да си свалите и да ползвате за лични цели. Самият дизайн е адаптиран за детските потребности и е мой авторски. Не съм художник, определено, но пък целта тук е мислене в схеми, процеси и ценности, а това е сложна задача при емоционални кризи, не сте ли съгласни?

Надявам се да ви хареса и да ви е удобен този цялостен тренинг от 4 стъпки, за да преминете през етапа с усещане за повече лекота и справяне! Тази статия-тренинг е част от кампанията “Харесай себе си” в помощ на жените лидери. Отделете си 15 минути за четене и се запознайте добре с инструментите, преди да ги въведете в ежедневието си. А ако в края все още усещате, че нещата не са оптимални и умората ви взема превес – пишете ми, за да избистрим посоката заедно в индивидуална среща.


Защо емпатията е трудна при бърнаут?

Независимо по каква причина идва в живота ни, прегарянето носи със себе си общо звучене: състояние на крайно физическо, психическо и емоционално изтощение, което ни прави неустойчиви на нормалния стрес и ни кара да губим усещане за смисъл, полза и компетентност от дейността и личността ни. Възстановяването става бавно, а емоционалният фон е приглушен и притъпен или силно реактивен и бурен и сякаш нищо средно между двете. Не звучи оптимистично в контекста на родителството, знам това.

Все повече хора се обръщат към мен не толкова, за да решаваме бизнес и кариерни въпроси, колкото за да намерят начин да общуват по-пълноценно с близките и колегите си, докато се справят със своето прегаряне и открият смисъл от дейността си. Буквално осъзнават, че всичко ги претоварва и не могат да функционират дори в семеен план.

Ефективното родителство е силно засегнато, тъй като и тук последиците от бурнаута са осезаеми – неспособност да общуваме пълноценно, несиметрични взаимодействия с децата, свръх реакции и упрек към себе си. Кампанията “Харесай себе си” адресира всички аспекти на токсичното отношение към нас, а днешната задача е да говорим за емоциите ни:

Когато си прегорял, най-често убеждението е:

Нямам какво хубаво да дам от себе си.


Какво можем да направим, за да не губим емоционалната връзка с децата си?

На всички ни е ясно, че възрастните хора в живота ни, свидетели на нашия труден период, могат сами да се справят със своите емоции. По-вероятно е, в някаква степен, те да схванат, че се чувстваме неадекватни и неуместни в реакциите си и да се опитат дори да помогнат или поне да създадат пространство помежду ни, за да се възстановим.

При отношенията с децата нещата не стоят съвсем така. Дори да успеем да преорганизираме бита у дома така, че да не сме залети с безсмислена и дренираща домакинска работа, то няма кой да обърне внимание на децата ни от наше име. Техните проблеми и трудности понякога ни идват в повече, а емоционалната им дисрегулация влияе динамично върху нашата и без това изпилена и оголена нервна система.

Решението, което развивам в подход вече над 10 години като бизнес психолог НЕ Е панацея и няма да ви дава успех 10/10 пъти, защото ние НЕ сме роботи и не реагираме механично на средата си.

Това решение обаче поставя задачите на родителството в друга повърхнина, а именно:

овластяваме децата да разбират мотивите зад нашите “НЕ”-та, които ги вадят от равновесие и ги учим да поемат отговорност за свободата си и трудните емоции, които съпътстват последиците от изборите им, без да нараняват себе си и другите.

Принципът е ясен – ако те схванат поне за малко нашите “ДА”, заради които налагаме ограничения и забрани, то децата ще успяват да не се чувстват зле със себе си, защото знаят, че се провалят да ви слушат и не се контролират. Да, децата рядко истински приписват провалите на родителите си, по-често развиват лоши отношения със себе си.


Как подходът “Как да се справим с трудното” може да ви бъде полезен?

