Фокус и продуктивност

Бизнес психологът и изкуството да бъдеш продуктивен II

Обсебеният свят ни залива с концепцията за “много” – продукти, възможности, очаквания, намерения. Самите ние все повече измерваме своите дни с “много” и ако не е налично, вътрешно се усещаме празни,  нереализирани. Бизнес психологията е добър начин да противостоим – за да не бъдем изгубени, да не живеем с усещане за липса и празнота. За недостатъчност. 

Много пари, много вещи, много книги, много езици, много работа, много задачи, много проблеми – всеки е вманиачен в своето “много”. А всъщност това не е единственият начин да постигаме и реализираме себе си, бизнеса си. Има паралелен път, по който малцина в западния консуматорски свят вървят, защото не са готови да се откажат от “много”-то.

В първата част на личния тренинг ви разказах за връзката между ефективност и продуктивност. Днес ще ви разкажа за това как съзнателният отказ от излишното може да доведе до друг тип осъзнато съществуване. Да искаш е едно, а да искаш много – съвсем друго. Вземете си чаша свежест в ръка и се потопете в “малката” ми статия за големия избор пред вас. Усмихната неделя!

Книгите за продуктивност са наръчници за щастлив живот

Pixabay

Pixabay

Харесвам инструментите, които колегите развиват – това са различни пътища към една и съща крайна цел. Всяка книга/техника отразява светоглед на определен тип човек и помага на сходни индивиди.

Не мога да кажа, че използвам всички техники, нито, че си имам любими. Старая се да поддържам високо познание в областта, тъй като това помага на клиентите ми. Но аз не съм експерт по повишаване на самата продуктивност.

За мен нарушената продуктивност Е симптом, така че аз “лекувам” какво поражда лошата продуктивност, помагам на човек да повиши ефективността си и чак накрая предлагам някакъв инструмент за продуктивност, с който новото умение да се затвърди и то само тогава, когато самият индивид има външен локус на контрол – т.е. не всеки има нужда от подобни “патерици”.

Моята лична продуктивност е високо ефективна, но и аз имам своите малки капризи и настроения – затова ползвам микс от две важни неща: 1/да не губя фокус от основната си цел и да 2/ да използвам микс от техники в рамките на конкретния ден и задача. Но най-важната част е автотренингът, при който заменям “трябва”-целите от списъка си с “искам”-цели – как постигам този ефекти описах детайлно тук. 

Най-важния резултат е, че ефективната продуктивност се превръща в стил на живот, в общо удовлетворение и  най-вече – изобщо не се налага да се “домотивирам” за една конкретна задача, тя просто е част от нещо по-голямо и отразява мен самата. Развива ме. Имам желание да създам този продукт, при това бързо, за да имам време и за другите неща, които обичам.

Защото истината е проста – всички инструменти са подходящи за определен тип хора и всички те подобряват симптомите, но рядко лекуват проблемите, които ги пораждат. Това е така, защото подобна задача лежи на плещите на експертите като мен, а самите проблеми за оптимизиране на вече налична ефективност са работа – на експертите по продуктивността.

Не можеш да оптимизираш нещо, което нямаш.

Така че моята работа е да помогна на индивида да култивира ефективна продуктивност, а след това да му помогна да си намери инструмент (ако и когато е нужно), с който да усвоява новите си навици и умения. Автотренинг за самоусъвършенстване и лична промяна.

Pixabay

Pixabay

За мен продуктивността е въпрос на стил на живот

Познавам продуктивни хора, чиито фокус е просто върху това да произвеждат повече и както казах, те не умеят да се отказват от работа – а това определено е вид психологическа зависимост и компенсаторен механизъм, не бих го препоръчала като стил на живот.

За други хора да са продуктивни е начин да вземат всичко от живота едновременно – и да работят, и да спортуват, и да учат. За трети – начин да станат по-ефективни и да уплътняват целия си работен ден с повече задачи, т.е. повече клиенти, което да доведе до по-високи печалби.

Моята продуктивност като бизнес психолог изглежда по доста по-минималистичен начин – стремя се с малко усилия да решаваме едновременно много задачи накуп, по структуриран и логичен начин, отчитайки и специфичния контекст, и човешкия фактор във всеки казус.

В моя живот да си продуктивен не е самоцел, защото продуктивността зависи от редица фактори – умора, настроение, околна среда, новост на задачата. Но ефективното решаване на задачите, общото усещане за удовлетвореност и справяне – ето това вече е истинска житейска цел. И ако това означава просто да делегирам нещо, за което не съм достатъчно ефективна и ще ми изяде цял ден – просто делегирам. А това си е висока производителност, т.е. висока продуктивност.

Често ми се случва клиенти да се чудят защо предлагам услуги, за които е очевидно, че не съм точно подходящия експерт. Отговорът на въпроса е елементарен, но все така недостъпен – защото за да си свърша моята работа първо трябва да се свърши нещо друго, за което аз просто предлагам цялостната услуга-решение, а конкретната задача смело делегирам на колега, експерт в областта. Защото продуктивността при  ефективното бизнес моделиране е да предадеш проекта “до ключ”, иначе ефективността спада и не си продуктивен.

Pixabay

Pixabay

И все още битува разбирането, че”важното е търсеният продукт да е на масата”, а това не е най-добрият избор ако не знаеш каква лична цена ще платиш, за да произведеш продукта си.

