Личен Бизнес Тренинг

Как нагласата ни за парите влияе върху способността ни да монетизираме идеите си?

Управление на нагласи за парите

Нагласата към парите е важен аспект от умението ни да монетизираме идеите си, защото нашите ценности и убеждения влияят върху поведението ни и диктуват как точно ще се държим към задачата “печелене на пари” (цени на услуги, маркетинг подход, продажби и прочие инструменти за монетизиране на идеи).  Психологическото бизнес консултиране може да даде много в процеса, тъй като спомага да осъзнаем как нашите вътрешни съпротиви водят до открити конфликти в поведението ни – искаме едно, а правим неща, които всъщност саботират постигането на исканата цел.

Днешният личен бизнес тренинг е посветен на основните принципи, които отработваме с бизнес лидерите с цел промяна на нагласите им към парите. Умението да поискаме толкова, колкото вярваме, че струваме, е ключово за успеха ни като хора, развиващи бизнес или фрийланс кариера. Приятно четене!

Защо нагласата към парите влияе пряко върху печалбите ни в бизнеса?

Лични средства и лично богатство

Pixabay

Ще се учудите колко бизнес лидери и предприемачи се чувстват дискомфортно да говорят и мислят открито по темата “пари”. Бизнес лидерите са хора, които заплащат честно услугите на хората в екипа си, грижат се клиентите им да са удовлетворени и доволни, стараят се семействата им да не са лишени от нищо, а в края на деня не разполагат с достатъчно лични средства.

И не знаят как да променят това, тъй като имат конфликтни отношения с парите.

Решаването на вътрешните конфликти във връзка с темата “лични средства” е дълъг процес и наистина изисква индивидуален подход. И все пак, има общи принципи, по които функционираме като хора. Генералната нагласа към парите е съставена от множество убеждения и емоции, които заедно сформират подсъзнателните ни импулси да се приближаваме или отдалечаваме от парите в живота си. Надявам се да намерите своите опорни точки и откъде да започнете променяте себе си така, че да започнете наистина да печелите ефективно от своите бизнес идеи.

1. Проблем Vs. Инструмент

Баланс между кариера и пари

Pixabay

Основното противоречие, с което е сблъсквам, е самата нагласа към парите. Сякаш се срамуваме да признаем, че искаме повече пари и говорим трудно за личните си финансови средства. Битува някакво вярване, че парите носят проблеми в живота ни и е порок да се стремим към повече пари.

Промяната тук започва в мига, в който в съзнанието ни темата пари спре да бъде табу. Нужно е да се откажем от товаренето на парите с моралните категории “добро” и “зло” и започнем да гледаме на тях като на практичен инструмент за постигане на цели. И както знаем, ние с нашите намерения, можем да направим много добро на себе си и другите, а парите са само малка част в процеса. Собственият бизнес изначално следва да е нещо полезно, креативно и иновативно.

Липсата на пари е причината да не се развиваме, а не имането им.

 

2. Имане Vs. Ползване

Монетизиране на идея

Pixabay

Колко финанси ни трябват, за да сме добре? Да имаш пари само, за да ги имаш, е различно от това да ги имаш, за да разполагаш с тях. Практиката ми показва, че когато се освободим от натрапливото желание да имаме пари, само за да ги имаме, се чувстваме по-комфортно и удовлетворени от финансите си.

Освен това се учим да мислим за това какви цели имаме пред себе си, за които ни трябват пари и какво искаме да правим със свободните си средства. Казано иначе, хората се успокояват, когато знаят, че имат достатъчно, за да разполагат с тях и не се тревожат дали имат повече, отколкото им трябва. Ако имаме нужда от повече средства, за да разполагаме с тях за някаква нова цел, се учим как да управляваме парите си и как да придобиваме нови потоци чрез бизнеса си, които да инвестираме в целта си.

Качествената промяна е мигрирането от “стремеж да имаме” към “стремеж да можем да разполагаме”, при това винаги с някаква конкретна цел.

 

3. Харчене Vs. Инвестиране

Пари и харчене

Pixabay

Има разлика в това дали харчим парите си по неща, които ни доставят удоволствие и инвестирането на средства в неща, които ни развиват и помагат да имаме още повече пари.

Балансиращо е да успяваме да влагаме пари и в двете посоки. От една страна, понякога наистина имаме нужда да си купим нещо, което ни радва. От друга, желателно е да разполагаме с парите си и за неща, които ни променят и развиват професионално и личностно.

Харченето само за удоволствие, както и само за развитие, са двете крайности и материалната удовлетвореност всъщност лежи в средата на този континуум. Да знаеш кога да се поглезиш и разтовариш е също толкова важно, колкото да умееш да си купиш знание или инструмент за личностно и бизнес развитие.

