Собствен бизнес

Как да върнем блясъка на мечтания си бизнес? – II

Собственият бизнес е малкото-голямо приключение в живота на предпримача. Започваме с ограничени ресурси, малко познания, много хъс и надежди и обещание за светло бъдеще. До втората година повечето предприемачи се сдобиват с хронична умора и навлизат в плато. Бизнесът съществува, за да се самоиздържа в някаква степен, но не генерира така желаните печалби.

В предходната част на статията ви разказах по какъв начин собственото ви мислене се отразява на решенията, които взимате за бизнеса си. Днес ще ви покажа стратегии, които да прилагате, когато обмисляте действията си.

Тангото е за двама

Pixabay

Pixabay

За мен бизнесът е като тангото – танц за двама, вие и конкретен партньор (било клиент, сътрудник или подизпълнител). Но в дадена единица време комуникираме с едно лице. Малцина са онези, които осмислят общата картина в бизнеса си. Повечето хора са склонни да сегментират и разделят на пъзел, като се фокусират върху определена част.

От една страна, така е вероятно да загубим визията си и идеята си защо извършваме определени действия. От друга страна, пропускаме възможността да осъзнаем, че както и в тангото,

крачката назад е част от фигурата, която ни движи напред.

Малките моменти, в които спираме и мислим за действията си, за грешките и възможностите пред себе си, са градивните елементи на успешния ментален план за бизнеса.

Как да мислим за бизнеса си

Има хора, с които бързо постигаме резултати. Качетствени, трайни, такива, които променят и модифицират личността и бизнеса из основи. При тях прилагаме като част от личния бизнес тренинг определени аспекти, които не изпускаме от очи.

Разлика между “мечта” и” реалност”

В друга статия разказах, че крачката между мечта и реалност всъщност се състои в самата крачка, в акта на прекрачването. Разликата между мечта и реалност до голямата степен се състои в отношението необходими и реални ресурси. Колкото повече от ресурсите, които ви трябват, са налице, толкова по-близко сте до сбъдването на мечтата си. При разумно планиране и инвестиране можете да постигате нещата, които искате. И тук остава важният въпрос – готови ли сте да положите нужните усилия?

Разликата между “искам” и “мога”

Не е нужно да знаем и можем всичко, за да успеем в бизнеса си. Важно е да знаем какво искаме да постигнем и ако сме наясно, че по някаква причина не можем сами, то стратегически печеливото решение е да делегираме.

Всичко, което можете и искате да свършите сами, остава във вашия ежедневен живот.

Останалото отива в ръцете на онези, които са се отдали на тази професия със страст.

Разликата между “трябва” и “искам”

Приоритизирането е ключово умение и когато успеем да отделим задачите, които наложително трябва да се свършат от онези, които искаме да се случат, ще успяваме да разграничаваме потребности от желания.

Защото в бизнеса невинаги имат значение собствените ни желания, особено що се отнася до клиентите – необходимо е да се съобразяваме с потребностите на бизнеса си.

Разликата между “не мога” и “няма”

Често приемаме, че не можем да направим нещо, защото нямаме нещо. И сме свикнали, че тази каузалност води бизнеса ни напред. Всъщност, ако обърнете внимание, ще видите, че

стратегическият предприемач анализира какво “няма” и работи само и единствено в посока как да набави нужния ресурс.

За останалите хора, избягващи да положат усилията да си осигурят всичко нужно, остава удобната облегалка на “не мога”. Анализирайте какво ви самосаботира, от това зависи успеха ви – вижте кои Са големите грешки, които можете да избегнете в бизнеса си тук.

Разликата между “спешно” и “нужно”

Когато планираме бизнеса си и обмисляме дали нещо е “спешно”, е добре да разбираме, че най-често сме притиснати от времето и именно времето е решаващият ресурс, който ни трябва.

Така “спешно” става приоритет за нас. Интересното е, че често го използваме като синоним на друга дума – “нужно”, без да си даваме сметка за това. Истината е, че малко неща са наистина така ограничени във времето и влизат в графа “спешно” и “неотложно”. Повечето всъщност са вид необходимост.

“Спешните” не търпят отлагане, докато “нужните” изискват планиране.

Колкото и да сте добри в нещата, които правите и предлагате, често съществуват вътрешни аспекти, които може би дори не осъзнавате как влияят когато взимате решения за бизнеса си.

Вашите най-слаби страни като личност ще се проявяват като слабости на бизнеса ви.

Как да върнем блясъка на своя бизнес

Вложили сте толкова много време и ресурси, за да успеете да стигнете дотук. И макар да усещате, че бизнесът ви е малко попрашасал и загубил блясък, все още искате да инвестирате в него.

Коя е магическата съставка, която ще шлифова диамант от бизнеса ви?

Вие!

Най-ценният ресурс за успеха на бизнеса ви сте вие!

Почти всички, които ръководят бизнес и търсят услугите ми, казват следното на първа среща: “Не мога да си подредя мислите, в главата ми е хаос”.

Именно това сблъскване на идеи, страхове, очаквания, липсващи знания, плащещи разходи, нереалистични убеждения и иделизирани очаквания – цялата какафония, причиняват тежък дискомфорт и неувереност.

Когато разплитаме кълбото всъщност получаваме проекцията на един бъдещ модел на бизнес. В него включваме силните страни от досегашния опит, залагаме стратегии за  непрекъснат, постепенен растеж, стратегии за намаляване на негативните влияния, върху които не можем да окажем контрол и още много, много процеси, на различни нива.

Моят опит показва, че страховете ни не са по-големи от нас, но невежеството, липсата на ключови умения и неодстатъчно познания във важни области, водят до застой и разрушаване на всяка система.

Блясъкът на своя бизнес го носите вие.

И ако вие имате време да се наспивате, да спортувате, да се храните редовно, да пътувате, да прекарвате време с близки и приятели, със семейството и домашните любимци, ако имате време за хобита и за учене на нови неща, докато паралелно с това осъществяване бизнес дейността си, то със сигурност водите качествен живот и имате успешен бизнес.

Колкото по-пълнокръвни, щастливи, уверени и пълноценни се чувствате като личности, толкова по-ясно това ще се усеща и през бизнеса ви. Още повече, вие ще олицетворявате пред клиентите си онова, което им обещавате чрез маркетинг и реклама.

Срещите с вас ще са толкова вдъхновяващи за потенциалните ви клиенти, колкото вдъхновени се чувствате вие от възможността да навлезете в живота им.

И ако знаете какво ще доставите и как ще промените техния свят, то в очите на околните бизнесът ви ще сияе – също като вас.

Има едно ниво на бизнес комуникация, когато ценностите се натрупват по начин, по който финансовите показатели спират да ви интересуват.

Идва осъзнаването, че цената е просто число, отвъд което се реализирате в цялата си уникална същност. 

Числото се договаря лесно, а ползите от взаимния контакт напрактика стават безценни. 

Кога усетихте, че вашият бизнес загубва своята привлекателност в очите на клиентите ви? А във вашите собствени очи? Разкажете ми!

  Име

  Email

  Тема

  Сподели с мен:


  Julika Novkova Business Psychologist


  Клиентите на Juls’ Psychology споделят:


  Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

   

  You Might Also Like