Подходът “Как да се справим с трудното” е лесен за разбиране и от възрастни, и от деца, защото им напомня в конфликтна ситуация кое е най-важното. За да бъде успешен като родителска стратегия обаче насърчавам да се придържате към тези принципи:

 1. Опознайте добре самите вие инструментите преди да започнете да изисквате от децата да следват принципите;
 2. Започнете да говорите и прилагате техниките първо вие, а след това насърчете децата да опитват;
 3. Представете на децата подхода стъпка по стъпка в момент, когато са тихи, спокойни и доволни.
 4. Обяснете им защо това е важно за вас и споделете, че и на вас ви е трудно понякога и ги разбирате.
 5. Когато децата ви демонстрират емоционална дисрегулация, ползвайте самите шаблони (принтирайте и ламинирайте), за да им помогнете да се успокоят и да намерят думи, с които да обяснят какво е предизвикало реакцията.
 6. Не се опитвайте само да моделирате поведението чрез награди и наказания, а вложете енергия да обяснявате смисъла зад всяко нещо, което изисквате от тях – защо това е важно за човека по принцип и във вашия дом.
 7. Не се тревожете, ако децата ви са малки, с моите работим по системата след като навършиха 1г, а съвсем наскоро я усъвършенствах дигитално в този вид (днес дъщеря ми е на 8г., а синът ми – на 6). Дори децата да не разбират всичко, те запомнят картинки, цветове, състояния и преживявания , а после по-лесно се ориентират с гледане и подсказване. Важното е вие обаче да знаете какви са ви целите и да се връщате към тях, когато и на вас ви стане твърде трудно и емоционално стресиращо.
 8. И все пак, този инструмент е предназначен по-скоро за деца, които вече умеят да четат и сами, познават поне буквите или вече умеят да назовават емоциите си.
 9. Работата с физическо копие. Принтирайте, ламинирайте и дръжте на видимо място в общите части на дома ви. Можете и да си го прерисувате, оцветите заедно и адаптирате за вашия дом и свят, насърчавам 🙂
 10. Не гонете “перфектно” представяне и дисциплина нито за себе си, нито за децата си, защото конфликтите са важна част от семейната динамика. Използвайте кризите обаче, за да разбирате какво поражда търкания и противоречия и взаимно си сверявайте часовника.
 11. Излагайте децата си на позитивни стимули като тези в шаблоните, които да им помагат да разбират, че е нормално понякога да не се справят и това НЕ Е причина да не се харесват и да мислят, че са лоши хора.
 12. Овластяването на децата да се развиват и през трудните си емоции им дава сила – те признават смело, когато им е трудно и работят в посока справяне, а не зациклят в самите емоции, които са непредолими в някакъв момент. Това възпитава у тях усещане за справяне и компетентност и ги прави устойчиви на трудни емоции. Ще запазват висока ефективност и продуктивност и ще имат поненарушима връзка с личността си по-натам в живота.

Децата, които осъзнават и назовават трудните си емоции с лекота, могат да се владеят и да работят за целите си и през тях.


Стъпка 1: За силата на “НЕ” и ценните “ДА” у дома

Понякога забравяме, в ритъма на ежедневието си, че докато налагаме едно след друго “НЕ”, децата ни нямат никаква идея защо това “НЕ” е толкова важно, какво стои зад него.

Дисциплината се превръща в битка за контрол и кой ще се наложи пръв.

Съвременното родителство е мека сила, която трансформира и медиира поведението и изисква огромна доза емоционална интелигентност, когнитивна пластичност и емпатия. Как да ги дадем обаче на децата си, когато нямаме сили да обясняваме, а и самите ние като че ли в момента НЕ изпитваме светли чувства.

Общуването с деца изисква потъване и мекота, които прегорелият родител НЕ успява да отдаде.

А това е едно болезнено и травматично изживяване за самия родител, който се чувства зле със себе си и се самоизяжда с упреци и самокритика. Вътрешният му глас се фокусира върху грешките – и неговите, и на децата, и родителите сякаш спират да имат сетива за светлото, полезното и ценното, което искат да изградят у дома.