Дори разумното харчене е вид инвестиция в себе си, когато зад него стои по-висша цел.

 

4. Грижа за себе си Vs. Грижа за другите

Пари и другите в живота ни

Pixabay

Нагласата към печеленето на пари за лични цели е особено противоречива. Научени сме да печелим пари, за да се грижим за другите,  а не за себе си. Бизнес лидерите нерядко живеят в огромни лични лишения, понякога с десетилетия, за да развият успешно бизнеса си.

Сякаш да мислиш за потребностите си в материален план само по себе си е порок.

Предприемачите се стремят нуждите на околните да са удовлетворени, пренебрегвайки често своите лични материални желания.

Редно ли да е харчим пари за личните си прищявки?

Всичко, което ни кара да отморим, презаредим и да усетим лекотата на живота си, е добре дошло. Но това е нагласа, която идва твърде късно в живота на повечето хора. Оказва се, че ако по-често си позволяваме инвестиране в себе си, по-рядко ще усещаме лишенията като твърде големи и несправедливи. Тук помагат много финансовите инструменти за планиране и управление на бюджета, които ни учат да отделяме част от парите, които печелим.

Нужно е да се научим да инвестираме пари в личните си нужди, хобита, креативност и професионални развитие, без чувство на вина.


InnovaCeption 7 ключови черти


5. Парите сами идват Vs. Сами идваме при парите

Късмет и пари

Pixabay

Нагласата за начина, по който парите идват в живота и бизнеса, има огромно значение за поведението ни. В единия полюс е вярването, че висша сила води парите в живота ни (късмет, съдба, наследство). В другия полюс е убеждението, че всичко зависи само от нашите усилия.

При едната крайност има повече чакане на голямата сделка, на голямото събитие, което ще донесе лелеяната печалба, съответно ние сме относително пасивни в търсене на възможности за печалба. От другата страна на монетата е усещането за лична отговорност в процеса, за проактивност и смелост – ние предприемаме смели крачки и сами си създаваме възможности, които с малко повече късмет, бързо ни се отплащат.

Балансиращо е да знаем, че истината вероятно е някъде по средата и ако нямаме контрол над това кога ще ни се усмихне късметът, то можем да направим немалко за това да срещнем късмета си на много пътища, едновременно (повече за тази стратегия разказах ето тук).

Позитивната нагласа и убеждението, че парите идват и при нас помага повече ако полагаме и усилия това да се случва с лекота.

 

6. Носталгия Vs. Визия

Печелене на пари и нагласи

Pixabay

Нагласата за носталгичност по отношение на парите е често срещана, особено при предприемачи с повече опит на пазара, които чувстват лека или умерена умора от това да правят нещата сами и да се борят да бъдат конкурентоспособни.

Носталгията по отминалите дни, в които като че ли е било по-лесно да печелим пари, води до усещане за загуба на визия за бъдещето и липса на контрол върху финансите ни.

Вярно е, че се променят начините, по които можем да спечелим пари и не винаги сме от правилната страна на бариерата. Помагащата нагласа тук е, че пари винаги ще има и е полезно да имаме много умения, за които можем да получим заплащане. Гледането назад не помага.

Имаме нужда от визия за развитието си чрез професионализма и бизнеса си. Неслучайно предприемачите, които чувстват умора от оперативна работа, в някакъв момент разширяват екипа си, делегират изпълнението на стратегията и се залавят със стратегическото планиране и намиране на ключови партньори.

Можем да се научим да мислим за начините, по които предстои да печелим пари, които едновременно да ни развиват и като личности.

 

7. Щастието идва с парите Vs. Парите са част от щастието

Лично щастие и пари

Pixabay

Нагласата, че щастието идва с парите е толкова широко застъпена в нашата култура, че работата по промяна на това ключово убеждения за някои хора продължава с години. Проблемът с това вярване е, че докато чакат мечтаното число богатство, хората живеят с усещане за недостатъчност, нереализираност и нещастие.

Ако можем да си позволим да живеем удовлетворено, тогава не се чувстваме застрашени от липсата на несметни богатства.

Всъщност, щастието е свързано с парите само донякъде, както разказах в предходна статия.

Имаме нужда от пари, за да имаме повече свободно време със семейството и близките си, за да пътуваме, откриваме нови места и неща. За това едва ли е нужна цифра, която е недостижима. Просто е вярно, че на някои хора им отнема повече време да съберат тази сума. И това е несправедливо, така е.