Формулата за ефективна продуктивност е:

да си наясно дали времето, за което ще го направиш е конкурентно и дали можеш да си позволиш наистина една задача да ти изяде деня например.

Тук даже не засягам темата “качество”, това е ясно от самосебе си. Тук си говорим за стил на личен живот, нали така?

Как да повишите продуктивността си ако сте начинаещи в областта си?

Често виждам хора, които успяват да се сдобият с клиенти, защото им се отдава, но не успяват да ги удовлетворят с очакваното качество за очакваното време. В резултат този клиент се губи безвъзвратно. А новакът развива повече маркетинг уменията си,  за да се продава, отколкото експертността си, за да удовлетворява.

За мен това си я изцяло сбъркан бизнес модел.

И ако е толкова талантлив човек в маркетинга, по-добре да се прехвърля натам направо.

Ако сега прохождате, независимо дали с фрийланс или собствен бизнес в сферата на услугите, използвайте стратегията за ефективна продуктивност като мерило за личното си израстване. Следвайте трите прости принципа и ще видите качествената разлика.

  1. Работете по клиентски проекти само половин ден;
  2. Останалите работни часове на ден учете как да станете по-добри;
  3. Правете системен анализ кога стандартна задача на вас ви отнема повече време от онова, което сте учили, че отнема.

Ако вече сте започнали да работите интуитивно по този модел, разбирате какво ви казвам. Създавайки си навика да работите 4 часа по проекти, много скоро ще можете за тези 4 часа да изпълнявате не 2, а 4 проекта да кажем. Останалото време, което инвестиране в себе си само за учене, постепенно ще намалява, за сметка на потребността ви да имате и други ангажименти в живота си. Ако сте минималисти по душа. Иначе, ще се изкушите да поемете повече проекти и ще приключите пак при мен, но вече с бърнаут.

Pixabay

Pixabay

Как да повишите продуктивността си ако сте експерти?

Ако ефективното изпълнение на задачите е спаднало поради лош фокус, липса на мотивация, неудовлетвореност и бърнаут, то тогава вече разбирате, че не става дума за продуктивност. Вероятно сте посветили огромна част от живота си да се учите и развивате в областта си, за да стигнете дотук.

И фактът, че продуктивността ви спада, означава, че имате нужда от развитие. За вас принципите за повишаване на продуктивността изглеждат по съвсем друг начин:

  1. Намерете на кого да делегирате поне половината си работни задачи, за да не губите клиенти;
  2. Вземете активен физически отдих, сменете си хранителния режим, наспете се и си върнете апетита за живот;
  3. Помислете си какъв нов занаят да започнете да учите и започнете като “новак” да си вадите парите по нов начин.

Излишно е да казвам, че имате нужда от промяна нали? Ниската ефективна продуктивност при експертите се дължи основно на професионално прегаряне – задълбайте  в нещо друго, разширете мирогледа си, печелете и от нещо друго и нещата ще си дойдат на мястото. Прочетете повече по темата ето тук и тук.

Спомнете си за какво наистина е животът ви! От какво още имате нужда, помните ли? Внесете нужните промени, учете нещо ново, запалете се по нещо различно – животът на тесния експерт е труден, самотен и отчужден.

Днес тенденцията е да бъдем по-широки експерти в няколко области и по-рядко – много тесни в дадена област, тъй като специфичното познание като цяло води и до по-малко социални контакти извън сферата, а от там – и до по-малко нови и интересни, различни идеи, хора, мисли и случки.

Никога не става дума за продуктивността

Всъщност, от гледна точка на бизнес психологията, проблемът никога не се крие в продуктивността сама по себе си – затова и инструментите, използвани за повишаване на продуктивността, най-често не работят толкова ефективно за всички.

Поне не и докато не се премахнат причините, които водят до намалената ефективна продуктивност.

Защото ние можем да продължим да сме продуктивни, но много неефективно.

Когато започнем да разбираме какво намалява продуктивността, ще осмислим, че ефективността ни е различна в зависимост от това на какъв етап от живота и работата си сме. Опитах се да очертая двата края на континуума на експертността (новак и майстор), за да усетите тенденциите сами как това се превръща в най-сериозната пречка пред продуктивността.

Нормално е когато знаеш и умееш, да си свръх продуктивен в сравение с другите и обратно.

Мислете осъзнато за живота си, разглеждайте го като процес и ако ви се налага да се натоварите с много неща, пак се замислете каква е целта и дали ТРЯБВА да сте претоварени или просто така ИСКАТЕ (вижте повече за тази тема ето тук).

Така че повишаването на продуктивността е продукт на ученето. И, ако ценността в живота ни е да работим много, е нормално да искаме да знаем и можем повече, да имаме повече клиенти и да наблъскваме повече задачи в графика си. За такъв стил на живот обаче малко инструменти наистина помагат. Както казах, колкото и да си добър, да искаш на правиш задачи, които обективно отнемат 8 часа, за 6 часа, е меко казано затормозяващ и претоварващ начин да съществуваш. 

Ако продуктивността обаче е инструмент за минимализъм, то високо ефективните хора намират как да работят с конкретно качество за по-малко време, при по-високи ставки и цени и като бонус получават обратно времето си. Точно онова, което малко по-рано са инвестирали, за да стигнат дотук.

Живот се живее всякак, но ако търсите промяна и моята стратегия ви допада – започнете от себе си!

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like