За тази цел създадох и този личен тренинг , в който ще намерите примерни утвърждения. Целта е да помогнем на децата, като преместваме фокуса им от забраните “НЕ” върху ценностите “ДА”, които искаме да развиваме с тях. Разчитаме на тяхната кооперативност и естествен стремеж да сме добре заедно и ще се учудите, как това работи: през усещането, че им вярваме и че са свободни да избират.

Овластяването помага да развиваме доверие в детето и неговата компетентност.


Как да говорим с децата си за ценностите ни когато сме с бърнаут
Помогнете на децата си да осмислят какви са мотивите зад вашите изисквания и защо казвате “НЕ”. Кои големи “ДА” стоят зад тях? Свалете този шаблон за принтиране от тук.


Как да работите с личния тренинг?

Използвайте го винаги, когато имате нужда да мотивирате свое “НЕ”. Това ще ви помага да не се чувствате лоши и некомпетентни, дори ако детето ви откаже да съдейства (което се случва в повечето случаи, особено ако е изморено, гладно, недоспало или е твърде наранено и афектирано).

Този личен тренинг ви напомня и на вас, че НЕ Е работа на детето да познава Големия свят, а ваша и вие имате силата да му помогнете да научи психологическата цена, която ще плаща и занапред, ако потъпква тези важни човешки ценности.

Децата НЕ могат да предсказват бъдещето, по смисъла как действие А води до резултат Б, но ние можем, относително по-точно. Четенето е от посока “НЕ” към “ДА”, но тук е важното да обясните, например защо на вас ви е важно детето ви да бъде свободна личност или защо да бъдеш мил и възпитан е добра житейска стратегия и нагласа към хората и от какво следва да се откажеш, за да постигнеш целта си. Празнувайте малките и големи успехи да отстоявате заедно ценностите си!

Защо да правите това така?

Най-вероятно детето ни само ще се сблъска с всичко в живота и ние не можем да го предпазим от всички злини, които го чакат. От друга страна, ако има доверие в нас, е по-вероятно да търси информация и съвет от нас преди да реагира импулсивно в бъдещето, а и ще се чувства достатъчно компетентен и свободен човек. Това само по себе си е значим родителски успех, не сте ли съгласни?

Доверието е най-трудната за изграждане ценност между родител и дете, която унищожаваме с лекота през контрол и критика.


Стъпка 2: Защо “Понякога” е толкова труден за прилагане принцип?

Когато на децата им стане трудно да регулират емоциите си, те преживяват всичко тук и сега сякаш това състояние ще е така трудно, гневно, уплашено и засрамено завинаги. Това често личи в речта им, когато са разстроени, и в начина, по който говорят за ситуациите си: “всичко”, “винаги”, “всички”, “никой”, “никога”, “нищо” и т.н. За тях наистина в този момент е трудно да си спомнят, че мигът на емоционално претоварване ще утихне и ще отмине, а след това всичко ще е ОК и нещата ще изглеждат по различен начин.

Майндфулнес подходът помага на децата да се учат да мислят в други измерения, като “засега” и “понякога” и следващият ми любим инструмент работи именно заради това, че помага да си признаем правото да ни бъде трудно Понякога.

Децата имат склонността, когато са залети от трудни емоции, да страдат по един съвършен начин, сякаш е”завинаги”.

Помогнете на децата си да разберат, че е нормално да им е трудно и да се провалят в тази задача
Емоционалната саморегулация е сложно умение и се развива в зрелостта. Останете от страната на емпатията и овластявайте децата си през разбиране и свобода да грешат. Свалете този шаблон за принтиране от тук.


Как да работите с личния тренинг?

Използвайте личния тренинг, когато имате нужда да помогнете на детето си да изкаже какво се случва вътре в него. Не забравяйте, че когато е афектирано, то изключва способността си да говори. Може да общува дори само с посочване, а вие да четете думички като въпроси какво се случва в момента. Това ще ви помага да учите детето си, че не е лошо или некомпетентно, че не греши, а просто има труден момент понякога.