Затова и посветих огромна част от работата си за създаване на напълно безплатни ресурси, с които човек да се научи да развива бизнес и да печели от креативността и иновативността си – стига да имаме желание, може да се научим – четете и се развивайте смело в секцията Juls’ Psychology на сайта, намерете любимите си теми.

 

Страхуваме ли се от парите?

Липса на пари

Pixabay

Толкова различен е животът ни когато отнемем от магията на парите в съзнанието си. Когато те вече нямат власт над нас, решенията, копнежите и мечтите ни.

Парите спират да ни привличат и не са самоцел на труда ни.

Те са нещо, което идва и си отива от живота ни така, както всяка друга вещ или човек правят. Не винаги можем да влияем в този процес и се научаваме да сме щастливи ако приемаме еднакво спокойно и наличието, и липсата на пари. Още повече, че за активните, трудещи се хора, липсата на пари е по-скоро рядко и кратковременно явление.

Хората се страхуват едновременно от това да имат и да нямат пари. Плашат се кои ще бъдат без парите си и какво ще остане от тях и живота им (повече четете тук). Плашат се и какво парите ще им вземат, докато ги преследват – време, здраве, лично развитие – и с право! Плащат се още какво ще се случи с приятелствата им, когато наистина ги имат в изобилие – загуба на значими отношения, повече социална самота, изолация (и това се случва).

Липсата на баланс в преследване на повече пари най-често води до влошено качество на живот, нарушено телесно и психично здраве за сметка на големи финансови потоци. Хората се плащат и от липсата на пари – потопени са в анализ на всичко, което никога няма да си купят с пари, които още не притежават и този страх от нищото ги плаши и ги кара да се чувстват малки и несправедливо отлъчени. Сякаш на тях не им се полага.

Ако сме спокойни, че парите идват и си отиват, ще се учим какво да ги правим когато ги срещнем, за да сме готови когато ги няма.

 

Как да мислим за парите си по освобождаващ начин?

Свободна воля и пари

Pixabay

Страхът от парите е напълно преодолим. Можем да гледаме на финансите си практично, като на ценен инструмент, чрез който развиваме своята иновативност и креативност и помагаме на другите, за да живеем по-леко, лесно, удобно, спокойно и удовлетворено.

Ето толкова е просто! “Тайната” на финансовата свобода е да се освободим на първо място от влиянието на парите върху възприятията ни за непреходните ценности в живота си. Колкото по-фиксирани сме в идеята за свобода през пари, толкова повече ще се борим за пари, чрез които да сме свободни. А истината е, че

човек е добре да се чувства свободен дори когато финансовото му състояние е в момента криза.

Но отнема време да се откопчим и да бъдем свободни и независими от тези малки символи, събрани в шепата ни, на които сме дали силата да ни вдъхват или отнемат живота в жилите.

Най-голямата промяна в живота на хората идва с усещането, че пари винаги ще има, достатъчно и че можем да ги достигаме чрез своите идеи, концепции, услуги и продукти. Това носи голяма вътрешна лекота, защото фокусът се измества върху нас, нашата личност, таланти, умения и ценност. А парите са някак потвърждение на този талант – някой ни заплаща за начина, по който сме го накарали да се почувства и за положителната промяна, която сме внесли в живота, дома и бизнеса му с дейността си. А това всъщност е безценна размяна на стойност, нали?

Ако преместим фокуса си и откриваме смисъла от себе си и труда си, то парите ще са просто инструмент, а не самоцел.

 

Коя е ефективната генерална нагласата към парите?

Ето кои са убежденията, които помагат на синергичните бизнес лидери да променят генералната си нагласа, която да води до повече лекота и освободеност по темата “пари” в личен и бизнес план:

  • парите са практичен и полезен инструмент;
  • необходимо е да имаме достатъчно, за да разполагаме с тях когато ни трябват за конкретни цели;
  • желателно е да балансираме между харчене и инвестиране без крайности;
  • парите ни служат, за да се грижим и за другите, и за себе си;
  • нужно е да бъдем проактивни и да се възползваме от всеки шанс за печелене на пари;
  • парите идват и си отиват и е полезно да живеем в мир с този факт;
  • полезно е да можем да печелим пари по много начини и да бъдем актуални на пазарните търсения;
  • парите ни позволяват да достигаме до повече неща, които ни правят щастливи, но сами по себе си не са истинско щастие;Юлика Новкова личен и бизнес психолог онлайн

Ако и вие усещате, че имате конфликтна връзка с парите в живота и бизнеса си – пишете ми!

Повече по темата за личните финанси и качеството на живот и бизнес ще намерите тук.

Променяйте. Адаптирайте. Иновирайте.Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like