Аз обичам себе си

Защо е толкова трудно да обичаме себе си?

pixabay

Като психолог наблюдавам, че най-трудната задача пред нас, е да обичаме същността си такава, каквато е. Чувствате ли се уверени в себе си?  Сигурни ли сте в решенията, които взимате? Удовлетворени ли сте от отношенията си с другите? Доволни ли сте от живота си? Харесвате ли телата и умовете си?

Харесва ли ви как мислите за себе си? Как се чувствате от личността, която сте? За мен, най-честният начин да разберете дали се харесвате, е да си помислите дали искате настоящите ви или бъдещи деца да имат партньори като вас. И ако отговорът не провокира усмивка на лицата ви, време е да запрятате ръкави – дори знаете от къде да започнете със своята трансформация!

Като бизнес психолог и личен бизнес треньор  от близо 10 години развивам микро умения у предприемачи и ТОП-мениджъри, помагайки им да усъвършенстват своята Личност.

Всички те са чудесни хора, на които непрекъснато се налага да взимат трудни решения, да балансират между многото си, еднакво значими сфери на живот. И почти всички не се харесват и приемат такива, каквито са – една изключително уморяваща реалност!

Вярвам, че за да успее едно начинание, е необходимо да се превърнем в Личност, която околните искат да имат в живота си и да следват в бизнеса. И това няма как да се случи, ако ние самите не харесваме продукта, в който се превръщаме постепенно, в хода на живота си, чрез изборите, които правим – съзнателно или на автопилот.

Микро уменията са онези ежедневни нагласи и навици, които във времето, с количествено и качествено натрупване, започват плавно и равномерно да променят нас, света ни и най-вече – средата ни. Защото когато ние сме други, и светът е друг. Да бъдеш преуморен, неудовлетворен и да не реализираш потенциала си е крайно неестествено за нас състояние.

Изкуството да обичаш себе си” е сложна задача и осъзнавам, че битката да бъдем като другите, ограбва усещането за “Аз”. И независимо дали става дума за бизнес или за собствения ти живот, не е нужно да мислиш, че нещо на ТЕБ не ти е наред.

Кои аспекти на Личността оказват влияние върху житейските ни избори?

До колко познаваме себе си и своя вътрешен свят? Самокритични ли сме? Умеем ли да се владеем? Удовлетворени ли сме от себе си и своята реализация? Осмеляваме ли се да поискаме да се развиваме или се боим?

Субективният самоконтрол отразява степента, в която приемаме, че се познаваме и влияем осъзнато на мислите и чувствата, поведенията си. За мен това е най-важният фактор когато говорим за личностно израстване.

Без осъзнаване – няма израстване, без “Аз съм”  – няма Личност.

Истината е, че нещата са по-прости на теория, отколкото на практика – за да опознаеш и приемеш себе си по-добре, трябва да  разбереш защо и как правиш нещата, които правиш. Вместо със самокритика е нужно да започнеш да гледаш на себе си с разбиране, търпение и приемане. Трябва да промениш и начина, по който постигаш нещата така, че да чувстваш, че е правилно, че е добро за теб, на правилната “цена”.

Как да започнем да се харесваме повече?

 • Опознай себе си по-добре, разбери защо правиш изборите, които правите;
 • Осмисли как се възприемаш и какво те е повело по пътя на самоподценяването и неувереността;
 • Почувствай какво ти пречи да виждаш себе си като неделима цялост, като нещо повече от шепа грешки и недостатъци;
 • Надникни отвъд автоматичния навик на неприемане и отхвърляне на себе си;
 • Повярвай, че има и друг начин да виждаш и чувстваш себе си.

Да харесваш и обичаш себе си е осъзнат Път и умение за живот. 

Ако не разбираме  как  формираме представата за своя “Аз” и кои фактори влияят върху оценката ни за нас, трудно можем да осмислим какви промени в самооценката си е добре да направим, за да виждаме реални резултати и да се харесваме повече. И тук на помощ отново идва психологията, която ни учи просто КАК да изградим тези умения за осъзнато поведение и мислене за Аз-а.

Когато говорим за лаконичното “обичам себе си“, основната ни задача е да осмислим рационално, без самоосъждане, без упреци (към себе си и другите), както и без чувство на вина, следните аспекти:

 • Как формираме представата за себе си?
 • В каква степен разбирането ни за “Аз”-а се основава на нашата свободна воля?
 • По какъв начин светът ни влияе, когато сформираме идеята за себе си?
 • Умеем ли да осъзнаваме своя “Аз” като отделен от другите?
 • Добре ли е да се сравняваме с другите?
 • Дисекция на “Аз”-а – кое прави “мен”?
 • Какво означава “да обичаме себе си”?
 • Кои Личности успяват да обичат себе си?
 • Какво представлява любовта към себе си?
 • Как да променим светогледа си, за да бъдем по-толерантни към себе си?
 • Какви микро умения са ни необходими, за да се обичаме такива, каквито сме?

Ти си повече от своите недостатъци и слабости

Трудно е да бъдем толерантни към себе си, да не изстискваме волята си до безкрай в преследване на съвършеното Аз-проявление. Стремежът към перфекционизъм ограбва деня ни, дренира емоциите и ни обрича на непрекъснат провал.

Защото ние сме несъвършени цялости.

Изкуството да обичаш себе си” обхваща целия вътрешен свят на Личността – мисли, емоции и поведение. Тази триада е мощен инструмент за трайна и качествена промяна в живота ни – защото променя отношението ни към нас, научаваме се да се приемаме и харесваме, да чакаме търпеливо да се променим.

Как мислим за себе си определя как ще се чувстваме в кожата си.

Всъщност, ако разберете следната простичка истина, ще знаете как да постигнете мир със себе си – няма “перфектен Аз”, няма “идеал”, който трябва на всяка цена да постигнем, за да живеем смислено и качествено. Но има наша по-добра версия, към която си струва да се целим с всеки избор, всяка мисъл, всяка емоция. Така, че да имаме в себе си сили за прошка, защото знаем, че се опитваме, че и днес сме дали максимума от себе си. Останалото е тихо, спокойно приемане.

За мен обичта към себе си е като нежна, стопляща прегръдка отвъд видимото, преходното и телесното. Обичаш онова, което си, когато свалиш дрехи, аксесори, грим, когато премахнеш титли, звания, статус и вещи. С това идваме, с това разполагаме за развитие, с това ще си отидем от този живот. Затова инвестирайте в същността си, погрижете се да имате живота, който истински заслужавате. От вас зависи.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like