Този личен тренинг ви напомня и на вас, че детето НЕ винаги е в състояние да осъзнае какво чувства и че най-често признаването на трудна емоция го кара да се усеща гневно и засрамено от личността си, защото се “проваля” и не се въздържа. Мисленето в “Понякога” в некомфортни ситуации помага на всички страни, за да не се слагат етикети върху детето или родителя, а фокусът да е върху помощта за спряване и осъзнаване откъде произтича трудното в детето. Родителят може също да помага на детето си да разбере защо реагира така силно на дребно детско провинение и да търси път назад към връзката и топлотата.

Четенето на думите-състояние при този тренинг е процес и протича така “Понякога съм……гневен/гневна…. И това Е ОК”. Важно е да помагате на детето да конструира тази мисъл, че е Ок понякога да се чувства/бъде/мисли/прави или поне да я чува от вас, за да знае, че е нормално дете, няма нужда да се срамува от слабостите си и е ОК да се чувства понякога трудно, стига да не наранява и околните.

Защо да правите това така?

Най-вероятно детето ви само ще посяга към този лист, за да показва какво става с него и да си търси думите, когато знае, че може и вие му дадете шанс. Този тренинг овластява детето да работи за осъзнаване и през трудните емоции, вместо те да бъдат табутирани като “лошо поведение” при стрес. Често децата страдат, защото родителите се опитват да потиснат трудните им чувства, нали на родителите им е по-сложно да се справят с трудните състояния и дисрегулацията на децата им? Така фокусът се мести от причините за пораждане и начините за справяне към нежеланото поведение. А не това е целта на дисциплината така, както я разбира съвременното трансформиращо родителство:

Зад всяко поведение стои цел и не всяка цел си струва цената, ако носи повече негативи за нас или другите.

Границите на поведение са важни, поставяйте ги с помощта на предходния личен тренинг за “НЕ” и “ДА” ценности. Знаем ли защо нашето добро, умно, възпитано и хармонично дете пак ги нарушава? С тренинга за “Понякога” е по-вероятно да намирате отговорите на личното си ЗАЩО и да чувате ЗАЩО и от детето.

Попитайте детето: Това голям или малък проблем мислиш, че е за теб?

Малките проблеми се решават по-лесно с хумор, опитайте! За Големите обаче ще имаме нужда от още малко инструменти.


стъпка 3: Как да се справите с трудното?

Осъзнаването, че в момента е трудно и за вас, и за детето, е важна крачка, но е само първата такава от редица други. Като цяло родителите, които се кооперират около мисълта, че няма как да има родителство без бъркотия на всяка крачка, значително по-леко понасят самите бъркотии и се фокусират върху наистина ценното в тази си роля.

Следващият тренинг е подходящ, когато детето осмисли, че проблемът е Голям и НЕ може да се справи с чувствата си и бъркотията стане наистина непоносима и за вас. Големите проблеми касаят важните неща като чувство на загуба на лична свобода, липса на уважение, незачитане на мнение или нужди – въобще общовалидните неща, които и нас вадят от релси. Но децата не виждат тази голяма картина, а само малките “НЕ” по пътя си, които за тях са непреодолими.

Тренингът “Как да се справим с трудното” е развит като последователни ситуации в процес, т.е. не е редно да препускаме през картинките/задачките, а е нужно да се спираме на всяка стъпка, докато се уверим, че детето успява да събере фокус и внимание и постигате целта на всяка крачка. В началото, а и за по-малките, е вероятно децата да имат нужда от водене и ще се налага да повтаряте отново и отново. Въоръжете се с търпение и дълбока увереност, че целта тук не е просто детето да се успокои (вие също!), но и да му помогнете като му спечелите време и го спрете да не прави/казва неща, които ще го наранят после и ще го карат да се чувства зле със себе си. Вие можете и да приемете извинение, но те не си прощават така лесно, че са наранили любимите си мама, тати, дечица и животни в дома.

При по-големите деца след време настъпва промяна и когато те запомнят стъпките и знаят коя картинка какво значи, могат само с гледане и/или четене сами да се навигират и да се самоуспокояват успешно. Обикновено е добре, ако децата сами ще работят за самоуспокояване и овладяване на трудни емоции и свръх реакции, те да бъдат в самостоятелно и тихо пространство и да разполагат с всички шаблони едновременно. В този в личен тренинг фокусът е върху овладяване на телесни, емоционални и мисловни преживявания и върху най-важната задача пред детето – да намери решение за реакция, което да не наруши нито връзката с вас, нито със себе си (за което пък помага последния шаблон).

Справянето с трудни емоции е навик, който е добре човек да придобие в детските си години и с времето ще реагира все по-овладяно и смислено на трудните ситуации.

Помогнете на децата си да се успокояват и им давайте време да се погрижат за себе си, за да се обичат и харесват
Останете до детето си, докато то учи колко сложно е да се успокоиш, без да нараниш другите и себе си. Свалете този шаблон за принтиране оттук.


Как да работите с личния тренинг?

Използвайте личния тренинг, когато имате нужда от помощ да успокоите физически детето. Тук целта е да го научим, че успокояването НЕ замества ефективното решаване на проблема, т.е. няма да спрем да говорим ЗАЩО се е почувствало тук и сега зле, а дори напротив –

спокойствието ще ни даде шанс да изслушаме и да помогнем, без някой да бъде наранен само, защото е станало по-трудно.

Този личен тренинг ви напомня и на вас, че НЕ Е работа на детето да си решава само всички проблеми във всеки момент и е добре да обсъжда със семейството си какво на него/нея не му/ѝ допада по здравословен начин.

Инструментът е изключително важен в миговете, в които детето изпитва силен гняв. Тогава е добре да бъде оставено насаме с този шаблон и с очакването то да намери път към себе си и вас, за да откриете после #заедно решение на въпросите, които го тормозят. Ние като родители така или иначе изискваме от децата да се успокоят преди да говорим, за да си спестим викане и крещене, но често това налагане на очакване също става с викове и крясъци от наша страна, а това руши отношенията и определено не работи добре за доверието. Така, вместо да разберем какво тормози детето, се фиксираме в недобрата си комуникация и си слагаме взаимно етикети. Създаваме истински проблеми помежду си.

Защо да правите това така?

Ненасилествената комуникация изисква да поставим разумни и емпатични граници и да овластим детето да предаде посланието си и от какво има нужда БЕЗ да наранява себе си и другите в процеса. А този тренинг е чудесен начин да постигаме целите си едновременно, дори когато емоционалният ни запас и търпението граничат с нулата. Най-малкото, ще си спечелим време и ние самите да се успокоим, без нова доза свръх реакция от наша страна.

Учете заедно езика на разбирателството у дома през важните за вас вълшебни думи и използвайте специален знак като “Трудно ми е”, чрез който детето да ви даде важна обратна връзка: че в момента осъзнава трудни емоции и вече не е толкова важно какво ги е породило, а че знае, че му идва в повече и че се проваля и ви разочарова.

Макар да не им личи,

Децата в повечето случаи нямат проблем с вашата личност, те изпитват трудност да приемат и да се справят със своята.

“Трудно ми е” е зов за помощ, на който дори изцеденият родител инстинктивно се притичва, не сте ли съгласни? Вероятно щом детето овладее емоциите си и се успокои, ще можете да обсъдите защо не му допада онова, което сте казали или поискали да направи и ще намерите среден път БЕЗ излишни кавги, етикети и обиди.

Разбира се, тук също влизат в сила вълшебните думи и поемането на лична отговорност за действията и решенията. Когато детето разбира, че просто му е било твърде трудно, другият път може да поиска помощ преди да ескалират нещата и преди да има бурна реакция. Достатъчно е да напомняме, че вълшебните думи у дома са за това – да поискаме помощ и да направим нещата добре и за нас, и за другите. А това ще помогне на детето да се справи с разочарованието от себе си, поне частично. За по-добра и ненарушима връзка със себе си е и последният етап, в който си имаме отделен инструмент.


Стъпка 4: Как да култивираме в детето “Харесвам себе си”- нагласа?

Последната стъпка от личния тренинг за справяне с трудни емоции е много важна, защото след като човек признае, че изпитва хаос и не се владее, след като се е опитал да се успокои, най-често е успял да каже или направи нещо междувременно, заради което се чувства неприятно със собствената си личност по-късно.

Ние предаваме това отношение към себе си и на децата си, а и често не забелязваме как те сами в хода на развитието го култивират.

Става ни навик да се критикуваме, а забравяме, че имаме правото И да харесваме себе си, дори когато НЕ харесваме действията си.

Лесно ли е да си позволим да изпитваме положителни емоции със себе си?
Заглушете своя вътрешен критик и научете и себе си, и детето си, че е ОК да се харесвате, дори когато усещате, че не сте направили всичко “перфектно”. Харесайте себе си!
Свалете този шаблон за принтиране оттук.


Как да работите с личния тренинг?

Използвайте го винаги, когато имате нужда да обясните на детето си каква е разликата между “Аз съм” и “Аз правя”. Говорете си за хармонията в нас и за факта, че колкото и да се стараем, и в най-добрите ни намерения може да има частичка нараняващо и обидно за друг, както и че в най-мрачните ни постъпки се корени светла лична нужда и ценност. Символът Ин- Ян тук работи добре и децата с лекота приемат, че НЕ са лоши, а в постъпките им се коренят лоши последици – за тях и за другите, едновременно.

Тук помага да се връщаме към първия тренинг, обяснявайки отново кога, защо и какво е важно във вашия свят и към какво се стремите, а те и занапред ще разбират значимите идеи, като например, че

За да бъдеш свободен, не е нужно да доказваш на никого нищо

и това осъзнаване ще ги пази като хора в неясното бъдеще, което ги очаква. Ще прави връзката им с личността им по-силна и ненарушима и ще им помага да вадят токсичните хора от живота си.

Този личен тренинг ви напомня и на вас, че НЕ Е работа на детето да познава Големите човешки ценности, за да намира ценност и смисъл в собствената си малка, нежна и крехка вселена. Ние можем да показваме ценността на същността на децата ни и да ги учим, че не нужно да правят каквото и да било, за да бъдат ценени и обичани такива, каквито са. Достатъчно е да харесват да бъдат себе си, дори в трудните мигове и да избират така, че накрая да не бъдат наранени от собствената си свобода и избори.

“Отговорност” е сериозна дума, която децата обичат, макар да им е по-трудно да я прилагат на практика.

Защо да правите това така?

Няма да ви учудя, ако споделя, че повечето хора имат трудности самите те да мислят така цветно, нежно и любящо за себе си. Научени сме да се самоизяждаме с критика и високи очаквания към себе си и да се самонаказваме за пропуски и грешки, дори за незначителни, при това твърде сурово и ожесточено. А когато към това добавите и формата на цинизъм, която съпътства прегарянето, то можете да си представите как звучи родителят в света на детето си – сякаш не го харесва тук и сега, постоянно е разочарован от отрочето си и няма желание да взаимодейства с него/нея.

Този шаблон на мен ми е важен, защото позволява на детето да вижда нагледно, че има право да се обича и харесва дори в моментите, когато чувства, че ви е наранило и дори се бои, че е загубило вашата любов. Трудно е да си щастлив със себе си, когато най-ценните ти хора бълват яростни думи към теб, разбирам го, но пък е важно самосъхраняващо умение. И на нас като родители шаблонът напомня, че в трудните мигове етикетите НЕ помагат, но пък правото да сме различни НЕ Е причина да не харесваме другия, нали? Думата “компромис” някак идва тук на дневен ред и е добре да дадем свобода на детето ни да харесва дори неща, които ние не непременно ценим или харесваме, БЕЗ то да усеща, че губи нашата обич и уважение.

По-лесно е да обичаш всичко в детето си, когато започнеш да обичаш всичко в себе си.


Как да се справите с гнева, умората и безсилието си?

Надявам се днешната статия-тренинг в 4 стъпки да ви е била полезна и знам, че ще отнеме време и усилия да я накарате да работи за вас! Ако чувствате, че ви идва твърде много цялата тази информация и сте убедени, че няма да се справите с внедряването у дома, може би е време да поговорим в лична среща как да подобрим нещата първо за вас, а после и за отношенията ви с близките.

По-долу ще намерите още ресурси в Juls’ Psychology, за да си помогнете да възстановите връзката със себе си, да повишите своята продуктивност и ефективност, да излезете от токсичните отношения и да откриете отново смисъл от себе си през дейността си. Пишете ми какво ви вълнува и към какво се стремите!Най-четените статии в Juls’Psychology:

 1. Кои сме ние – дисекция на Аз-а: това е статия-тренинг за лично ползване за миговете, в които губите връзка със себе си и не успявате да намерите посока за лично или професионално развитие. Особено подходяща е при изграждане на личен дигитален бранд;
 2. Защо е толкова трудно да обичаме себе си? – статия-тренинг за миговете, в които не чувствате, че личността ви е достатъчна и не се усещате добре в кожата си. Позволете си да се усетите достатъчни!
 3. Достатъчно ефективни ли сме в живота и бизнеса си? – статия-тренинг, с която да поработите върху своите възприятия за продуктивност и ефективност, за да намалите своя токсичен перфекционизъм и да се щадите повече!
 4. Да се опитваме или да правим – кое е по-продуктивно? – статия-тренинг, която да ви фокусира върху значението на това да не спираме да се опитваме и да преодоляваме страха си от провал, загуба и лично несправяне;
 5. Искам или трябва – как разглеждаме живота си? – статия-тренинг, посветена на умението да си връщаме усещането за контрол през приемане, преживяване, осмисляне и доверие в себе си.
 6. Защо не постигаме целите си? – статия-тренинг, посветена на ефективното целеполагане, за да не прегаряте в преследване на неподходящи и неавтентични цели;
 7. Автентичен Аз и личен бранд за бизнес лидери – цикъл от 8 статии-тренинги в помощ на бизнес лидерите, които започват да градят своя бранд образ, за да се усещат автентични, смислени и полезни като личност.
 8. Кампанията “Майндфулнес техники за превенция от предприемачески бърнуат” – цикъл от статии-тренинги за превенция на предприемачески бърнаут.
 9. Майндфулнес подходът “Пътят на тишината” (Как да се справим с гнева си): статия-тренинг, разглеждаща как да си помогнем за овлядяване на гневните реакции и да подобряваме отношенията със себе си и околните с помощта на дишане и майндфулнес.
 10. Кампанията “Харесай себе си” – колаборация с няколко бранда в помощ на изграждането на автентичен образ на тялото в подкрепа на жените лидери и тяхната позитивна връзка със своя Аз-образ.
 11. Как да се освободиш от усещането за затвор и да стартираш отначало? – статия-тренинг за моментите, в които сякаш липсват очевидни решения, а реалността напомня по-скоро на задушаващ затвор, отколкото на свобода и лекота.

Всички статии, тренинги и есета, са мои авторски разработки и са плод на приложния ми опит в сферата на личностната, социалната, организационната и икономическата психология. Като бизнес психолог се стремя да овластявам своите клиенти и техните близки с информация, разбиране и инструменти. Целта е заедно да свалим стигмата от нуждата да говорим с експерти, от това да споделим своята слабост и да доверим своята уязвимост. Повече за мен ще откриете в статията “За мен”.

Не се отказвайте да търсите начин да се чувствате “достатъчно”, да се харесвате целите такива, каквито сте, да имате цели и мечти. Вярвайте, че има смисъл от вас и че можете да бъдете полезни.

Вярвам, че някой ви обича такива – несъвършени и завършени и има нужда точно от вас, тук и сега.


Клиентите на Juls’ Psychology споделят:


Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like